Tutaj te zwierzęta traktowane są po królewsku. - Przede wszystkim przez dzieci. Nie tylko uczestniczą one w zajęciach jazdy konnej, ale również przy pielęgnacji koni i to chyba jest największa frajda. Mogą tu przebywać nie tylko na 15 minut jazdy konnej dla początkujących, ale również być tu od śniadania do obiadu, pielęgnować i czyścić konie. I to sprawia im i ich rodzicom chyba największą przyjemność - mówi Joanna Zwolińska, instruktorka jazdy konnej w Hotelu Szarlota.
Jazda konna dla każdego
W Szarlocie każdy może nauczyć się jeździć konno. - Jeżeli ktoś przyjedzie na weekend, to robimy tak zwane ABC, czyli "wszystkiego po trochu" - taki skrót, w którym uczymy podejścia do konia, jak na niego wsiąść, jak ruszyć, przede wszystkim jak bezstresowo podchodzić do zwierzęcia. Natomiast potem jeśli ktoś załapie bakcyla i umówi się na pierwsze 10 lekcji, to uczestniczy już w spacerach do lasu. Oczywiście mamy do tego specjalne konie. Mamy konie i do hipoterapii, i do rekreacji, i do zawodów oraz skoków przez przeszkody. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie - zapewnia instruktorka.
Czy znajdziemy tu potomków legendarnych koni? - Czasem mówi się dzieciom, że tak jest. Zwłaszcza przy hipoterapii przekonujemy je, że konik brał udział w jakimś filmie, czy że gdzieś występował. Wtedy dziecko, które ma opory i nie chce dosiąść zwierzęcia, jest bardziej przekonane i myśli "widziałem go w filmie, chcę go dotknąć, pogłaskać" i łatwiej jest je przekonać.
Czas na polędwiczki w staropolskim sosie z... ogórka
Czas zajrzeć do kuchni. Tam gospodarzem jest Mateusz Tym, szef kuchni w Hotelu Szarlota, który zaprosił nas na grillowane medaliony z polędwiczki wieprzowej z wachlarzem z ziemniaka i sałatką z buraka z twarogiem.
Kawałki polędwiczki zostały rozklepane dłonią i zamarynowane w przyprawach i oliwie z czosnkiem.
- Trzeba pamiętać, że mięso świeżo przyprawione nie powinno od razu trafić na grilla i powinno trochę poleżeć. Druga ważna rzecz: czasami świeżych ziół nam brakuje i przyprawiamy mięso ziołami suszonymi. Pamiętajcie o jednej fundamentalnej rzeczy - zioła suszone najpierw trzeba zaparzyć - podpowiada Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.
Ziemniaka nacinamy, wkładamy do niego plastry boczku oraz polewamy oliwą z czosnkiem. Zawiniętego w folię wrzucamy w ogień.
A co, jeśli nie mamy możliwości upiec w ten sposób ziemniaków? - Jeżeli obieracie je to nie wyrzucajcie obierków. Upieczcie je w piekarniku, mocno zmiksujcie. Ugotowane ziemniaki można później obtoczyć w tym pudrze i zapiec. Smakują podobnie jak te ziemniaki z ognia - radzi mistrz.
Dodatkiem do mięsa są kurki podsmażone na patelni z boczkiem, czosnkiem i cebulą na ekologicznym maśle firmy EKO Kniaź oraz sałatka z buraka.
Kuchnia polska zapisywała się w wielkich księgach. - Kiedyś Polska sięgała od morza do morza i wtedy też trafiały się bardzo fajne pomysły. Między innymi w tym czasie powstał jeden z najstarszych polskich sosów - z kwaszonych ogórków. Do podsmażonej na maśle cebuli dodaje się pokrojone kwaszone ogórki i wszystko zalewa śmietaną - dodaje Krzysztof Szulborski.
GRILLOWANE MEDALIONY Z POLĘDWICZKI WIEPRZOWEJ Z WACHLARZEM Z ZIEMNIAKA I SAŁATKĄ Z BURAKA I TWAROGU

Składniki: porcja na 10 osób
Polędwiczka wieprzowa 2000 g
Ser z ziołami i papryką świeży Eko Kniaź 500 g
Kurki 500 g
Ziemniaki 2000 g
Papryka chili 100 g
Rozmaryn św. 1 szt
Koledra św. 1 szt.
Czosnek ząb. 1 szt
Koper nać 1 pęcz.
Jogurt naturalny Eko Kniaź Bio 500 ml.
Śmietana 18% Eko Kniaź Bio 250 ml
Masło Eko Kniaź Bio 200 g
Buraczki konserwowe krojone firmy Warzywa Kwidzyn 500 g
Ogórek konserwowy 800 g
Cebula 250 g
Rukola 1 op.
Twaróg chudy Eko Kniaź Bio 250 g
Oliwa 200 ml.
Cytryna 150 g
Miód 100 ml
Pieprz 20 g
Papryka słodka 20 g
Sól 20 g
Cukier 50 g
Przygotowanie:
Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy na ok. 2 cm medaliony. Przygotowujemy marynatę z oliwy, czosnku, papryki chili, rozmarynu oraz soli. Tak zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ziemniaki myjemy (ze skórką) i nacinamy tak aby powstał wachlarz. Przygotowujemy marynatę z kolendry, rozmarynu, papryki słodkiej, soli, papryki chilli i oliwy.Nacieramy ziemniaki i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na ognisku lub w piekarniku 180 st ok 30-40 mim.
Sałatka:
Odcedzamy buraki konserwowe, ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka. Dodajemy rukolę doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy miód z sokiem z cytryny – dodajemy do sałatki – na koniec delikatnie mieszamy i posypujemy twarogiem.
Sos do ziemniaka
Jogurt mieszamy ze śmietaną i posiekanym koperkiem - doprawiamy do smaku dodając cukier, sól i pieprz.
Kurki gotujemy z odrobiną cukru ok.1-2 min.i zlewamy. Na płycie grillowej lub grillu pieczemy polędwiczki ok 5-8 min. Kurki podsmażamy na maśle - doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzu układamy polędwiczkę – na nią kładziemy kurki i plasterek sera z ziołami i papryką. Ziemniaka odwijamy z folii i polewamy uprzednio przygotowanym sosem. Dodajemy sałatkę i dekorujemy ziołami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?