III Pomorskie Forum Trzodziarskie w Gdańsku za nami

PODR Gdańsk, Maria Gwizdała
Pomorskie Forum Trzodziarskie wpisało się już na stałe w listopadowy kalendarz imprez organizowanych przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku. Trzecia edycja Forum odbyła się na terenie stadionu w Gdańsku Letnicy w dniu 9 listopada, pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego Mieczysława Struka.

Otwarcia III Pomorskiego Forum Trzodziarskiego dokonał Dyrektor Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku Aleksander Mach. Po przywitaniu uczestników, szczególnie rolników i przybyłych gości, a wśród nich Wicemarszałka Województwa Pomorskiego Krzysztofa Trawickiego, wygłosił referat wprowadzający. Omówił w nim aktualną i przewidywaną sytuację na rynku wieprzowiny odnosząc się do danych statystycznych oraz globalnych problemów w hodowli. Niestabilny rynek i utrzymujące się bardzo niskie ceny skupu wywierają duży wpływ na sytuację w gospodarstwach trzodziarskich. Dużym zagrożeniem dla hodowli i chowu tego gatunku jest Afrykański Pomór Świń (ASF) i związana z nim konieczność ścisłego stosowania zasad bioasekuracji. Tym bardziej duże słowa uznania należą się tym ponad 14,1 tys. rolnikom, którzy w województwie pomorskim utrzymują ponad 760 tys. sztuk świń.

 

Polub Strefę AGRO Pomorskie na facebooku!

 

Z następnego referatu wygłoszonego przez Bartosza Cenacewicza z ARiMR rolnicy dowiedzieli się, w jaki sposób i na jakich zasadach mogą się starać o dofinansowanie inwestycji na produkcję prosiąt.

Bardzo duże zainteresowanie hodowców wzbudziły dwa wystąpienia poświęcone surowcom paszowym. Dr Anita Zaworska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na podstawie doświadczeń prowadzonych pod kierunkiem prof. Andrzeja Rutkowskiego oceniła przydatność krajowych źródeł białka roślinnego w żywieniu świń. Z relacji mówczyni wynika, że znaczącą część białka w żywieniu świń mogą stanowić nasze łubiny i grochy, a ich stosowanie nie wpłynie negatywnie na efekty produkcyjne, a obniży koszt pasz. Natomiast dr Tomasz Szwarz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Krakowie zatytułował swoje wystąpienie „Alternatywne surowce paszowe, dobry wybór czy zło konieczne?” Omówił podstawowe surowce paszowe przedstawiając zalety i wady każdego z nich. Sporo słów uznania usłyszeliśmy na temat stosowania żyta w mieszankach dla trzody chlewnej. Rozmówca podkreślił, że współczesne odmiany mają inny skład, co odmiany z przed lat i nie do końca zgadza się z podkreślaniem ciągle zawartości substancji antyżywieniowych w życie. Zaznaczył, że żyto zawiera dużo łatwo strawnej energii, i jest znacznie mniej porażone grzybami od innych gatunków zbóż, a jego strawność i wykorzystanie można poprawić poprzez stosowanie dodatków paszowych np. enzymów trawiennych. Wykłady obydwu prelegentów wniosły nową wiedzę i wywołały żywą dyskusję zarówno na sali jak i w kuluarach.

Jak co roku, Forum zaszczycił swą obecnością prof. Zbigniew Pejsak z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach. Barwnie wygłosił referat na temat przyczyn i skutków przemian w produkcji świń w Polsce, oraz przedstawił aktualną sytuację w odniesieniu do występowania afrykańskiego pomoru świń, odniósł się do programu bioasekuracji. Wzbogaciły i uaktualniły one wiedzę wszystkich uczestników, dały impuls do ożywionej dyskusji i wymiany poglądów. Wysłuchaliśmy ich z pełną uwagą i prawdziwą przyjemnością.

Forum to nie tylko wysłuchanie wykładów ale również zapoznanie się z bardzo bogatą ofertą firm obsługi rolnika z nowinkami na tym rynku. Uczestnicy zapoznali się między innymi z nowoczesnym wyposażeniem chlewni, w tym z proponowanym ostatnio inowacyjnym oświetleniem ledowym i kojcem porodowym z podnoszącą się podłogą, z bogatą ofertą firm paszowych proponujących pełny zakres od pasz pełnoporcjowych, koncentratów, po różnego typu dodatki paszowe. Uwagę rolników przyciągały również wystawiane przez sponsorów maszyny. Była również oferta bankowa, a więc propozycja sfinansowania inwestycji w gospodarstwo rolne. Rolnicy licznie korzystali z możliwości zapoznania się z tymi ofertami, wyjaśnienia swoich wątpliwości i podpowiedzi specjalistów.

Po burzliwej dyskusji nad teraźniejszością i przyszłością branży wśród zebranych zostały rozlosowane upominki od sponsorów które wręczył prof. Zygmunt Pejsak i Dyrektor PODR Aleksander Mach.

Organizacja tego przedsięwzięcia nie byłaby możliwa gdyby nie liczne firmy sponsorujące, którym w tym miejscu chcielibyśmy serdecznie podziękować.

 

III Pomorskie Forum Trzodziarskie w Gdańsku za nami

 

III Pomorskie Forum Trzodziarskie w Gdańsku za nami

 

 

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie