Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pożywna zupa szparagowa dla smakoszy. Najprostszy przepis na danie z białych szparagów. Zdradzamy sycące połączenie warzyw

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa zupa szparagowa jest jeszcze smaczniejsza, gdy zaprawimy ją śmietanką i dodamy ząbek czosnku.
Domowa zupa szparagowa jest jeszcze smaczniejsza, gdy zaprawimy ją śmietanką i dodamy ząbek czosnku. 123rf.com/dar1930/zdjęcie ilustracyjne
Zupa szparagowa to sezonowe danie, którym można zajadać się już w maju. Właśnie wtedy można zajadać się kremową zupą szparagową. Warto wiedzieć, że białe szparagi doskonale smakują zestawione z ziemniakami i podsmażonym boczkiem. Zobacz przepis na wiosenną zupę szparagową.

W skrócie

Zupa szparagowa z ziemniakami świetnie smakuje wymieszana z produktami nabiałowymi. Może to być śmietana, w wersji dietetycznej mleko, a osoby doceniające gęstą konsystencję pokuszą się o dodatek serka topionego. Pokrojone warzywa, zanim będą zalane bulionem można przesmażyć krótko na maśle, aby nadać im głębokiego smaku. Warto też pamiętać o dodatku czosnku, który podkreśli delikatny smak białych szparagów. Oto przepis na prostą zupę szparagową na wiosnę.

Zupa szparagowa – przepis z białych szparagów

Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów,
  • 1 średniej wielkości ziemniak,
  • 1 biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 30 g masła,
  • 1 l rosołu lub bulionu warzywnego,
  • 60 ml śmietanki kremówki,
  • 5 g gałki muszkatołowej.

Do smaku:

  • sól i czarny świeżo zmielony.

Jak zrobić zupę szparagową?

  1. Białe szparagi należy obrać, umyć i pokroić na kawałki wielkości około 3 centymetrów.
  2. Cebulę, ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę. Warzywa należy wrzucić do garnka razem ze szparagami. Można podsmażyć je na łyżce masła, aż zaczną przyjemnie pachnieć.
  3. Następnie trzeba dodać do nich posiekane ząbki czosnku.
  4. Całość trzeba wymieszać i zalać rosołem lub bulionem.
  5. Warzywa na zupę szparagową należy doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 20-25 minut.
  6. Po tym czasie należy zblendować zupę na gładki krem, dodając resztę masła i śmietankę.
  7. Zupę szparagową należy doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
  8. Aromatyczna zupa szparagowa jest gotowa do podania.

Wypróbuj także:

Co się dodaje do zupy szparagowej?

Domowa zupa szparagowa może być podana z połówką jajka ugotowanego na twardo, z podsmażonym boczkiem pokrojonym w kostkę, a nawet z uprażonymi płatkami migdałowymi. Dość zaskakujące może się wydawać dodatek uprażonych orzeszków ziemnych. Jednak kontrastujący smak świetnie się uzupełnia ze szparagami.

Czytaj także: Wyrzucasz zdrewniałe końcówki szparagów do kosza? Robisz wielki błąd! Zobacz, jak pożytecznie możesz wykorzystać szparagi w kuchni

Najlepsza zupa szparagowa z grzybami

Część z was może być zaskoczona faktem, że szparagi świetnie łączą się z grzybami. Danie można podać z podsmażonymi plastrami pieczarek albo w trakcie gotowania dodacie łyżeczkę zmielonych suszonych grzybów, które wzmocnią orzechową nutę smakową zawartą w szparagach. W książce „Leksykon smaków” Niki Segnit opisuje szefa kuchni Davida Waltucka z restauracji Chanterelle w Nowym Jorku, który przyrządza tartę szparagową ze smardzami. Wspomniany szef kuchni łączy smardze z sosem przygotowanym na bazie ostryg i wina madera.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pożywna zupa szparagowa dla smakoszy. Najprostszy przepis na danie z białych szparagów. Zdradzamy sycące połączenie warzyw - Strona Kuchni

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki