Agata Siemiaszko
387 materiałów
Masz reumatyzm i bolą cię stawy? Przygotuj napar z fiołków wonnych
Fiołek wonny to niezwykle pachnąca roślina o intensywnie fioletowej barwie kwiatów. Niewiele osób jednak wie, że wykazuje wiele korzystnych właściwości. Dzięki...
Napar ze stokrotek to babciny środek na nadciśnienie i zmiany skórne
Stokrotka pospolita to niedoceniany surowiec zielarski, który można wykorzystywać w przypadku wielu schorzeń. Jej ziele stosuje się u osób z nadciśnieniem...
Owies na Wielkanoc to nie tylko dekoracja świąteczna. Wypróbuj go jako dodatek do dań
Zielony owies to świetna dekoracja wielkanocnego stołu. Dorównuje popularnością rzeżusze. Niewiele osób jednak wie, że te niepozorne źdźbła są jadalne. Dodawaj...
Napar z mniszka lekarskiego to tradycyjny środek na odporność. Na co jeszcze pomaga?
Mniszek lekarski to popularna roślina ceniona za liczne właściwości zdrowotne. Jej kwiaty wykorzystuje się głównie do przygotowania słodkiego syropu, nazywanego...
Męczy Cię kaszel i ból gardła? A może walczysz z trądzikiem? Wypij napar z podbiału!
Podbiał kwitnie? To oznacza, że pora ruszać na pierwsze zielarskie zbiory. Jego kwiaty i liście od wieków wykorzystywane są jako naturalny środek łagodzący...
Młode gałązki i listki wierzby to babciny środek na odporność i ból mięśni
Młode listki i gałązki wierzby to doskonały surowiec zielarski, który korzystnie wpływa na zdrowie organizmu. Napar przyrządzony na ich bazie to świetny,...
Uważaj na objawy boreliozy! Niektóre pojawiają się dopiero po kilku latach
Borelioza to choroba zakaźna, która może negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie całego organizmu. Jej najbardziej znanym symptomem jest pojawienie się rumienia po...
Jak wykorzystać liście rzodkiewki lub kalafiora? Nie wyrzucaj, sprawdź przepisy!
Wyrzucasz liście rzodkiewki lub nać marchewki do śmieci? To błąd! Są one jadalnym i smacznym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C, kwasu foliowego oraz...
Zakwas na żurek to tradycyjny element wielkanocnej zupy. Jak go przygotować?
Zakwas to nieodłączny element Wielkanocy. To na nim przygotowywany jest żurek. Ten niepozorny produkt powstaje w wyniku fermentacji mąki, dzięki czemu stanowi...
Objawy endometriozy łatwo pomylić z infekcją intymną. Na co zwrócić uwagę?
Endometrioza to choroba, z którą na co dzień boryka się aż 900 tys. Polek. Do tej pory nie jest znana jej przyczyna, a niektóre badania wskazują na to, że może...