Dziś zamek krzyżacki jest perłą w koronie Człuchowa. Teraz jest tu muzeum. - Członkowie zakonu robili to, co ja nie do końca lubię - żyli skromnie. Ale teraz zamek jest w polskich rękach, tak więc i my w kuchni cnotliwi nie będziemy - zapowiada z uśmiechem Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.
Pierogi i zupa... chlebowa
Tym razem zapraszamy do Bagietki - manufaktury mistrzowskich pierogów. Jednak to nie pierogi, a zupa chlebowa jest gwiazdą dzisiejszego odcinka. Dodatkiem do niej są pierogi z farszem z kaszy, białego twarogu i okrasy.
Na patelni podsmażamy czosnek na maśle EKO Kniaź. Do tego dokładamy także cebulkę i szynkę firmy ZM SKIBA, robioną tradycyjnym sposobem - tak powstaje zasmażka, której używamy zarówno do zupy, jak i pierogów.
NASZ SERWIS SPECJALNY
Na farsz do pierogów składają się: ugotowana kasza gryczana, ekologiczny twaróg EKO Kniaź i przygotowana wcześniej okrasa, a dokładnie jej połowa. Do farszu dodajemy też jajko. - Farsz do pierogów musi być związany, bo później łatwiej będzie je nam lepić - podkreśla mistrz.
- Pamiętajcie państwo o jednej fundamentalnej zasadzie - jeżeli robimy ciasto pierogowe, używamy tylko i wyłącznie mąki i gorącej wody, a jeżeli chcemy zrobić makaron, to dajemy mąkę i jajka.
[video] 10493[/video]
Czas na zupę chlebową. Do garnka wrzucamy drugą część okrasy, dodajemy dwa litry bulionu drobiowego i pokrojony w kostkę chleb żytni oraz pszenny. - Fajne w tej zupie jest to, że nie trzeba jej zagęszczać, bo tę rolę pełni właśnie dobre pieczywo - podkreśla Krzysztof Szulborski. Smak uzupełnia też odrobina tymianku i śmietana firmy EKO Kniaź oraz chrzan. Dodatkiem do zupy, obok pierogów, są kawałki wędzonego schabu firmy ZM SKIBA, podsmażone w panierce parmezanowej.
- Już za czasów Chrystusa piekło się chleb, chociaż nie w taki tradycyjny sposób jak teraz. Mąkę robiło się z pszenicy, którą tarło się między kamieniami. Łączyło się ją z wodą i powstawało ciasto, które wypiekało się na gorących kamieniach - opowiada Mistrz Kulinarny.
Zupa chlebowa z pierogami i schabem suletto

Zupa chlebowa
2 l Wywar drobiowy
200 g Chleb razowy z Manufaktury Mistrzowskich Wypieków "Bagietka"
200 g chleb pszenny z Manufaktury Mistrzowskich Wypieków "Bagietka"
100 g masło firmy EKO Kniaź
Śmietanka firmy EKO Kniaź
Przyprawy: czosnek , sól , pieprz , tymianek
Pierogi
300 g Mąka
150 ml gorąca woda
Farsz : 50 g kasza gryczana, 50 g twaróg, 50 g szynka wieprzowa, 1 szt. jajko, sól, pieprz, pietruszka.
Polędwiczka suletto
150 g schab wędzony z firmy ZM SKIBA
2 szt. jajka
200 g parmezan
50 g mąka
przyprawy: pieprz, czosnek
Przygotowanie:
Zrób wywar drobiowy, do którego użyj korpusów, włoszczyzny i przypraw, następnie odcedź, dodaj pieczywo, pogotuj około 15 minut i zmiksuj, następnie dodaj śmietankę, masło i przypraw. W czasie gotowania zupy wykonaj pierogi zaczynając od ciasta (mąka, gorąca woda), a następnie farsz (do ugotowanej kaszy dodaj podsmażoną z cebulką wędzoną szynkę i pokruszony twaróg, do całości dodaj surowe jajko i przyprawy). Wykonaj pierogi, zawijając w ciasto przygotowany farsz.
Pokrój schab w grube prostokąty, następnie panieruj do połowy w cieście, składającym się z parmezanu, jajek i mąki.
Wszystkie przygotowane półprodukty (zupę, pierogi oraz suletto) układaj w talerzu, dekorując ziołami i oliwą pietruszkową oraz cytrynową.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Komisja ds. wpływów rosyjskich. Wiceminister przypomina, co kiedyś mówiła opozycja
- "Krytyka komisji to przyznanie się do winy". Politolodzy o komisji ds. wpływów Rosji
- Lewandowska na meczu FC Barcelony. "Tak żegnamy Camp Nou"
- Były dowódca sił NATO w Europie: Kumple Putina mogą zwrócić się przeciwko niemu