Świąteczna podróż kulinarna z Krzysztofem Szulborskim
Nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia są jarmarki i kiermasze, na których to mamy okazję skosztować tradycyjnych potraw i napitków niemalże z całego świata. W 2020 roku jest jednak trochę inaczej, a wszystko to za sprawą pandemii koronawirusa, ale nie poddajemy się! Tym razem postaramy się sprowadzić trochę świątecznych smaków ze świata do Waszych domów.
W najnowszym odcinku programu "Smaki Pomorza" jak zwykle udamy się w podróż z Mistrzem Kulinarnym Krzysztofem Szulburskim, który to przygotuje dla nas coś niesamowitego. Ale zaraz, zaraz - czy smaki bożonarodzeniowych kiermaszów możemy przenieść do domu?
- Odpowiedź na to pytanie jest prosta: tak. W tym odcinku przygotuję danie, które podawane jest na wszystkich targach świątecznych w Europie. Mowa o Currywurst, potrawie mającej swoje początki w Niemczech - mówi Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.
Smaki Pomorza - program wideo!
NASZ SERWIS SPECJALNY
Czas na Currywurst w świątecznej odsłonie. Biała kiełbasa z kapustą i ananasem, krążkami cebulowymi i bagietką
W 14. odcinku "Smaków Pomorza" Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski przyrządzi słynnego Currywursta, jednakże w nieco innej odsłonie - z kapustą kiszoną z ananasem, cebulką w tempurze i... białą kiełbasą.
Currywurst swoją genezę miał w Niemczech. Mimo to znajdziemy go na jarmarkach świątecznych w całej Europie - np. w Belgii czy Holandii.
- Osobiście zwiedziłem tych kiermaszy w Europie bardzo dużo i currywurst, którego kosztowałem w różnych zakątkach, smakuje identycznie - wyjaśnia Krzysztof Szulborski.
Do przyrządzenia tej potrawy niezbędna będzie kapusta kiszona, ananas, majonez, biała kiełbasa, cebula i bagietka. Pracę zaczniemy od przygotowania kapusty, która nie będzie przypominać tej tradycyjnie przyrządzanej w Polsce. Do naszej kapusty będziemy potrzebować cebulę, boczek i ananasa.
- Na początku podsmażamy cebulę na maśle. Dodajemy boczek wędzony, a na końcu kapustę kiszoną. Całość dusimy około 2 godziny. Po upływie tego czasu dodajemy ananasa po to, aby nadać naszej kapuście nieco innego charakteru - tłumaczy Krzysztof Szulborski.
Kolejnym krokiem jest ugotowanie białej kiełbasy, którą na sam koniec podsmażymy.
- Biała kiełbasa przezeń wykorzystywana jest nietuzinkowa. To kiełbasa dziadkowa robiona według tradycyjnych metod w Borach Tucholskich. Co ciekawe jest bezglutenowa i... cięta z metra! - dodaje kucharz.
Następnie musimy przyrządzić chrupiącą cebulkę. Kroimy ją w grube talarki. Pod koniec będziemy ją obtaczać w cieście. Właśnie w takiej formie wyląduje na patelni. Nie zapominajmy o bagietce, którą trzeba rozkroić i od wewnętrznej strony podsmażyć na boczku. W tym samym czasie ugotowaną białą kiełbasę podsmażamy na patelni - nie dodając tłuszczu. Czego nam brakuje?
- Jeżeli przyrządzamy słynnego Currywursta to nie może nam zabraknąć smaku dobrego majonezu. Do naszej świątecznej potrawy użyjemy majonezu Cremajo, który jest produktem bezglutenowym i wegańskim. Składa się on z dobrego tłuszczu - oleju rzepakowego - i dobrej musztardy, zrobionej na prawdziwej gorczycy - wyjaśnia Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.
Gdy wszystko mamy już podsmażone i gotowe, pora przejść do kolejnej części - złożenia wszystkich składników w całość. Rozłożoną bagietkę smarujemy majonezem o smaku curry i dodajemy odrobinę kapusty z ananasem. Następnie nakładamy na nią białą kiełbasę i krążki cebulowe. Jeśli chcecie nadać tej potrawie intensywniejszego smaku - dodajcie na wierzch łyżkę majonezu. Gwarantujemy, że nie pożałujecie!
Przepis na świąteczny Currywurst
Składniki:
- 0,5 kg kiełbasy białej surowej "Prosiaczek",
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- boczek wędzony "Prosiaczek",
- Cremajo o smaku Curry,
- 2 duże białe cebule,
- 2 bagietki pszenne,
- mąka: pszenna, kukurydziana i ziemniaczana,
- lodowata woda,
- ananas,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Podsmaż cebulkę z boczkiem w garnku. Po chwili dodaj kiszoną kapustę i duś do momentu aż zrobi się miękka. Pod koniec dodaj kosteczki ananasa. Kiełbasę należy sparzyć we wrzątku i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Bagietkę pokrój na mniejsze części i rozkrój na połowy. Obsmaż jej wewnętrzną stronę.
Cebulę należy pokroić w talarki i rozdzielić na krążki. Następnie wymieszaj w równych proporcjach mąkę pszenną, ziemniaczaną i kukurydzianą z lodowatą wodą. Muszą one uzyskać konsystencję przypominającą ciasto naleśnikowe. Pokrojoną cebulę obtaczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu. Obsmażoną bagietkę smarujemy majonezem Cremajo, nakładamy kapustę, kiełbasę i krążki cebulowe.

Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?