Otwarcia III Pomorskiego Forum Trzodziarskiego dokonał Dyrektor Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku Aleksander Mach. Po przywitaniu uczestników, szczególnie rolników i przybyłych gości, a wśród nich Wicemarszałka Województwa Pomorskiego Krzysztofa Trawickiego, wygłosił referat wprowadzający. Omówił w nim aktualną i przewidywaną sytuację na rynku wieprzowiny odnosząc się do danych statystycznych oraz globalnych problemów w hodowli. Niestabilny rynek i utrzymujące się bardzo niskie ceny skupu wywierają duży wpływ na sytuację w gospodarstwach trzodziarskich. Dużym zagrożeniem dla hodowli i chowu tego gatunku jest Afrykański Pomór Świń (ASF) i związana z nim konieczność ścisłego stosowania zasad bioasekuracji. Tym bardziej duże słowa uznania należą się tym ponad 14,1 tys. rolnikom, którzy w województwie pomorskim utrzymują ponad 760 tys. sztuk świń.
Z następnego referatu wygłoszonego przez Bartosza Cenacewicza z ARiMR rolnicy dowiedzieli się, w jaki sposób i na jakich zasadach mogą się starać o dofinansowanie inwestycji na produkcję prosiąt.
Bardzo duże zainteresowanie hodowców wzbudziły dwa wystąpienia poświęcone surowcom paszowym. Dr Anita Zaworska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na podstawie doświadczeń prowadzonych pod kierunkiem prof. Andrzeja Rutkowskiego oceniła przydatność krajowych źródeł białka roślinnego w żywieniu świń. Z relacji mówczyni wynika, że znaczącą część białka w żywieniu świń mogą stanowić nasze łubiny i grochy, a ich stosowanie nie wpłynie negatywnie na efekty produkcyjne, a obniży koszt pasz. Natomiast dr Tomasz Szwarz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Krakowie zatytułował swoje wystąpienie „Alternatywne surowce paszowe, dobry wybór czy zło konieczne?” Omówił podstawowe surowce paszowe przedstawiając zalety i wady każdego z nich. Sporo słów uznania usłyszeliśmy na temat stosowania żyta w mieszankach dla trzody chlewnej. Rozmówca podkreślił, że współczesne odmiany mają inny skład, co odmiany z przed lat i nie do końca zgadza się z podkreślaniem ciągle zawartości substancji antyżywieniowych w życie. Zaznaczył, że żyto zawiera dużo łatwo strawnej energii, i jest znacznie mniej porażone grzybami od innych gatunków zbóż, a jego strawność i wykorzystanie można poprawić poprzez stosowanie dodatków paszowych np. enzymów trawiennych. Wykłady obydwu prelegentów wniosły nową wiedzę i wywołały żywą dyskusję zarówno na sali jak i w kuluarach.
Jak co roku, Forum zaszczycił swą obecnością prof. Zbigniew Pejsak z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach. Barwnie wygłosił referat na temat przyczyn i skutków przemian w produkcji świń w Polsce, oraz przedstawił aktualną sytuację w odniesieniu do występowania afrykańskiego pomoru świń, odniósł się do programu bioasekuracji. Wzbogaciły i uaktualniły one wiedzę wszystkich uczestników, dały impuls do ożywionej dyskusji i wymiany poglądów. Wysłuchaliśmy ich z pełną uwagą i prawdziwą przyjemnością.
Forum to nie tylko wysłuchanie wykładów ale również zapoznanie się z bardzo bogatą ofertą firm obsługi rolnika z nowinkami na tym rynku. Uczestnicy zapoznali się między innymi z nowoczesnym wyposażeniem chlewni, w tym z proponowanym ostatnio inowacyjnym oświetleniem ledowym i kojcem porodowym z podnoszącą się podłogą, z bogatą ofertą firm paszowych proponujących pełny zakres od pasz pełnoporcjowych, koncentratów, po różnego typu dodatki paszowe. Uwagę rolników przyciągały również wystawiane przez sponsorów maszyny. Była również oferta bankowa, a więc propozycja sfinansowania inwestycji w gospodarstwo rolne. Rolnicy licznie korzystali z możliwości zapoznania się z tymi ofertami, wyjaśnienia swoich wątpliwości i podpowiedzi specjalistów.
Po burzliwej dyskusji nad teraźniejszością i przyszłością branży wśród zebranych zostały rozlosowane upominki od sponsorów które wręczył prof. Zygmunt Pejsak i Dyrektor PODR Aleksander Mach.
Organizacja tego przedsięwzięcia nie byłaby możliwa gdyby nie liczne firmy sponsorujące, którym w tym miejscu chcielibyśmy serdecznie podziękować.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?