Smaki Pomorza. Odcinek 3: Miejsce, które powstało z miłości. W hotelu Szarlota przygotowaliśmy zalewajkę i szaszłyki ze szczupaka. Przepisy

AKCJA SPECJALNA SMAKI POMORZA

Wideo

Zobacz galerię (9 zdjęć)
Szarlota to magiczne miejsce. Według legendy powstało z prawdziwej miłości dwojga ludzi. W ramach naszego programu "Smaki Pomorza" zapraszamy Was tu, gdzie można smacznie zjeść, odpocząć i poznać kawał naprawdę ciekawej historii. Dziś gotujemy kaszubską zalewajkę na maślance i duet szaszłykowy ze szczupaka i wątróbki drobiowej w towarzystwie grillowanych warzyw i sosu z ogórków.

- Legenda głosi, że za czasów pruskich pomieszkiwała tu piękna i mądra kobieta o imieniu Szarlota. Zauroczeni tym miejscem, wraz ze swoim mężem - generałem francuskiej armii - postanowili tu zamieszkać na stałe. Miłość tych dwojga płynąca z ich serc wpłynęła na mieszkańców tych okolic, którzy postanowili nazwać te tereny imieniem Szarloty - tak zaczyna się opowieść o jednym z najpiękniejszych miejsc w naszym regionie. Tym razem z naszym specjalnym programem "Smaki Pomorza" gościliśmy właśnie w Kompleksie Wypoczynkowym Szarlota.

- W 1967 roku Polskie Linie Oceaniczne postanowiły w tym miejscu wybudować ośrodek wypoczynkowy dla swoich pracowników. Dziś niej tylko marynarze mogą przybywać do tego miejsca, korzystać z kajaków, grać w kręgle czy smakować lokalnych przysmaków - opowiada Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.

Poznaj historię TSS Stefana Batorego

W Szarlocie można też zapoznać się z niezwykle ciekawą historią. - TSS Stefan Batory to ostatni polski transatlantyk, który łamał fale oceanu w podróżach do Stanów Zjednoczonych. Praca marynarza na pewno nie była łatwa. Rejsy trwały wiele miesięcy, a załoga, w przeciwieństwie do pasażerów, nie pławiła się w luksusach - mówi Krzysztof Szulborski. W Szarlocie można podziwiać eksponaty pozostałe po tej wielkiej historii polskiej żeglugi. A meble, które tu stoją, niektórzy mogą pamiętać z filmu "Kochaj albo rzuć".

Czas na coś pysznego

Co można zjeść w tak wyjątkowym miejscu? - W mojej restauracji goście lubią ryby z naszych jezior. Jedną z nich jest sandacz w sosie borowikowym. Mamy też kaszubską zupę zalewajkę. Naszym drugim daniem będą szaszłyki - szczupak z kalafiorem, do tego mamy wątróbkę z gruszką i cebulką - mówi Marcin Wejer, szef kuchni w Hotelu Szarlota.

Do zalewajki potrzebny jest wywar na żeberkach i namoczone grzyby suszone. Do wywaru dodajemy także podsmażone ziemniaki, boczek, kiełbasę i cebulkę. Nie należy zapomnieć o nabiale - maślance i śmietanie 18% z firmy EKO Kniaź. Do wywaru dodaje się także czosnek, a jeżeli ktoś lubi - to także paprykę chili. - Warto dodać trochę mąki, żeby śmietanka czy maślanka, którą dodajemy do zupy, się nam nie zwarzyła - podkreśla Mistrz Kulinarny.

Do drugiego dania potrzebne są przede wszystkim wątróbka drobiowa i szczupak. Ze szczupakiem łączymy kalafior, a z wątróbką - gruszkę i czerwoną cebulę. Dodatkiem są grillowane warzywa. Uzupełnieniem całego dania jest wyjątkowy sos, na który składają się: twaróg firmy EKO Kniaź, jogurt naturalny, ogórek świeży oraz kiszony, sól i pieprz.

Smaki Pomorza, odcinek 3. Przepisy:

Zalewajka Kaszubska na maślance

Smaki Pomorza, odcinek 3
Smaki Pomorza, odcinek 3

Składniki: porcja na 10 osób
Żeberka 500 g
Boczek wędzony 500 g
Mieszanka warzyw “Słupki” firmy "Warzywa Kwidzyn" 600 g
Ziemniaki 600 g
Cebula 300 g
Maślanka firmy Eko Kniaź Bio 600 ml
Śmietana 30% firmy Eko Kniaź Bio 250 ml
Masło firmy Eko Kniaź Bio 100 g
Grzyby suszone 150 g
Koper/nać 1 pęczek
Kiełbasa zwyczajna 300 g
Szczypiorek 1 pęczek
Mąka 30 g
Liść laurowy ok. 4 sztuk
Ziele angielskie ok. 6 sztuk
Sól, pieprz do smaku Czosnek ząbek - 1 sztuka

Przygotowanie:
Gotujemy wywar z żeberek z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i soli. W osobnym garnku gotujemy uprzednio obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki - al dente.

Grzyby zalewamy przegotowaną gorącą wodą – po ok. 30 minutach odcedzamy przez sitko, a otrzymany wywar dodajemy do zupy.

Miękkie żeberka wyciągamy z wywaru i dodajemy włoszczyznę oraz pokrojone grzyby.

Kiełbasę wraz z połową boczku kroimy w paski, cebulę w kostkę a czosnek drobno siekamy – wszystko smażymy na maśle. Na koniec dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, a potem dodajemy do zupy. Maślankę i śmietanę hartujemy i także dodajemy do zupy.

Obrane żeberka i posiekany koperek dodajemy również do zupy, którą smakujemy i według uznania doprawiamy do smaku.
Pozostały boczek wraz z cebulą kroimy w kostkę – podsmażamy i dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy szczypiorek. Ziemniaki możemy podać osobno lub dodać do zupy.

Duet szaszłykowy ze szczupaka i wątróbki drobiowej w towarzystwie grillowanych warzyw i sosu z ogórków

Smaki Pomorza, odcinek 3
Smaki Pomorza, odcinek 3

Składniki: porcja na 10 osób
Szczupak filet 2000 g
Kalafior mrożony firmy "Warzywa Kwidzyn" 800 g
Wątroba drobiowa 1000 g
Gruszki 800 g
Cebula czerwona 800 g
Papryka świeża 500 g
Cukinia 500 g
Pieczarki 500 g
Bób konserwowy firmy "Warzywa Kwidzyn" 500 g
Jogurt naturalny firmy Eko Kniaź Bio 250 ml
Chudy twaróg firmy Eko Kniaź Bio 250 g
Ogórek świeży 150 g
Ogórek konserwowy 150 g
Maliny 300 g
Papryka chili 100 g
Czosnek 1 szt.
Bazylia świeża 1 szt.
Mięta świeża 1 szt.
Rozmaryn świeża 1 szt.
Cytryna 300 g
Sól 30 g
Pieprz 20 g
Oliwa 300 ml
Masło firmy Eko Kniaź Bio 100 g
Cukier 20 g

Przygotowanie:
Szczupaka oczyszczamy, kroimy w paski o grubości 1-2 cm i długości ok.20-25 cm. Nadziewamy na szpikulec, razem z kalafiorem. Robimy marynatę: papryczka chili,czosnek, sól, sok z cytryny, zioła oraz oliwa - tym nacieramy szaszłyk i odstawiamy na ok 1-2 godziny.

Wątróbkę oczyszczamy, gruszkę i cebulę kroimy w cząstki - nadziewamy na szpikulec, doprawiamy solą i pieprzem.
Paprykę, cukinię, pieczarki i cebulę kroimy w grubsze paski, a następnie je grillujemy. Doprawiamy ziołami i dodajemy bób.

Sos ogórkowy
Jogurt i twaróg z czosnkiem blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Na tarce ścieramy ogórki , dodajemy do masy, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Szaszłyki grillujemy i podajemy z warzywami, sosem i malinami.

warzywakwidzyn.pl
ekokniaz.pl

szarlota.pl

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie