Smaki Pomorza. Odcinek 8: Węgorz z lanymi kluseczkami w otoczeniu kaszubskich akcentów i... zabytkowych lokomotyw

AKCJA SPECJALNA SMAKI POMORZA

Wideo

Zobacz galerię (15 zdjęć)
- Szukałem, szukałem i w końcu znalazłem. Znalazłem prawdziwe serce Kaszub! - stwierdził z uśmiechem Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski. Zapraszamy Państwa na 8 już odcinek wyjątkowego programu "Smaki Pomorza", w którym co tydzień gotujemy i próbujemy regionalnej kuchni. A dzisiejsze miejsce jest naprawdę niezwykłe...

Jedna z największych atrakcji tego regionu to dawna arteria serca Kaszub. W kościerskim muzeum możemy podziwiać pociągi, ktore kiedyś przecinały tory kolejowe Europy. Muzeum działa od 1992 roku i co roku gości dziesiątki tysięcy turystów. Gdzie dziś gotujemy? Może nie koleją, ale wybraliśmy się w samo serce Kaszub!

Nie ma Kaszub bez dobrej kuchni

Kaszuby to lasy i jeziora, tradycja, ludzie oraz oczywiście dobra kuchnia. W Lipuszu w restauracji Borowa Ciotka podaje się dania skomponowane tylko i wyłącznie z lokalnych produktów.

Smaki Pomorza - program wideo!

[video] 10493[/video]

Z dania, które jest gwiazdą tego odcinka, słynie region kaszubski: to węgorz, a ten w dodatku został złowiony rękami właściciela restauracji. Rybę podaje się w sosie jarzynowym oraz kluskami z ciasta parzonego.

- Warto smakować ryb słodkowodnych na Kaszubach. Przypomnę, że w kuchni polskiej jest ich ponad 400 gatunków! - mówił Krzysztof Szulborski.

Węgorz to na Kaszubach bardzo znana potrawa. Wędzonego podaje się tutaj najczęściej, ale słynny węgorz kaszubski to ten w galarecie. Rosół z węgorza również jest słynny na całą Polskę. - Sprawdzając receptury dziedzictwa kulturowego naszego regionu, spotkałem się też z przepisem, że węgorza podawało się w sosie śliwkowym - opowiadał Mistrz Kulinarny.

Podał też przepis na idealne kluski parzone: jedna objętość tłuszczu, dwie objętości wody, trzy objętości mąki.

Mistrz kulinarny przypomniał również, że rybę należy smażyć na oleju, a masło dodaje się pod koniec. - Pamiętajcie też, że sokiem z cytryny nie można okraszać ryby przed smażeniem, bo wtedy ścina się białko, ryba smaży się dosyć długo i może być bardzo gumowa - dodał.

Czytaj także

Pierniki z kaszubskim akcentem

Prawdziwy folklor możemy poczuć też dzięki lokalnym artystom. Elementy wzoru kaszubskiego w tych okolicach możemy zobaczyć wszędzie, nawet na pierniczkach.

- Pierniki wykonujemy nie tylko zimą, dlatego że to jest wspaniały prezent na różne okazje. Zarówno na urodziny, imieniny, dla dzieci, jeśli chcemy im osłodzić życie, na wesela jako pamiątki, bądź jako wspomnienia z wyprawy turystycznej. Dlatego że kaszubskie wzory będą pamiątką, która zostanie w domu na dłużej - mówiła nam Agnieszka Ganowicz-Rolbiecka z pracowni "Z Sercem Robione".

Jak dodała, wzorem kaszubskim można udekorować wszystko - od ściany, przez ciastka, skończywszy na tortach.

- Szukałem, szukałem i w końcu znalazłem. Znalazłem prawdziwe serce Kaszub! - stwierdził z uśmiechem Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.

Smażony węgorz w sosie koperkowym z kluseczkami lanymi

Smaki Pomorza. Odcinek 8: Węgorz z lanymi kluseczkami w otoczeniu kaszubskich akcentów i... zabytkowych lokomotyw

Składniki na 10 porcji

  • Węgorz 1200 g
  • Mąka 300 g
  • Wywar rybno-drobiowy 1 l
  • Śmietanka 30% 200 ml
  • Jajka 10 szt.
  • Koperek 2 pęczki
  • Pietruszka 2 peczki
  • Czosnek 1 główka
  • Lubczyk 1 doniczka
  • Masło 1 kostka
  • Olej 200 mil
  • Przyprawy sól i pieprz

Wypatrosz węgorza, dokładnie go umyj, obetnij głowę i ogon. Nafaszeruj ziołami (koper, pietruszka, lubczyk oraz czosnek), pokrój na mniejsze kawałki i odstaw na około 15 minut do lodówki.

W międzyczasie z wywaru rybno-drobiowego zrób sos koperkowy oraz na tym samym wywarze połóż kluski lane. Węgorza smaż na maśle z olejem i podawaj z kluskami i sosem koperkowym.

Smaki Pomorza. Odcinek 8: Węgorz z lanymi kluseczkami w otoczeniu kaszubskich akcentów i... zabytkowych lokomotyw

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie