Przepis kulinarny w wersjach polskiej i kociewskiej (według „Ksiónżki o jeściu na Kociewiu” wydanej przez Kociewski Kantor Edytorski) na racuchy czyli (po kociewsku) ruchanki.
Racuchy: wcześniej rozrobić ciasto drożdżowe. Odczekać aż urośnie. Następnie ciasto kłaść łyżką na patelnię z gorącym tłuszczem. Piec obustronnie do zarumienienia racuchów.
Ruchanki: zawczasu rozczynić ciasto na młodziach. Dać mu uróść. Jak uź bańdzie wyrośniante rzucać na goróncy tłuszcz, na patelnia. Psiec zes obadwa strónów, jaź sia letko ubrónió.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?