Agata Siemiaszko
387 materiałów
Jakie są pierwsze objawy stwardnienia rozsianego? Cierpi na nie Christina Applegate
Stwardnienie rozsiane (SM) to choroba, która najczęściej dotyka młode osoby między 20. a 40. rokiem życia. Choroba może być zdiagnozowana także u osób...
Co jeść przy wysokim poziomie cukru we krwi? Sprawdź, po które produkty warto sięgać
Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, w przebiegu której dochodzi do defektu wydzielania insuliny, a tym samym wzrasta stężenie glukozy we krwi. Odpowiednia...
Choroby, które widać na języku. O czym świadczy zmiana zabarwienia lub biały nalot?
Często zwracamy zbyt małą uwagę na wygląd swojego języka, a pojawiający się na nim biały nalot czy zmiana struktury powierzchni, mogą być oznaką rozwijającej...
Jakie są objawy SIBO? Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego trzeba leczyć!
Szacuje się, że okresowe zaburzenia trawienia mogą dotyczyć nawet 60 proc. społeczeństwa. Problem pojawia się w momencie, gdy nieprzyjemne dolegliwości...
Czy warto jeść śledzie? Sprawdź, ile kalorii mają te ryby i jak można je podawać
Śledzie szczególnie popularne stają się podczas ostatków i w okresie Wielkiego Postu. To tłuste ryby o dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych...
Jak działa na nas silny wiatr? Może powodować migreny, bezsenność i spadek nastroju
Nawet 70 proc. społeczeństwa może źle znosić nagłe zmiany pogody. Szczególnie uciążliwy jest nas silny wiatr – może znacząco wpływać na funkcjonowanie całego...
Czy produkty light są zdrowe? Zobacz zalety i wady „odchudzonej” żywności
Produkty light są wciąż popularne wśród osób, które odchudzają się albo liczą spożywane kalorie, żeby nie przytyć. Charakteryzują się bowiem obniżoną...
Przeszczepy narządów w Polsce. Czy wiesz, jak zostać potencjalnym dawcą?
Transplantacja narządów to metoda ratowania życia chorego, który bez przeszczepu zdrowego narządu od dawcy nie przeżyje. W Polsce najczęściej wykonuje się...
Czy pierś z indyka jest zdrowa? Sprawdź jej właściwości odżywcze i zdrowotne
Indyk to niskokaloryczny i chudy rodzaj mięsa, który często gości na naszych stołach. Gulasz z indyka lub pieczony udziec z indyka są nie tylko smaczne, ale...
Używanie kostek rosołowych szkodzi zdrowiu. Sprawdź, jak zrobić lepszą wersję
Kostki rosołowe w szybki sposób wzbogacają smak wielu zup i innych potraw. Niestety, w przeciwieństwie do prawdziwego wywaru warzywnego czy rosołu są one...