Smaki Pomorza. Odcinek 4: Tu nauczysz się jazdy konnej i smacznie zjesz. Na przykład polędwiczki wieprzowe w staropolskim sosie. Przepis

AKCJA SPECJALNA SMAKI POMORZA
Legenda Szarloty to nie tylko opowieść o samej Szarlocie. Druga legenda mówi o tym, że były dwa konie - Szar i Lot, które to społeczność lokalna ofiarowała właśnie Karolinie i jej mężowi. Która z tych opowieści jest prawdziwa? Tego nie wiemy, ale wiemy na pewno, że w dzisiejszym odcinku "Smaków Pomorza" pojawią się konie. Bo Szarlota to nie tylko hotel i smaczne jedzenie, ale też miejsce, w którym można się zrelaksować, na przykład ucząc się jazdy konnej.

Tutaj te zwierzęta traktowane są po królewsku. - Przede wszystkim przez dzieci. Nie tylko uczestniczą one w zajęciach jazdy konnej, ale również przy pielęgnacji koni i to chyba jest największa frajda. Mogą tu przebywać nie tylko na 15 minut jazdy konnej dla początkujących, ale również być tu od śniadania do obiadu, pielęgnować i czyścić konie. I to sprawia im i ich rodzicom chyba największą przyjemność - mówi Joanna Zwolińska, instruktorka jazdy konnej w Hotelu Szarlota.

Jazda konna dla każdego

W Szarlocie każdy może nauczyć się jeździć konno. - Jeżeli ktoś przyjedzie na weekend, to robimy tak zwane ABC, czyli "wszystkiego po trochu" - taki skrót, w którym uczymy podejścia do konia, jak na niego wsiąść, jak ruszyć, przede wszystkim jak bezstresowo podchodzić do zwierzęcia. Natomiast potem jeśli ktoś załapie bakcyla i umówi się na pierwsze 10 lekcji, to uczestniczy już w spacerach do lasu. Oczywiście mamy do tego specjalne konie. Mamy konie i do hipoterapii, i do rekreacji, i do zawodów oraz skoków przez przeszkody. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie - zapewnia instruktorka.

Czy znajdziemy tu potomków legendarnych koni? - Czasem mówi się dzieciom, że tak jest. Zwłaszcza przy hipoterapii przekonujemy je, że konik brał udział w jakimś filmie, czy że gdzieś występował. Wtedy dziecko, które ma opory i nie chce dosiąść zwierzęcia, jest bardziej przekonane i myśli "widziałem go w filmie, chcę go dotknąć, pogłaskać" i łatwiej jest je przekonać.

Czas na polędwiczki w staropolskim sosie z... ogórka

Czas zajrzeć do kuchni. Tam gospodarzem jest Mateusz Tym, szef kuchni w Hotelu Szarlota, który zaprosił nas na grillowane medaliony z polędwiczki wieprzowej z wachlarzem z ziemniaka i sałatką z buraka z twarogiem.

Kawałki polędwiczki zostały rozklepane dłonią i zamarynowane w przyprawach i oliwie z czosnkiem.

- Trzeba pamiętać, że mięso świeżo przyprawione nie powinno od razu trafić na grilla i powinno trochę poleżeć. Druga ważna rzecz: czasami świeżych ziół nam brakuje i przyprawiamy mięso ziołami suszonymi. Pamiętajcie o jednej fundamentalnej rzeczy - zioła suszone najpierw trzeba zaparzyć - podpowiada Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.

Ziemniaka nacinamy, wkładamy do niego plastry boczku oraz polewamy oliwą z czosnkiem. Zawiniętego w folię wrzucamy w ogień.

A co, jeśli nie mamy możliwości upiec w ten sposób ziemniaków? - Jeżeli obieracie je to nie wyrzucajcie obierków. Upieczcie je w piekarniku, mocno zmiksujcie. Ugotowane ziemniaki można później obtoczyć w tym pudrze i zapiec. Smakują podobnie jak te ziemniaki z ognia - radzi mistrz.

Dodatkiem do mięsa są kurki podsmażone na patelni z boczkiem, czosnkiem i cebulą na ekologicznym maśle firmy EKO Kniaź oraz sałatka z buraka.

Kuchnia polska zapisywała się w wielkich księgach. - Kiedyś Polska sięgała od morza do morza i wtedy też trafiały się bardzo fajne pomysły. Między innymi w tym czasie powstał jeden z najstarszych polskich sosów - z kwaszonych ogórków. Do podsmażonej na maśle cebuli dodaje się pokrojone kwaszone ogórki i wszystko zalewa śmietaną - dodaje Krzysztof Szulborski.

GRILLOWANE MEDALIONY Z POLĘDWICZKI WIEPRZOWEJ Z WACHLARZEM Z ZIEMNIAKA I SAŁATKĄ Z BURAKA I TWAROGU

Smaki Pomorza. Odcinek 4: Tu nauczysz się jazdy konnej i smacznie zjesz. Na przykład polędwiczki wieprzowe w staropolskim sosie. Przepis
Mat. promocyjne

Składniki: porcja na 10 osób

Polędwiczka wieprzowa 2000 g
Ser z ziołami i papryką świeży Eko Kniaź 500 g
Kurki 500 g
Ziemniaki 2000 g
Papryka chili 100 g
Rozmaryn św. 1 szt
Koledra św. 1 szt.
Czosnek ząb. 1 szt
Koper nać 1 pęcz.
Jogurt naturalny Eko Kniaź Bio 500 ml.
Śmietana 18% Eko Kniaź Bio 250 ml
Masło Eko Kniaź Bio 200 g
Buraczki konserwowe krojone firmy Warzywa Kwidzyn 500 g
Ogórek konserwowy 800 g
Cebula 250 g
Rukola 1 op.
Twaróg chudy Eko Kniaź Bio 250 g
Oliwa 200 ml.
Cytryna 150 g
Miód 100 ml
Pieprz 20 g
Papryka słodka 20 g
Sól 20 g
Cukier 50 g

Przygotowanie:

Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy na ok. 2 cm medaliony. Przygotowujemy marynatę z oliwy, czosnku, papryki chili, rozmarynu oraz soli. Tak zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Ziemniaki myjemy (ze skórką) i nacinamy tak aby powstał wachlarz. Przygotowujemy marynatę z kolendry, rozmarynu, papryki słodkiej, soli, papryki chilli i oliwy.Nacieramy ziemniaki i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na ognisku lub w piekarniku 180 st ok 30-40 mim.

Sałatka:

Odcedzamy buraki konserwowe, ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka. Dodajemy rukolę doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy miód z sokiem z cytryny – dodajemy do sałatki – na koniec delikatnie mieszamy i posypujemy twarogiem.

Sos do ziemniaka

Jogurt mieszamy ze śmietaną i posiekanym koperkiem - doprawiamy do smaku dodając cukier, sól i pieprz.

Kurki gotujemy z odrobiną cukru ok.1-2 min.i zlewamy. Na płycie grillowej lub grillu pieczemy polędwiczki ok 5-8 min. Kurki podsmażamy na maśle - doprawiamy solą i pieprzem.

Na talerzu układamy polędwiczkę – na nią kładziemy kurki i plasterek sera z ziołami i papryką. Ziemniaka odwijamy z folii i polewamy uprzednio przygotowanym sosem. Dodajemy sałatkę i dekorujemy ziołami.

warzywakwidzyn.pl
ekokniaz.pl

szarlota.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki