Pomorska kuchnia pełna tradycyjnych produktów
Słaba wymiana handlowa między wsią a miastem i niekorzystny klimat sprawiły, że kuchnia pomorska oparta jest na prawdziwych, tradycyjnych produktach.
- Dzisiaj w naszej kuchni przygotujemy dania w oparciu o produkty firmy "Eko Kniaź". Wiecie dlaczego produkty eko są lepsze od tych przemysłowych? Bo nie używa się w nich konserwantów. Masło smakuje masłem, a śmietanka śmietanką. Nie wszystko, co w paczkach jest złe. Świetnym przykładem są tu mrożonki firmy Kwidzyn, gdzie jedynym konserwantem jest mróz - wyjaśnia kucharz.
Polewka z koprem i frykadelkami
Niezwykle proste i smaczne danie na początek kulinarnej podróży. Wystarczy zmielona pierś z kurczaka, pokrojone warzywa, coś do zabielenia i dużo kopru.
- Pamiętajcie o jednej zasadzie: kwaśna to śmietana, a słodka to śmietanka - dodaje kucharz. - Nasze gotowanie to zdrowe gotowanie. Mamy dobre i ekologiczne produkty i w żadnym naszym daniu nie znajdziecie niezdrowych produktów chemicznych.
Kucharz zdradza też dobry sposób na zrobienie frykadelek. Dzięki użyciu kulinarnego worka ich przygotowanie jest szybkie i sprawne. Zobaczcie to na nagraniu!
Waniliowe placuszki z karmelizowanymi... buraczkami
Cudowny deser z wyjątkowym dodatkiem to kolejna propozycja naszego kucharza. Twaróg, masło, buraczki i miód to główne składniki tego dania. Przygotowanie nie pochłania dużo czasu, a do przygotowania karmelizowanej niespodzianki do placków wykorzystaną gotowe buraczki z puszki. Warto sprawdzić!
- Do skarmelizowania buraczków użyjemy dwie łyżki dobrego, pomorskiego miodu. I tu muszę wspomnieć, że nasz pomorski miód wpisany jest do krajowego dziedzictwa kulturowego. Możemy się nim chwalić nie tylko w kraju, ale i na Zachodzie - wyjaśnia Krzysztof Szulborski. - Ten produkt nie tylko jest dobry, bo jest słodki, ale ma też w sobie dużo witamin i daje nam bardzo dużo energii, dzięki swoim węglowodanom.
Placki waniliowe smakują także dobrze w towarzystwie owoców takich jak maliny i truskawki. "Wszystko okraszone dobrą, pomorską miętą".
Smaki Pomorza, odcinek 1. Przepisy
Polewka koperkowa

Zakąska
Receptura dla 10 osób
Składniki:
Pierś z kurczaka 700 g
Mieszanka warzyw “Słupki” firmy "Warzywa Kwidzyn"
Masło 100 g firmy "Eko Kniaź"
Woda 2 litry
Kluski lane 300 g
Świeże zioła (koper) 100 g
Śmietana firmy "Eko Kniaź" 30% 300 ml
Kwaśna śmietana 30% firmy "Eko Kniaź" 200 ml
Przygotowanie:
Warzywa Kwidzyn podsmażyć na maśle i zalać wodą. Pierś z kurczaka zmiksować w blenderze lub dwukrotnie zmielić, dodać połowę koperku i sól. Workiem kulinarnym lub łyżką formować kuleczki i wykładać je na gotujący się warzywny wywar. Dodać kluseczki lane, resztę kopru i śmietanę kremówkę. Doprawić sola i pieprzem, podawać z kwaśna śmietanką.
Placuszki waniliowe - przepis

Deser
Receptura na 10 osób
Składniki:
Twaróg trzykrotnie mielony 1500 g firmy „Eko Kniaź”
Buraczki firmy "Warzywa Kwidzyn" 400 g
Mąka pszenna 150 g
Miód 50 g
Masło klarowane 500 g firmy „Eko Kniaź”
Konfitura z jabłek 100 g
Słodki olej pietruszkowy 50 g
Jajko 4 szt.
Bukiet miętowy 1 szt.
Przygotowanie:
Twaróg wymieszać z mąką i jajkiem, usmażyć na masełku i podawać z buraczkami, uprzednio glazurowanymi w miodzie oraz konfiturą jabłkową. Aranżować na talerzu z olejem pietruszkowym i świeżymi ziołami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?