Jakie ryby na wigilijny stół?
Ryby należą do ścisłego kanonu potraw wigilijnych. Oprócz tradycyjnego karpia na wigilijnym stole mogą jednak pojawić się też inne zdrowe ryby, takie jak: pstrąg, dorsz, sandacz, halibut czy tołpyga. Większość z tych ryb jest raczej chuda. Ich zaletą jest również niewielka ilość ości, bo dzięki temu mogą je jeść także dzieci. Być może nawet w nich zasmakują i będą je jadły chętnie nie tylko w Wigilię.
Potrawy wigilijne. Przepisy na dania na wigilię i święta. Przepisy pomorskich Kół Gospodyń Wiejskich
Przepisy na dania z ryb na Wigilię
Rolada z dorsza
Składniki:
1 kg filetów z dorsza 2 jajka ugotowane na twardo,
1 jajko,, 1 szklanka tartej bułki,, 3 ogórki konserwowe,
150 g pieczarek, pół pęczka koperku, pieprz, 50 g masła
Przygotowanie:
Filety drobno mielimy. Kroimy ugotowane jajka i siekamy koperek. Ogórki kroimy w kostkę. Pieczarki gotujemy i drobno kroimy. Rybę mieszamy z rozdrobnionymi produktami, tartą bułką i jajkiem, przyprawiamy masę. Wykładamy na zmoczony i nasmarowany masłem kawałek płótna. Następnie należy zrolować wszystko. Obwiązujemy sznurkiem i układamy w rondlu. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy godzinę na małym ogniu. Po ugotowaniu kroimy roladę w plastry.
Świąteczne przepisy pomorskich KGW. Dania mięsne [ZDJĘCIA]
Ryby – które kupować i jak je wybierać?
Przepisy na:
Pstrąga z migdałami,
Świąteczną rybę faszerowaną
Pstrąga z imbirem
Na kolejnych stronach
Pstrąg z migdałami
Składniki:
4 pstrągi (po ok. 250 g),
1/4 szklanki wywaru warzywnego, sól, biały pieprz, 1 łyżka masła lub margaryny, płatki migdałowe
Przygotowanie:
Ryby sprawiamy, dokładnie myjemy i osuszamy. Układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem. Doprawiamy solą i drobno zmielonym białym pieprzem. Polewamy wywarem i wstawiamy na 15 minut pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po upływie czasu smarujemy ryby masłem, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Przepisy na:
Świąteczną rybę faszerowaną
Pstrąga z imbirem
Na kolejnych stronach
Świąteczna ryba faszerowana
Składniki:
1 kg filetów rybnych
3 jajka, pół szklanki bułki tartejpół szklanki śmietany kremówki, 3 łyżki posiekanego koperku, 2 l wywaru warzywnego, listek laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 3 łyżeczki żelatyny, sok z cytryny, gałka muszkatołowa
łyżka oleju, sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Filety ugotuj w wywarze warzywnym, odsącz, wywar zachowaj. Bułkę tartą wymieszaj z kremówką i odstaw na 15 min, potem zmiel razem z rybą.
Pastę rybną wymieszaj z jajkami, koperkiem, dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wyrób na jednolitą masę.
Dwa kawałki folii aluminiowej posmaruj olejem. Nałóż na nie po połowie masy rybnej i sformuj dwa wałki. Mocno skręć końce folii. Włóż do wrzątku i gotuj 40 minut. Żelatynę namocz w pięciu łyżkach wody. Zachowany wywar przecedż przez gazę. W 3 szklankach wywaru rozpuść żelatynę, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ugotowaną rybę pokrój w grube plastry i ułóż je na półmisku, zalej tężejącą galaretką.
Przepis na pstrąga z imbirem
na kolejne stronie
Pstrąg z imbirem
Składniki:
4 pstrągi, wypatroszone
1 łyżka tartego imbiru
6 ząbków czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka świeżej kolendry
Przygotowanie:
Skórę umytych i osuszonych pstrągów nacinamy w poprzek w 2-3 miejscach z każdej strony. Pozostałe składniki miksujemy i nacieramy nimi ryby. Odstawiamy do lodówki na 30 min. Smażymy na patelni grillowej lub grillujemy. Podajemy posypane siekaną kolendrą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?