Długie Pobrzeże wizytówką Gdańska
Bulwary Wiślane w Krakowie, Stare Miasto w Warszawie czy... droga wylotowa z Bydgoszczy na Toruń. Każde miasto ma swoje miejsce - pocztówkę. Nie inaczej jest z Gdańskiem. Za naszą pocztówkę uznaje się Długie Pobrzeże.
Aby móc podziwiać najlepszą panoramę na tę zabytkową część miasta musimy udac się na Wyspę Ołowianka, gdzie przy okazji możemy smacznie zjeść...
W najnowszym odcinku programu "Smaki Pomorza" jak zwykle udamy się w podróż z Mistrzem Kulinarnym Krzysztofem Szulburskim, który to przygotuje dla nas niesamowite danie na tarasie Restauracji "Filharmonia" na gdańskiej Ołowiance.
Smaki Pomorza - program wideo!
NASZ SERWIS SPECJALNY
- Skoro mowa o jedzeniu to dzisiaj przygotuję bardzo dobrą i aromatyczną sałatkę. Kuchnia gdańska nie stoi tylko dobrymi golonkami, pieczonymi mięsiwami oraz rybami, ale również sałatkami - mówi Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.
Czas na nieklasyczną sałatkę jarzynową, ulubioną potrawę gdańszczan
W tym odcinku Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski na tarasie restauracji "Filharmonia" przyrządzi świąteczną sałatkę z dziadkową szynką i warzywnymi miotełkami w wegańskim majonezie.
- Początkowo sałatkę jarzynową podawano z szyjkami rakowymi. Potem przyszedł czas PRL-u i szyjki rakowe zmieniono na wędzoną szynkę - wyjaśnia ekspert kulinarny.
Do przyrządzenia tej potrawy niezbędne będą warzywa, majonez i dobra jakościowo szynka. Pracę zaczniemy od przygotowania warzyw, a mianowicie od ugotowania marchewki i groszku w wodzie z miodem. Następnie przygotować należy warzywne miotełki w roli głównej z marchwewką i pietruszką. To właśnie te kępki uprażonych warzyw będziemy panierować w cieście.
- Do naszej sałatki użyjemy także majonez, ale uwaga - to nie jest zwykły majonez. To jest majonez wege Cremajo, a więc nie ma w nim jajka. Jest to czysty majonez zawierający dobry tłuszcz - i to właśnie jest cały sukces tego majonezu - dodaje mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.
Nie ma sałatki bez odpowiedniego sosu, a w tym przypadku - marynaty. Aby nadać smaku naszej sałacie należy użyć musztardy francuskiej i oliwy. Po wymieszaniu dodajmy do sosu sałaty i zostawmy na jakiś czas - niech się marynuje.
- Zatrzymajmy się na chwilę przy szynce. Szynka dziadkowa Prosiaczek jest niezwykle aromatyczna, ale to nie wszystko - z takiej alkowy produkcyjnej szynki warto wspomnieć, że ze 102g mięsa wykonuje się a 100g szynki. Nie ma tu prawie żadnego ubytku - tłumaczy Krzysztof Szulborski.
Co istotne, szynka ta nie jest barwiona dymem w płynie. Jest ona wędzona naturalnie - drzewem olchowym. Szynkę warto pokroić w kosteczkę. Można przyrządzić ją na dwa sposoby - panierując w cieście lub saute.
Gdy już podsmażymy kawałki szynki i odsączymy je z tłuszczu, zabierzmy się za przygotowanie talerza. Najpierw przyozdóbmy go marmoladą śliwkową, a później - wspomnianym już wege majonezem. Dodajmy następnie kolejne składniki - sałatę, miotełki warzywne, szynkę i marchewkę z groszkiem.
Czego jeszcze tutaj brakuje?
Kaszubskiego pazura! Wystarczy pokruszyć kaszubski ser twarogowy z czarnuszką i... gotowe!
Przepis na świąteczną sałatkę z dziadkową szynką i warzywnymi miotełkami w wegańskim majonezie
Składniki:
- szynka dziadkowa Prosiaczek, 500 g
- marchewka 100 g
- pietruszka 100 g
- por 100 g
- pomidorki koktajlowe 200 g
- sałata rzymska 100 g
- sałata fryze 100 g
- groszek świeży i młoda marchew 50 g
- olej do smażenia
- musztarda francuska
- pieczywo chrupkie
- jarmuż 50 g
- koper 1 pęczek
- pietruszka nać 1 pęczek
- chilli czerwone 10 g
- rzodkiewka 1 pęczek
- szczawik krwisty 10 g
- marmolada śliwkowa 200 g
- ser kaszubski z czarnuszką 100 g
- majonez cremajo w dwóch smakach (curry i chilli)
- oliwia bazyliowa 100 ml
- tempura
Przygotowanie:
Ugotuj młodą marchew i świeży groszek w wodzie z miodem. Pokrój w paski marchewkę i pietruszkę, a następnie zwiąż je w miotełki wykorzystując liście pora. Szynkę pokrój w grubą kostkę. Miotełki warzywne i kawałki szynki obtocz w tempurze i usmaż. W międzyczasie przygotuj sos do sałatki - wymieszaj musztardę francuską z oliwą i odrobiną miodu. Skrusz liście sałaty do sosu i zamieszaj.
Na talerz wyłóż łyżeczkę marmolady śliwkowej oraz kilka łyżeczek majonezu. Całość rozprowadź po powierzchni talerza. Ułóż na nim zamarynowaną sałatę, dodaj prażone miotełki z warzy, szynkę w cieście, szynkę saute, młodą marchew z groszkiem, pokrojone pomidorki koktajlowe i zioła. Całość udekoruj ziołami i pokruszonym kaszubskim serem z czarnuszką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Te popularne seriale wracają na ekrany tej jesieni. Sprawdź, co o nich wiesz - QUIZ
- Nowa żona Ronaldo: czwarta i młodsza od niego o 14 lat. Takie było ich wesele [WIDEO]
- Nowy "Znachor" to najlepsza ekranizacja w historii? Tym się różni od starego klasyka
- Trzyosobowa rodzina zginęła w wypadku na A1. Wiadomo, z jaką prędkością pędziło auto