
Agata Siemiaszko
Polska
W Polska Press piszę artykuły na Stronę Zdrowia. Zajmuję się tematami związanymi z aktywnością fizyczną, profilaktyką chorób oraz wpływem poszczególnych składników diety na stan zdrowia organizmu. Ukończyłam wydział Nauk o Zdrowiu na kierunku dietetyka kliniczna na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Prowadząc własny gabinet dietetyczny chętnie dzieliłam się zdobytą wiedza i umiejętnościami dotyczącymi prozdrowotnego stylu życia.

Jak nagła zmiana pogody wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie? Sprawdź, kim są meteopaci oraz jakie dolegliwości mogą odczuwać
Meteopatia to nie choroba, a jedynie odczuwanie nieprzyjemnych dolegliwości pod wpływem nagłej zmiany pogody. Wielu lekarzy podkreśla, że wrażliwość na odmienne...

Jak szybko pozbyć się odcisków na stopach? Zadbaj o wygląd stóp i sprawdź, jak łatwymi sposobami pozbyć się odcisków na piętach i palcach
Odciski na stopach bolą i powodują dyskomfort, więc mogą utrudniać chodzenie. Przyczyn powstawania odcisków może być wiele, ale najczęstszą jest noszenie źle...

Ogórki kiszone nie dla każdego. Te osoby powinny unikać jedzenia kiszonek. Przy jakich chorobach należy zrezygnować z tych przetworów?
Kiszonki to smaczne i zdrowe produkty, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Ich regularne spożywanie może łagodzić objawy nietolerancji pokarmowych,...

Ciasto z truskawkami to hit sezonu. Nie musisz z niego rezygnować nawet na diecie odchudzającej. Sprawdź, jak przygotować zdrowszą wersję
Sezon na truskawki właśnie się rozpoczął. Owoce te stanowią doskonałe źródło wody, witamin i związków mineralnych, w tym witaminy C, która jako silny...

Nawet niewielkie dawki alkoholu mogą powodować nieodwracalne uszkodzenia mózgu. Już jedno piwo dziennie postarza ten narząd o 2 lata
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kufla piwa czy lampki wina? Niestety, naukowcy ze Stanów Zjednoczonych nie mają dobrych wieści. Badacze potwierdzili właśnie, że...

Jedz truskawki regularnie i zobacz, co się dzieje z organizmem. Wykorzystaj sezon na truskawki
Truskawki to owoce sezonowe. Można spożywać je na surowo, dodawać do koktajli lub robić z nich pyszne ciasta truskawkowe. Są bogatym źródłem witamin i związków...

Przyczyny i postępowanie po obumarciu płodu. Jakie są główne objawy poronienia? Sprawdź, dlaczego i jak często zdarza się strata ciąży
Obumarcie płodu jest traumatycznym przeżyciem dla każdej kobiety. W Polsce ok. 10-15 proc. wszystkich ciąż kończy się poronieniem. Do przyczyn obumarcia płodu...

Czas na botwinkę! Reguluje ciśnienie, wspiera trawienie i poprawia wzrok. Sprawdź, co możesz przygotować z młodych liści i korzeni buraka
Botwinka to młode liście, łodygi oraz korzenie buraka ćwikłowego, które cieszą się dużą popularnością. Roślina ta zawiera znaczne ilości witamin i związków...

Jak szybko się opalić? Zadbaj o bezpieczeństwo skóry i wprowadź te produkty do jadłospisu. Szybciej i na dłużej osiągniesz piękną opaleniznę
Opalona i promienna skóra dodaje pewności siebie, a nawet poprawia nastrój. Jednak nadmierne narażenie na promienie UV może zwiększać ryzyko poparzenia skóry i...

Co można kisić? To nie tylko ogórki i kapusta! Z tych warzyw i owoców również przygotujesz smaczne oraz zdrowe kiszonki. Podajemy przepisy
Kiszonki to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu. Najpopularniejsze są ogórki kiszone oraz kapusta, które mogą służyć jako naturalny probiotyk, czyli...
Najpopularniejsze