Smaki Pomorza. Odcinek 6: Odpocznij nad jeziorem i delektuj się gulaszem z sandacza z mennonickim twistem

Akcja specjalna Smaki Pomorza

Wideo

Zobacz galerię (10 zdjęć)
Wdzydzki Park Krajobrazowy to perła w kaszubskiej koronie. Ten niezwykły region słynie z wielu malowniczych jezior oraz charakterystycznych borów. To właśnie tu powstał kolejny - szósty już - odcinek naszego specjalnego programu "Smaki Pomorza". Na wyjątkową wycieczkę zaprosił, jak co tydzień, Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.

Niesamowity spektakl kaszubskiej przyrody najlepiej podziwiać z góry. Niedawno wybudowana 40-metrowa wieża widokowa w Gminie Karsin to idealny punkt obserwacyjny. Wieża posiada dwa tarasy widokowe na wysokości 27 i 37 metrów. Jest jednak pewien haczyk - żeby tam wejść, trzeba pokonać 300 schodków, ale to wydaje się być jeszcze większą atrakcją.

Czytaj także

Jezioro Wdzydzkie to idealne miejsce dla miłośników jachtingu. Żeglarstwo i wypoczynek bardzo dobrze łączą się w ośrodku wypoczynkowym Largo, gdzie mistrz kulinarny przygotował danie godne "wilków morza kaszubskiego".

Gulasz z ryby? Czemu nie!

Kiedyś Kaszuby i Pomorze słynęły z kaszubskich gulaszy. Jednym z najbardziej popularnych był ten, który jest bohaterem naszego odcinka. Ale ten jeszcze bardziej znany jest gulasz z łososia w sosie miętowym.

Do stworzenia naszego dania potrzebujemy oczywiście sandacza, którego trzeba pokroić w kostkę. Potrzebne są też borowiki (mogą być zeszłoroczne), śmietanka 30%, a wszystko podane będzie z bardzo dobrym pieczywem.

Wykorzystywana w przepisie śmietanka z Maluty to produkt prosto z Żuław. Mleko pochodzi z okolicznych rodzinnych gospodarstw, gdzie bazą żywienia krów są własne uprawy, a gospodarze w przewadze, jak dawniej, stosują wypasy pastwiskowe na niezwykłych terenach delty Wisły. Ze względu na to, że droga od pozyskania surowca do gotowego produktu jest niezwykle krótka, oferowane przez Malutę wyroby są świeże.

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na maśle, następnie dodajemy do niej sandacza (koniecznie filet!). Uwaga - nie można wrzucić na raz za dużo kawałków ryby, bo się posklejają. Należy dodawać je porcjami i każdą z nich przemieszać. Do ryby doprawionej solą i pieprzem dodajemy borowiki, a na koniec śmietankę i przyprawy.

Piekarnia Cukiernia Liniewo, to piekarnia, która korzysta ze staropolskich i starokaszubskich receptur. Chleb jest wypiekany w sposób tradycyjny. W tych produktach nie znajdziemy ulepszaczy i sztucznych dodatków. Mistrz kulinarny proponuje jako dodatek bagietkę przygotowaną w stylu francuskim.

W samej nazwie dania jest gulasz z sandacza z mennonickim twistem.

- Mogą Państwo zapytać - skąd mennonici na Kaszubach? Mennonici to Holendrzy, którzy sąsiadują z Francuzami. A jak wiecie, kuchnia francuska, to "kuchnia matka", tak o niej mówi się w świecie kulinariów. A to będą grzanki francuskie z dodatkiem sera, przygotowane na sposób mennonicki - mówi Krzysztof Szulborski.

Gulasz z sandacza w sosie borowikowym z mennonickim twistem

Smaki Pomorza. Odcinek 6: Odpocznij nad jeziorem i delektuj się gulaszem z sandacza z mennonickim twistem

Składniki:

  • 1 kg sandacza
  • 500 ml śmietanki Maluta 30%
  • 300 g masła Maluta
  • 100 ml oleju
  • 400 g borowików
  • 200 g cebuli
  • 2 bagietki z Piekarni-Cukierni Liniewo
  • 5 jaj
  • 400 g sera żółtego Maluta
  • 2 pęczki koperku
  • mięta

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebulkę podsmaż na maśle. Sandacza oczyść z ości i pokrój w 2-centrymetrowe kosteczki. Kawałki ryby układaj na rozgrzanej patelni tak, by nie skleiły się ze sobą, podsmaż i dodaj zblanszowane borowiki. Dokładnie przypraw pieprzem i solą. Dodaj śmietankę i gotuj, aż sos zgęstnieje, dopraw posiekanym koperkiem i miętą.

W misce rozbij jaja, dopraw pieprzem i solą, dodaj grubo starty ser żółty. Bagietkę pokrojoną w plasterki obtocz w masie z jaj i sera i smaż na oleju z dodatkiem masła.

Gulasz podaj z dodatkiem świeżej mięty i oliwy koperkowo-miętowej.

karsin.pl
maluta.pl
piekarnialiniewo.pl
largo.pl

Dodaj ogłoszenie