Delikatna sztuka mięsa jak dawniej. Wypróbuj przepis z aromatycznym składnikiem
Tradycyjna sztuka mięsa to wołowina ugotowana z dodatkiem warzyw. Elegancka wersja dania gotowana jest ze szpondra. Potrawa na codzienny obiad podawana była z...
Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty. Odkryj sposób na farsz z ryżem i mięsem mielonym
Domowe gołąbki z młodej kapusty to prawdziwy rarytas. Najlepiej smakują przygotowane z mięsa wieprzowego i ryżu. Można zrobić zdrowszą wersję gołąbków, używając...
Nie tylko pierekaczewnik. Polecamy 7 tradycyjnych dań do wypróbowania na Podlasiu
Jedliście kiedyś pierekaczewnik lub hałuszki? Jeśli nie, to możecie wybrać się na Podlasie, aby skosztować wymienionych specjałów. Dania zjecie nie tylko w...
Syrop z kwiatów czarnego bzu leczy wiele chorób. Doskonałe lekarstwo w zasięgu ręki
Czarny bez rośnie niemal wszędzie. Jego białe kwiaty na przełomie maja i czerwca nie tylko pięknie wyglądają, ale i wyjątkowo pachną. Co więcej, mają mnóstwo...
Gdzie można zjeść najlepsze lody w Kościerzynie? Mieszkańcy polecają!
Lato to zdecydowanie sezon na lody. Lodziarnie w Kościerzynie i okolicach prześcigają się w coraz wymyślniejszych połączeniach smakowych i nieoczywistych...
Nie uwierzysz, z czego można zrobić pyszne pesto!
Przepisy na pesto. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to domowe pesto wymieszane z makaronem będzie na pewno świetnym pomysłem! Równie świetnie będzie smakowało...
Piekarz nie mógł być dzieckiem złodzieja czy grabarza. Tak się kiedyś piekło chleb
Zawód piekarza cieszył się ogólnym uznaniem. Nauka trwała do pięciu lat. Pierwsza szkoła piekarska w Polsce powstała w 1945 roku w Bydgoszczy. 15 marca piekarze...
V Pomorska Spartakiada KGW w Chmielnie ponownie pełna dobrej zabawy | ZDJĘCIA
Za nami piąta już edycja Pomorskiej Spartakiady Kół Gospodyń Wiejskich. Panie z różnych zakątków województwa rywalizowały w Chmielnie na polu kulinarnym,...
Grillowane warzywa na lunch. Wypróbuj 5 przepisy na dobrze przyprawione jarzyny
Grillowane warzywa to pyszna i zdrowa propozycja na rodzinny obiad lub imprezę w gronie przyjaciół. Chrupiące warzywa z grilla to smaczny dodatek do mięs lub...
Bryzol jak z PRL-u. Przypominamy przepis na mięso rozpływające się w ustach
Bryzol to rodzaj kotleta przygotowywanego z mięsa wieprzowego lub wołowego. W czasie PRL-u podawano go na stołówkach i w ramach domowego niedzielnego obiadu....
III Mistrzostwa Powiatu Człuchowskiego w Lepieniu Pierogów w Rzewnicy
3 czerwca w ośrodku wypoczynkowym w Rzewnicy w gminie Rzeczenica odbyły się III Otwarte Mistrzostwa Powiatu Człuchowskiego w Lepieniu Pierogów. Rywalizacja...
Czy to już sezon na szparagi? Jak rozpoznać, czy są świeże? Sprawdź
Wiosna coraz bliżej, a wraz z nią tak długo wyczekiwane wiosenne owoce i warzywa. Szparagi mają wielu miłośników i nie ma się co temu dziwić - są smaczne,...
Podroby - czy warto je jeść? Jak przyrządzić wątróbkę, serca czy płuca?
Podroby - czy warto je jeść i jak przyrządzić? Wiele osób z automatu odrzuca w kuchni podroby, takie jak na przykład wątróbka czy ozory. Niesłusznie! Te "mniej...
Wielkie kiszenie na Pomorzu. W słoikach warzywa oraz... kwiaty | ZDJĘCIA
Kulinarny Słupsk tym razem skupiał się na kiszeniu. Na zajęciach z kiszenia pojawili się przedstawiciele kilku pokoleń, a w słoiki powędrowały m.in. warzywa...
Kiedy przypada Wielkanoc 2023? Sprawdź znajomość polskich tradycji i zwyczajów
Wielkanoc w 2023 roku przypada w niedzielę 9 kwietnia. Dzień później obchodzony jest Poniedziałek Wielkanocny, czyli śmigus-dyngus. Przyjrzeliśmy się historii,...
Taki był Tłusty Czwartek w PRL. Kolejki po dziesiątki pączków | ZDJĘCIA
Tłusty Czwartek to już wspomnienie. Już chyba wszyscy najedliśmy się pączkami? Dwa, trzy, cztery, a może więcej, bo dzisiaj raczej nie pamięta się o linii. To...
Galareta ananasowa na Wigilię. Przepisy na Boże Narodzenie z XIX wieku i PRL-u
Zmiany zachodzące w przepisach na wigilię i święta Bożego Narodzenia od ponad stu lat, możemy obserwować, sięgając po ówczesne książki kucharskie. Wiele z nich...
Sos pieczarkowy Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Królowa tanich obiadów polecała przepis
Lucyna Ćwierczakiewiczowa znana była z wydawania hucznych i wystawnych przyjęć. Jednak w swoich książkach przybliżała też sposoby, jak zrobić domowe dania za...
Chleb z cukrem i blok czekoladowy bez czekolady, czyli najpopularniejsze desery PRL-u
Blok czekoladowy bez czekolady, wuzetka, krem sułtański, którym zajadały się "Dziewczyny do wzięcia" czy bajaderki. Pamiętacie jeszcze te desery, tak popularne...
Polskie produkty znane na świecie. Nie tylko pierogi i bigos
25 sierpnia przypada Dzień Polskiej Żywności. Polskie jedzenie smakuje ludziom na całym świecie. Zapytani o polską kuchnię najczęściej wymieniają pierogi, bigos...
Pyszne obiady, sprawdzone potrawy regionalne i desery!
Przepisy gospodyń z powiatu piotrkowskiego. Pyszne obiady, sprawdzone dania i desery koła gospodyń wiejskich! Sprawdź, jakie potrawy polecają gospodynie z KGW w...
Golasy, gryczak i tort fasolowy. Te dania zjesz na Lubelszczyźnie. Znasz je?
Tort fasolowy modryniak, forszmak lubelski, buraczak, gryczanka, golasy... Lubelszczyzna oferuje bogactwo produktów i potraw, które mogą zachwycić smakoszy z...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano wczoraj w kategorii Usługi remontowe
Dodano 5 dni temu w kategorii Biuro tłumaczeń
Dodano 6 dni temu w kategorii Szkolenia BHP
Dodano tydzień temu w kategorii Nauka jazdy