Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zalety i wady picia mleka. Oto, co dzieje się z naszym organizmem, gdy pijemy mleko. Wiedzieliście?

MM
Jakie są właściwości mleka?
Jakie są właściwości mleka? 123rf
Mleko - jakie są zalety jego spożywania? Kto nie powinien go pić? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w tym artykule! Sprawdź, jakie są skutki picia krowiego mleka!

Spis treści

Czym właściwie jest mleko?

To wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków, pojawiająca się w okresie laktacji. Jako produkt żywnościowy dla człowieka najczęstsze zastosowanie ma mleko krowie i to właśnie na nim się skupimy.

Co zawiera krowie mleko?

Krowie mleko, poza oczywiście wodą, zawiera między innymi: laktozę, tłuszcz oraz białko. W mleku można znaleźć również witaminy: C, A, D i K oraz witaminy z grupy B. Poza tym mleko zawiera również wapń, fosfor, magnez, cynk, selen oraz żelazo.

Dlaczego warto pić mleko?

Warto pamiętać, że mleko może mieć pozytywny wpływ na nasze kości, ze względu na zawartość wapnia. Już szklanka może pokryć nawet 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Ten powód podaje się jako główny przy wymienianiu zalet picia mleka. Wapń może zapobiec łamaniu się kości, osteoporozie u osób starszych oraz krzywicy u dzieci. Dlatego jeśli krowie mleko jest dobrze tolerowane, warto je spożywać, ponieważ wapń z mleka ma bardzo dobrą wchłanialność, w przeciwieństwie, na przykład, do żelaza.

Mleko UHT a świeże - czym się różnią?

Mleko UHT poddawane jest wysokiej temperaturze przez bardzo krótki czas. Natomiast pasteryzacja to proces nieco dłuższy, ale przebiegający w o wiele niższej temperaturze. Oba te procesy mają za zadanie usunąć z mleka chorobotwórcze drobnoustroje. Niestety oznacza to także, że tracą część swoich korzystnych właściwości. Mleko UHT może być dłużej przechowywane poza warunkami chłodniczymi, ale traci więcej swoich wartości odżywczych podczas obróbki. Mleko może mieć różną zawartość tłuszczu, a informacje o niej są widoczne na opakownaniu.

Kto nie powinien pić mleka krowiego?

Mimo wielu zalet mleka, są osoby, które nie powinny go spożywać. Mleko może powodować wiele dolegliwości pokarmowych, ponieważ jest dość silnym alergenem. Dlatego z mleka powinny zrezygnować osoby, które mają alergię na białko mleka krowiego (często pojawia się ona u małych dzieci). Druga, dość duża grupa osób, to te, które nie tolerują laktozy. Tutaj rozwiązaniem może być mleko bez laktozy. Usuwana jest ona w procesie produkcji.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki