Smaki Pomorza. Odcinek 7: Odwiedziliśmy fabrykę porcelany Lubiana i usmażyliśmy turbota

Akcja specjalna Smaki Pomorza

Wideo

Zobacz galerię (14 zdjęć)
Malarz potrzebuje płótna, a kucharz - dobrej porcelany. Dlatego w siódmym już odcinku "Smaków Pomorza" Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski wybrał się do fabryki porcelany Lubiana S.A. koło Kościerzyny. Zobaczcie, do czego zainspirowało go otoczenie ręcznie zdobionych talerzy!

- Od kiedy pamiętam, na dobrze zastawionym polskim stole zawsze była porcelana z literką "L" na początku. Firma Lubiana S.A. powstała w 1969 roku i do dziś jest jedną z najlepszych firm produkujących porcelanę nie tylko w Polsce, ale i w Europie - opowiadał Krzysztof Szulborski.

Zdobienie porcelany to niełatwa praca

Sprawdziliśmy, jak wygląda proces dekorowania talerzy.

- Jest to praca bardzo precyzyjna, dokładna, która wymaga pewnej ręki i doświadczenia. Nasze dekoracje są wykonywane z dokładnością do jednego milimetra - mówiła nam z dumą jedna z pań zajmujących się dekoracją porcelany w Lubianie.

Przewodnikiem po fabryce był szef kuchni i ambasador marki Lubiana S.A. Paweł Stawicki. - Często tu wpadam i szukam inspiracji wśród tych wszystkich pięknych talerzy - przyznał.

Czas sprawdzić, do czego tym razem zainspirowała kucharzy piękna zastawa. Turbot, który jest bohaterem odcinka, to regionalna ryba, którą, jak podkreślił Mistrz Kulinarny, dość trudno dostać w sklepie, ponieważ szybko się sprzedaje. Idealnym dodatkiem do niego są ziemniaczki w maślanej emulsji i świeża sałatka.

Piękne talerze inspirują kucharzy

Paweł jest bardzo zasłużonym kucharzem w regionie. - Chyba nie ma konkursu kucharskiego, w którym nie wygrał. Wspominam te pamiętne dorszowe żniwa na Zamku w Gniewie, gdzie zdobyłeś maksimum punktów, a druga ekipa miała straty w liczbie około połowy tego, co ty zdobyłeś - mówił do Pawła Stawickiego Mistrz Kulinarny.

- Od wielu lat startuję w konkursach i to jest moją pasją, z tego względu, że lubię rywalizację i jest to bardzo ciekawe doświadczenie - przyznał Paweł Stawicki i dodał, że inspiracją do gotowania dla kucharza jest właśnie dobra porcelana.

- To jest nasze tło. Tak jak malarz potrzebuje płótna, tak my potrzebujemy porcelany.

Firma Lubiana jest nowoczesnym producentem porcelany stołowej oferującym wyroby na najwyższym, światowym poziomie. Swoją działalność prowadzi nieprzerwanie od 1969 roku. Wyspecjalizowała się w produkcji białej, twardej porcelany o wysokich parametrach jakościowych - II wypał w temperaturze 1410℃.

Firma prowadzi obecnie sprzedaż aż w 40 krajach na całym świecie i charakteryzuje się wysoką wydajnością - fabryka produkuje około 3 500 000 sztuk wyrobów miesięcznie.

TURBOT Z ZIEMNIAKAMI Z OGNISKA I MIZERIA Z SAŁATY MASŁOWEJ I MŁODEGO SZCZYPIORKU

Smaki Pomorza. Odcinek 7: Odwiedziliśmy fabrykę porcelany Lubiana i usmażyliśmy turbota
  • turbot 250g
  • masło do smażenia
  • kilka gałązek tymianku

mizeria:

  • sałata masłowa 2 szt.
  • szczypior 200g
  • śmietana kwaśna 18% 200g
  • cukier 20g
  • ocet spirytusowy 10g
  • sól 8 g

ziemniaki w emulsji maślanej

  • pieczone ziemniaki na ognisku 4 szt.
  • wywar drobiowy 100g
  • masło 200g

sałatka wiosenna

  • natka pietruszki 100g
  • syrop z białego bzu 20g
  • sok z cytryny 20g
  • oliwa z kopru 50g
  • olej rzepakowy 50g

Turbota smażymy na maśle ze świeżym tymiankiem. Ziemniaki upieczone na ognisku obieramy i kroimy w cząstki, następnie z wywaru oraz masła gotujemy emulsję. Dodajemy do ziemniaków.

Sałatę miksujemy z wszystkimi składnikami na koniec dodając szczypior. Syrop z białego bzu łączymy z sokiem z cytryny tworząc dressing do sałatki z liści pietruszki.

Danie wykańczamy oliwą z kopru i oleju rzepakowego.

Smaki Pomorza. Odcinek 7: Odwiedziliśmy fabrykę porcelany Lubiana i usmażyliśmy turbota

https://lubiana.com.pl/

Smaki Pomorza - program wideo!

Dodaj ogłoszenie