Smaki Pomorza. Odcinek 5: Spójrz na Człuchów z góry i zjedz zupę... z chleba. Przepis na zupę chlebową z pierogami i schabem suletto

AKCJA SPECJALNA SMAKI POMORZA
Zamek w Człuchowie był drugą największą fortyfikacją Zakonu Krzyżackiego, a swoją potęgą ustępował jedynie Malborkowi. 46-metrowa wieża na zamku to najwyższy punkt w Człuchowie. Stąd możemy podziwiać miasto i okolicę. Miasto przecinają cztery jeziora: Rychnowskie, Urzędowe oraz Miejskie - Duże i Małe. W tak pięknym otoczeniu powstał kolejny odcinek Smaków Pomorza.

Dziś zamek krzyżacki jest perłą w koronie Człuchowa. Teraz jest tu muzeum. - Członkowie zakonu robili to, co ja nie do końca lubię - żyli skromnie. Ale teraz zamek jest w polskich rękach, tak więc i my w kuchni cnotliwi nie będziemy - zapowiada z uśmiechem Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.

Pierogi i zupa... chlebowa

Tym razem zapraszamy do Bagietki - manufaktury mistrzowskich pierogów. Jednak to nie pierogi, a zupa chlebowa jest gwiazdą dzisiejszego odcinka. Dodatkiem do niej są pierogi z farszem z kaszy, białego twarogu i okrasy.

Na patelni podsmażamy czosnek na maśle EKO Kniaź. Do tego dokładamy także cebulkę i szynkę firmy ZM SKIBA, robioną tradycyjnym sposobem - tak powstaje zasmażka, której używamy zarówno do zupy, jak i pierogów.

Na farsz do pierogów składają się: ugotowana kasza gryczana, ekologiczny twaróg EKO Kniaź i przygotowana wcześniej okrasa, a dokładnie jej połowa. Do farszu dodajemy też jajko. - Farsz do pierogów musi być związany, bo później łatwiej będzie je nam lepić - podkreśla mistrz.

- Pamiętajcie państwo o jednej fundamentalnej zasadzie - jeżeli robimy ciasto pierogowe, używamy tylko i wyłącznie mąki i gorącej wody, a jeżeli chcemy zrobić makaron, to dajemy mąkę i jajka.

[video] 10493[/video]

Czas na zupę chlebową. Do garnka wrzucamy drugą część okrasy, dodajemy dwa litry bulionu drobiowego i pokrojony w kostkę chleb żytni oraz pszenny. - Fajne w tej zupie jest to, że nie trzeba jej zagęszczać, bo tę rolę pełni właśnie dobre pieczywo - podkreśla Krzysztof Szulborski. Smak uzupełnia też odrobina tymianku i śmietana firmy EKO Kniaź oraz chrzan. Dodatkiem do zupy, obok pierogów, są kawałki wędzonego schabu firmy ZM SKIBA, podsmażone w panierce parmezanowej.

- Już za czasów Chrystusa piekło się chleb, chociaż nie w taki tradycyjny sposób jak teraz. Mąkę robiło się z pszenicy, którą tarło się między kamieniami. Łączyło się ją z wodą i powstawało ciasto, które wypiekało się na gorących kamieniach - opowiada Mistrz Kulinarny.

Zupa chlebowa z pierogami i schabem suletto

Smaki Pomorza. Odcinek 5: Spójrz na Człuchów z góry i zjedz zupę... z chleba. Przepis na zupę chlebową z pierogami i schabem suletto

Zupa chlebowa
2 l Wywar drobiowy
200 g Chleb razowy z Manufaktury Mistrzowskich Wypieków "Bagietka"
200 g chleb pszenny z Manufaktury Mistrzowskich Wypieków "Bagietka"
100 g masło firmy EKO Kniaź
Śmietanka firmy EKO Kniaź
Przyprawy: czosnek , sól , pieprz , tymianek

Pierogi
300 g Mąka
150 ml gorąca woda
Farsz : 50 g kasza gryczana, 50 g twaróg, 50 g szynka wieprzowa, 1 szt. jajko, sól, pieprz, pietruszka.

Polędwiczka suletto
150 g schab wędzony z firmy ZM SKIBA
2 szt. jajka
200 g parmezan
50 g mąka
przyprawy: pieprz, czosnek

Przygotowanie:
Zrób wywar drobiowy, do którego użyj korpusów, włoszczyzny i przypraw, następnie odcedź, dodaj pieczywo, pogotuj około 15 minut i zmiksuj, następnie dodaj śmietankę, masło i przypraw. W czasie gotowania zupy wykonaj pierogi zaczynając od ciasta (mąka, gorąca woda), a następnie farsz (do ugotowanej kaszy dodaj podsmażoną z cebulką wędzoną szynkę i pokruszony twaróg, do całości dodaj surowe jajko i przyprawy). Wykonaj pierogi, zawijając w ciasto przygotowany farsz.
Pokrój schab w grube prostokąty, następnie panieruj do połowy w cieście, składającym się z parmezanu, jajek i mąki.
Wszystkie przygotowane półprodukty (zupę, pierogi oraz suletto) układaj w talerzu, dekorując ziołami i oliwą pietruszkową oraz cytrynową.

zmskiba.pl
bagietka.pl
czluchow.eu
ekokniaz.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie