Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na racuchy. Na Kociewiu nazywaja je ruchankami

opr. Zbigniew Brucki
Zbigniew Brucki
Jak zrobić racuchy? Sprawdźcie przepis prosto z kociewskiego przewodnika kulinarnego. Na Kociewiu na racuchy mówi się ruchanki.

Przepis kulinarny w wersjach polskiej i kociewskiej (według „Ksiónżki o jeściu na Kociewiu” wydanej przez Kociewski Kantor Edytorski) na racuchy czyli (po kociewsku) ruchanki.

Racuchy: wcześniej rozrobić ciasto drożdżowe. Odczekać aż urośnie. Następnie ciasto kłaść łyżką na patelnię z gorącym tłuszczem. Piec obustronnie do zarumienienia racuchów.

Ruchanki: zawczasu rozczynić ciasto na młodziach. Dać mu uróść. Jak uź bańdzie wyrośniante rzucać na goróncy tłuszcz, na patelnia. Psiec zes obadwa strónów, jaź sia letko ubrónió.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki