Smaki Pomorza. Odcinek 1: Wiosenna polewka koperkowa i placuszki waniliowe z karmelizowanymi buraczkami. Zobacz wideo, sprawdź przepisy!

Akcja specjalna Smaki Pomorza

Wideo

Udostępnij:
- Przybyła do nas piękna i romantyczna wiosna, a wraz z nią kulinarne inspiracje. Pierwszą potrawą jest polewka koperkowa. I to ten koper będzie pachniał u mnie w studiu, ale też na pewno u Państwa w domu - mówi Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski. Oto pierwszy odcinek cyklu "Smaki Pomorza", który zabierze naszych Czytelników w niezwykłe zakątki pomorskiej kuchni i lokalnych produktów. Dziś przepis na polewkę koperkową i placuszki waniliowe. Smacznego!

Pomorska kuchnia pełna tradycyjnych produktów

Słaba wymiana handlowa między wsią a miastem i niekorzystny klimat sprawiły, że kuchnia pomorska oparta jest na prawdziwych, tradycyjnych produktach.

- Dzisiaj w naszej kuchni przygotujemy dania w oparciu o produkty firmy "Eko Kniaź". Wiecie dlaczego produkty eko są lepsze od tych przemysłowych? Bo nie używa się w nich konserwantów. Masło smakuje masłem, a śmietanka śmietanką. Nie wszystko, co w paczkach jest złe. Świetnym przykładem są tu mrożonki firmy Kwidzyn, gdzie jedynym konserwantem jest mróz - wyjaśnia kucharz.

Polewka z koprem i frykadelkami

Niezwykle proste i smaczne danie na początek kulinarnej podróży. Wystarczy zmielona pierś z kurczaka, pokrojone warzywa, coś do zabielenia i dużo kopru.

- Pamiętajcie o jednej zasadzie: kwaśna to śmietana, a słodka to śmietanka - dodaje kucharz. - Nasze gotowanie to zdrowe gotowanie. Mamy dobre i ekologiczne produkty i w żadnym naszym daniu nie znajdziecie niezdrowych produktów chemicznych.

Kucharz zdradza też dobry sposób na zrobienie frykadelek. Dzięki użyciu kulinarnego worka ich przygotowanie jest szybkie i sprawne. Zobaczcie to na nagraniu!

Waniliowe placuszki z karmelizowanymi... buraczkami

Cudowny deser z wyjątkowym dodatkiem to kolejna propozycja naszego kucharza. Twaróg, masło, buraczki i miód to główne składniki tego dania. Przygotowanie nie pochłania dużo czasu, a do przygotowania karmelizowanej niespodzianki do placków wykorzystaną gotowe buraczki z puszki. Warto sprawdzić!

- Do skarmelizowania buraczków użyjemy dwie łyżki dobrego, pomorskiego miodu. I tu muszę wspomnieć, że nasz pomorski miód wpisany jest do krajowego dziedzictwa kulturowego. Możemy się nim chwalić nie tylko w kraju, ale i na Zachodzie - wyjaśnia Krzysztof Szulborski. - Ten produkt nie tylko jest dobry, bo jest słodki, ale ma też w sobie dużo witamin i daje nam bardzo dużo energii, dzięki swoim węglowodanom.

Placki waniliowe smakują także dobrze w towarzystwie owoców takich jak maliny i truskawki. "Wszystko okraszone dobrą, pomorską miętą".

Smaki Pomorza, odcinek 1. Przepisy

Polewka koperkowa

Smaki Pomorza. Odcinek 1: Wiosenna polewka koperkowa i placuszki waniliowe z karmelizowanymi buraczkami. Zobacz wideo, sprawdź przepisy!

Zakąska
Receptura dla 10 osób

Składniki:
Pierś z kurczaka 700 g
Mieszanka warzyw “Słupki” firmy "Warzywa Kwidzyn"
Masło 100 g firmy "Eko Kniaź"
Woda 2 litry
Kluski lane 300 g
Świeże zioła (koper) 100 g
Śmietana firmy "Eko Kniaź" 30% 300 ml
Kwaśna śmietana 30% firmy "Eko Kniaź" 200 ml

Przygotowanie:
Warzywa Kwidzyn podsmażyć na maśle i zalać wodą. Pierś z kurczaka zmiksować w blenderze lub dwukrotnie zmielić, dodać połowę koperku i sól. Workiem kulinarnym lub łyżką formować kuleczki i wykładać je na gotujący się warzywny wywar. Dodać kluseczki lane, resztę kopru i śmietanę kremówkę. Doprawić sola i pieprzem, podawać z kwaśna śmietanką.

Placuszki waniliowe - przepis

Smaki Pomorza. Odcinek 1: Wiosenna polewka koperkowa i placuszki waniliowe z karmelizowanymi buraczkami. Zobacz wideo, sprawdź przepisy!

Deser
Receptura na 10 osób

Składniki:

Twaróg trzykrotnie mielony 1500 g firmy „Eko Kniaź”
Buraczki firmy "Warzywa Kwidzyn" 400 g
Mąka pszenna 150 g
Miód 50 g
Masło klarowane 500 g firmy „Eko Kniaź”
Konfitura z jabłek 100 g
Słodki olej pietruszkowy 50 g
Jajko 4 szt.
Bukiet miętowy 1 szt.

Przygotowanie:
Twaróg wymieszać z mąką i jajkiem, usmażyć na masełku i podawać z buraczkami, uprzednio glazurowanymi w miodzie oraz konfiturą jabłkową. Aranżować na talerzu z olejem pietruszkowym i świeżymi ziołami.

warzywakwidzyn.pl
ekokniaz.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki