Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne i mniej tradycyjne dania rybne na wigilijny stół [przepisy na dania z ryb na Wigilię]

Milena Kochanowska
Tradycyjne i mniej tradycyjne dania rybne na wigilijny stół [przepisy na dania z ryb na Wigilię]
Tradycyjne i mniej tradycyjne dania rybne na wigilijny stół [przepisy na dania z ryb na Wigilię] 123RF
Kolacja wigilijna bez ryby nie jest możliwa. Prócz karpia na stole mogą pojawić się jednak także inne smaczne dania rybne. Sprawdźcie ciekawe przepisy na dania z ryb na święta Bożego Narodzenia.

Jakie ryby na wigilijny stół?

Ryby należą do ścisłego kanonu potraw wigilijnych. Oprócz tradycyjnego karpia na wigilijnym stole mogą jednak pojawić się też inne zdrowe ryby, takie jak: pstrąg, dorsz, sandacz, halibut czy tołpyga. Większość z tych ryb jest raczej chuda. Ich zaletą jest również niewielka ilość ości, bo dzięki temu mogą je jeść także dzieci. Być może nawet w nich zasmakują i będą je jadły chętnie nie tylko w Wigilię.


Potrawy wigilijne. Przepisy na dania na wigilię i święta. Przepisy pomorskich Kół Gospodyń Wiejskich

Przepisy na dania z ryb na Wigilię

Rolada z dorsza

Składniki:

1 kg filetów z dorsza 2 jajka ugotowane na twardo,

1 jajko,, 1 szklanka tartej bułki,, 3 ogórki konserwowe,

150 g pieczarek, pół pęczka koperku, pieprz, 50 g masła

Przygotowanie:

Filety drobno mielimy. Kroimy ugotowane jajka i siekamy koperek. Ogórki kroimy w kostkę. Pieczarki gotujemy i drobno kroimy. Rybę mieszamy z rozdrobnionymi produktami, tartą bułką i jajkiem, przyprawiamy masę. Wykładamy na zmoczony i nasmarowany masłem kawałek płótna. Następnie należy zrolować wszystko. Obwiązujemy sznurkiem i układamy w rondlu. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy godzinę na małym ogniu. Po ugotowaniu kroimy roladę w plastry.


Świąteczne przepisy pomorskich KGW. Dania mięsne [ZDJĘCIA]

Ryby – które kupować i jak je wybierać?


Przepisy na:
Pstrąga z migdałami,
Świąteczną rybę faszerowaną
Pstrąga z imbirem
Na kolejnych stronach

Pstrąg z migdałami

Składniki:

4 pstrągi (po ok. 250 g),

1/4 szklanki wywaru warzywnego, sól, biały pieprz, 1 łyżka masła lub margaryny, płatki migdałowe

Przygotowanie:

Ryby sprawiamy, dokładnie myjemy i osuszamy. Układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem. Doprawiamy solą i drobno zmielonym białym pieprzem. Polewamy wywarem i wstawiamy na 15 minut pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po upływie czasu smarujemy ryby masłem, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy jeszcze 5 minut bez przykrycia.

Potrawy wigilijne. Przepisy na rybne potrawy wigilijne. Dania z ryb na wigilię [przepisy, sposób podania]

Przepisy na:
Świąteczną rybę faszerowaną
Pstrąga z imbirem
Na kolejnych stronach

Świąteczna ryba faszerowana

Składniki:

1 kg filetów rybnych

3 jajka, pół szklanki bułki tartejpół szklanki śmietany kremówki, 3 łyżki posiekanego koperku, 2 l wywaru warzywnego, listek laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 3 łyżeczki żelatyny, sok z cytryny, gałka muszkatołowa

łyżka oleju, sól, biały pieprz

Przygotowanie:

Filety ugotuj w wywarze warzywnym, odsącz, wywar zachowaj. Bułkę tartą wymieszaj z kremówką i odstaw na 15 min, potem zmiel razem z rybą.

Pastę rybną wymieszaj z jajkami, koperkiem, dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wyrób na jednolitą masę.

Dwa kawałki folii aluminiowej posmaruj olejem. Nałóż na nie po połowie masy rybnej i sformuj dwa wałki. Mocno skręć końce folii. Włóż do wrzątku i gotuj 40 minut. Żelatynę namocz w pięciu łyżkach wody. Zachowany wywar przecedż przez gazę. W 3 szklankach wywaru rozpuść żelatynę, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ugotowaną rybę pokrój w grube plastry i ułóż je na półmisku, zalej tężejącą galaretką.


Przepis na pstrąga z imbirem
na kolejne stronie

Pstrąg z imbirem

Składniki:

4 pstrągi, wypatroszone

1 łyżka tartego imbiru

6 ząbków czosnku

3 łyżki oleju

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka świeżej kolendry

Przygotowanie:

Skórę umytych i osuszonych pstrągów nacinamy w poprzek w 2-3 miejscach z każdej strony. Pozostałe składniki miksujemy i nacieramy nimi ryby. Odstawiamy do lodówki na 30 min. Smażymy na patelni grillowej lub grillujemy. Podajemy posypane siekaną kolendrą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki