Smaki Pomorza. Odcinek 13. Sałatka z dziadkową szynką i warzywnymi miotełkami w wegańskim majonezie z Restauracją "Filharmonia" w tle

Akcja specjalna Smaki Pomorza
W samym sercu gdańskiej Ołowianki mieści się Restauracja "Filharmonia", na tarasie której znany już nam wszystkim Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski, przyrządzi jedną z ulubionych potraw gdańszczan - sałatkę jarzynową, ale w nieco innej odsłonie! Przygotowana sałatka z dziadkową szynką i warzywnymi miotełkami w wegańskim majonezie rozpływa się w ustach!

Długie Pobrzeże wizytówką Gdańska

Bulwary Wiślane w Krakowie, Stare Miasto w Warszawie czy... droga wylotowa z Bydgoszczy na Toruń. Każde miasto ma swoje miejsce - pocztówkę. Nie inaczej jest z Gdańskiem. Za naszą pocztówkę uznaje się Długie Pobrzeże.

Aby móc podziwiać najlepszą panoramę na tę zabytkową część miasta musimy udac się na Wyspę Ołowianka, gdzie przy okazji możemy smacznie zjeść...

W najnowszym odcinku programu "Smaki Pomorza" jak zwykle udamy się w podróż z Mistrzem Kulinarnym Krzysztofem Szulburskim, który to przygotuje dla nas niesamowite danie na tarasie Restauracji "Filharmonia" na gdańskiej Ołowiance.

Smaki Pomorza - program wideo!

- Skoro mowa o jedzeniu to dzisiaj przygotuję bardzo dobrą i aromatyczną sałatkę. Kuchnia gdańska nie stoi tylko dobrymi golonkami, pieczonymi mięsiwami oraz rybami, ale również sałatkami - mówi Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.

Czas na nieklasyczną sałatkę jarzynową, ulubioną potrawę gdańszczan

W tym odcinku Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski na tarasie restauracji "Filharmonia" przyrządzi świąteczną sałatkę z dziadkową szynką i warzywnymi miotełkami w wegańskim majonezie.

- Początkowo sałatkę jarzynową podawano z szyjkami rakowymi. Potem przyszedł czas PRL-u i szyjki rakowe zmieniono na wędzoną szynkę - wyjaśnia ekspert kulinarny.

Do przyrządzenia tej potrawy niezbędne będą warzywa, majonez i dobra jakościowo szynka. Pracę zaczniemy od przygotowania warzyw, a mianowicie od ugotowania marchewki i groszku w wodzie z miodem. Następnie przygotować należy warzywne miotełki w roli głównej z marchwewką i pietruszką. To właśnie te kępki uprażonych warzyw będziemy panierować w cieście.

- Do naszej sałatki użyjemy także majonez, ale uwaga - to nie jest zwykły majonez. To jest majonez wege Cremajo, a więc nie ma w nim jajka. Jest to czysty majonez zawierający dobry tłuszcz - i to właśnie jest cały sukces tego majonezu - dodaje mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.

Nie ma sałatki bez odpowiedniego sosu, a w tym przypadku - marynaty. Aby nadać smaku naszej sałacie należy użyć musztardy francuskiej i oliwy. Po wymieszaniu dodajmy do sosu sałaty i zostawmy na jakiś czas - niech się marynuje.

- Zatrzymajmy się na chwilę przy szynce. Szynka dziadkowa Prosiaczek jest niezwykle aromatyczna, ale to nie wszystko - z takiej alkowy produkcyjnej szynki warto wspomnieć, że ze 102g mięsa wykonuje się a 100g szynki. Nie ma tu prawie żadnego ubytku - tłumaczy Krzysztof Szulborski.

Co istotne, szynka ta nie jest barwiona dymem w płynie. Jest ona wędzona naturalnie - drzewem olchowym. Szynkę warto pokroić w kosteczkę. Można przyrządzić ją na dwa sposoby - panierując w cieście lub saute.

Gdy już podsmażymy kawałki szynki i odsączymy je z tłuszczu, zabierzmy się za przygotowanie talerza. Najpierw przyozdóbmy go marmoladą śliwkową, a później - wspomnianym już wege majonezem. Dodajmy następnie kolejne składniki - sałatę, miotełki warzywne, szynkę i marchewkę z groszkiem.

Czego jeszcze tutaj brakuje?

Kaszubskiego pazura! Wystarczy pokruszyć kaszubski ser twarogowy z czarnuszką i... gotowe!

Przepis na świąteczną sałatkę z dziadkową szynką i warzywnymi miotełkami w wegańskim majonezie

Składniki:

  • szynka dziadkowa Prosiaczek, 500 g
  • marchewka 100 g
  • pietruszka 100 g
  • por 100 g
  • pomidorki koktajlowe 200 g
  • sałata rzymska 100 g
  • sałata fryze 100 g
  • groszek świeży i młoda marchew 50 g
  • olej do smażenia
  • musztarda francuska
  • pieczywo chrupkie
  • jarmuż 50 g
  • koper 1 pęczek
  • pietruszka nać 1 pęczek
  • chilli czerwone 10 g
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • szczawik krwisty 10 g
  • marmolada śliwkowa 200 g
  • ser kaszubski z czarnuszką 100 g
  • majonez cremajo w dwóch smakach (curry i chilli)
  • oliwia bazyliowa 100 ml
  • tempura

Przygotowanie:

Ugotuj młodą marchew i świeży groszek w wodzie z miodem. Pokrój w paski marchewkę i pietruszkę, a następnie zwiąż je w miotełki wykorzystując liście pora. Szynkę pokrój w grubą kostkę. Miotełki warzywne i kawałki szynki obtocz w tempurze i usmaż. W międzyczasie przygotuj sos do sałatki - wymieszaj musztardę francuską z oliwą i odrobiną miodu. Skrusz liście sałaty do sosu i zamieszaj.

Na talerz wyłóż łyżeczkę marmolady śliwkowej oraz kilka łyżeczek majonezu. Całość rozprowadź po powierzchni talerza. Ułóż na nim zamarynowaną sałatę, dodaj prażone miotełki z warzy, szynkę w cieście, szynkę saute, młodą marchew z groszkiem, pokrojone pomidorki koktajlowe i zioła. Całość udekoruj ziołami i pokruszonym kaszubskim serem z czarnuszką.

Restauracja "Filharmonia"
Cremajo
Prosiaczek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki