Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szczypiorek - czy warto go jeść? Jakie są wady i zalety jedzenia szczypiorku?

MM
Dlaczego warto jeść szczypiorek?
Dlaczego warto jeść szczypiorek? 123rf
Do kanapek, sałatek i past - szczypiorek w polskiej kuchni jest bardzo popularny. Nadchodząca wiosna przyniesie nowalijki, w tym właśnie młody szczypiorek. Kto powinien go jeść? Jakie ma wartości odżywcze? Tego dowiesz się z tego artykułu!

Spis treści

Szczypiorek - co to za warzywo?

Czosnek szczypiorek, nazywany jest w skrócie szczypiorkiem - to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. W stanie dzikim jest szeroko rozprzestrzeniony na kuli ziemskiej. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jest też powszechnie uprawiany w wielu krajach świata. Ma postać cienkich, długich liści. Kwiaty szczypiorku są fioletowe o drobnych płatkach.

Jak smakuje szczypiorek?

Szczypiorek znany jest ze swego charakterystycznego, lekko pikantnego i cebulkowego smaku. Z tego powodu świetnie nadaje się do kanapek, sałatek oraz do wszelkiego rodzaju wytrawnych past, na przykład jajecznej czy z tuńczyka.

Szczypior a szczypiorek

Co ciekawe, szczypior i szczypiorek to dwa różne warzywa! Oba są jadalne, ale różnią się pod kilkoma względami. Szczypior to liście cebuli zwyczajnej. Są grube, długie i puste w środku o ostrym charakterystycznym smaku. Jesienią stają się suche i niejadalne. Natomiast szczypiorek to roślina przyprawowa i ozdobna (ze względu na swoje fioletowe kwiaty). Szczypiorek nie tworzy typowej cebuli, a jego liście są cieńsze i delikatniejsze. Ma lekko ostry smak.

Dlaczego warto jeść szczypiorek?

To cenne źródło witamin i minerałów. Szczypiorek zawiera między innymi:

  • witaminę C,
  • witaminę B,
  • witaminę A,
  • olejek lotny ze związkami siarki,
  • sód,
  • żelazo.

Korzyści z jedzenia szczypiorku jest naprawdę wiele! Roślina hamuje rozwój chorobotwórczych organizmów, ułatwia trawienie, obniża ciśnienie krwi oraz wzmacnia odporność. W dodatku jest naprawdę łatwa w uprawie.

Kto nie powinien jeść szczypiorku?

Szczypiorku na pewno nie powinny jeść osoby, które są uczulone na cebulę i czosnek, ponieważ jest on blisko spokrewniony z tymi warzywami. Powinny na niego uważać równiez osoby chorujące na refluks, ponieważ związki siarki zawarte w tej roślinie mogą podrażnić przełyk.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki