Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grzyby w powiecie puckim. W kalendarzu listopad, a w lasach sporo podgrzybków. Takie okazy udało się zebrać w gminie Puck

Piotr Niemkiewicz
Piotr Niemkiewicz
Wideo
od 16 lat
Ciepłe lato, łagodna jesień i ostatnie obfite opady deszczu sprawiły, że w lasach powiatu puckiego grzybów nie brakuje. Godzinna wyprawa do lasu sprawi, że do domu wrócisz z koszykiem pełnym m.in. pysznych i zdrowych podgrzybków. Gdzie i jakich grzybów szukać? Sprawdź!

Listopad rozpieszcza amatorów grzybów w powiecie puckim, bo w lasach wciąż można spotkać amatorów, którzy z koszykami szukają leśnego runa. I słusznie, bo gminie Puck, czy gminie Krokowa grzybów nie brakuje. Nawet niespełna godzina wyprawa i przebieżka między drzewami sprawi, że nie wrócimy do domu z pustymi rękoma.

Gdzie iść na grzyby w powiecie puckim?

Praktycznie możemy wybrać dowolny las w gminie Puck czy gminie Krokowa.

  • Łętowice (gm. Krokowa). Lasy w kierunku Odargowa i Szarego. Występują tu kurki, podgrzybki.
  • Kartoszyno - Sobieńczyce (gm. Krokowa). Znajdziemy tu prawdziwki, kurki, opieńki, maślaki.
  • Piaśnica - Lisewo, okolice Jez. Dobrego (gm. Puck). Koźlaki, prawdziwki, podgrzybki, opieńki, kurki.
  • Białogóra (gm. Krokowa). Podgrzybki, koźlaki, kurki, brzozaki, miodówki, rydze, gąski.
  • Zdrada, Mechowo, Starzyno (gm. Puck). Prawdziwki, podgrzybki.
  • Ostrowo (gm. Władysławowo). Gąski szare i zielone, prawdziwki.
  • Chałupy - Kuźnica (gm. Władysławowo i Jastarnia). Rydze, podgrzybki.

Warto też sprawdzić interaktywną mapę występowania grzybów w Polsce - kliknij!

Jakie grzyby znajdziesz w listopadzie w powiecie puckim?

Wyboru wielkiego nie ma, więc zdani jesteśmy na to, by zebrać praktycznie każdy zdrowy okaz. Między drzewami rozglądajmy się za między innymi tymi gatunkami:

  • Borowiki szlachetne – czyli prawdziwki. Są przy bukach, dębach, sosnach i świerkach. Bogate w: fosfor, żelazo, magnez, potas oraz witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2 i B3. Doskonały dodatek do potraw, nieźle smakują też w occie.
  • Pieprzniki jadalne – czyli znajome kurki. Rosną pod mchem i możemy je znaleźć pod opadającymi liśćmi nawet w październiku. To wartościowe źródło wielu cennych witamin. Na świeżo dodaj je do jajecznicy. Warto też zamarynować na zimę.
  • Maślaki zwyczajne – znajdziemy je na pewno sąsiedztwie sosen, modrzewi. Niektóre gatunki są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególnie smaczne w wersji marynowanej, jak i duszonej.
  • Podgrzybki brunatne – lub borowiki brunatne albo grzyby polskie. Pojawiają się w lasach iglastych obok mchu. Plus to wysoki poziom błonnika, który reguluje pracę jelit i zapobiega uporczywym zaparciom. Wysuszone są doskonałym i aromatycznym dodatkiem do mięs, bigosu, krokietów.
W listopadzie w lasach powiatu puckiego wciąż pełno grzybów
W listopadzie w lasach powiatu puckiego wciąż pełno grzybów Piotr Niemkiewicz
  • Czubajki kanie - Pojawiają się w trawach po burzach i opadach. Źródło antyoksydantów oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu. Doskonałe dla początkujących wegan, bo ich smak porównywany jest do kotleta schabowego.
  • Koźlarze babki – zwane też kozakami, koźlakami lub brzozakami. Szukamy ich... pod brzozami. Świetnie smakują zarówno w wersji duszonej, jak i marynowanej czy suszonej.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

Zobacz też na dziennikbaltycki.pl - KLIKNIJ:

Tomasz Bojaryn jest dumny z takiego... grzybka

Pan Tomasz z gminy Sławno znalazł gigantyczną kanię i pochwa...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki