Majonez i musztardę możesz zrobić sam. Zobacz tradycyjne przepisy prosto ze wsi
Sosów i dodatków używamy w kuchni na co dzień, jednak to w okresie świątecznym rośnie zainteresowanie typowo domowymi wyrobami. Skoro samodzielne lepimy...
Pomorski Stół Bożonarodzeniowy. W Starym Polu pachniało piernikiem
W poniedziałek (11 grudnia) oddział Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Starym Polu zaprosił miłośników świątecznych tradycji do Pomorskiego Stołu...
Coraz więcej osób nie gotuje w święta i zamawia potrawy. Znamy ceny cateringu!
Zamiast przed świętami spędzać długie godziny w kuchni, coraz więcej osób decyduje się zamówić gotowe dania z restauracji. Catering na Boże Narodzenie stał się...
Polski przysmak uznany za najgorszy mięsny produkt świata! Niektórzy będą oburzeni
Polski salceson to najgorszy produkt mięsny na świecie. Tak przynajmniej wynika z nowego rankingu opublikowanego przez Taste Atlas, internetowy przewodnik...
Najsmaczniejsze jest jedzenie na żywym ogniu. Potwierdza to dziki kucharz ze Szwecji
Babcia Zyta mówiła, że najsmaczniejsze jedzenie jest na żywym ogniu, następne w kolejności ugotowane czy usmażone na gazie, a na końcu na prądzie. Pewnie nie...
Nie tylko barszcz z uszkami! Jakie zupy podać w Wigilię? Sprawdź te przepisy
Wigilia 2023 zbliża się wielkimi krokami, a wielu z nas pewnie już przygotowuje spis dań i robi zakupy. Jedni idą w klasykę, inni przygotowują świąteczne dania...
Tradycyjny barszcz czerwony z uszkami na wigilię. Poznaj przepis!
Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie. Wigilia bez barszczu? To niemożliwe. Zdradzamy, jak szybko przygotować barszcz z uszkami. Jeśli nie zdążycie zakwasić...
Święta Bożego Narodzenia bez mięsa? To możliwe! Sprawdź te pomysły na wege potrawy!
Święta bez mięsa? Oczywiście! Coraz więcej osób decyduje się na posiłki wegetariańskie i to nie tylko w Wigilię. Wbrew pozorom wykonanie takich potraw wcale nie...
Kuchnia kaszubska na salony! Młodzież Ekonomika wie, jak zachwycić jej smakiem
Kuchnia Kaszub królowała w Powiatowym Zespole Szkół nr 1 w Kościerzynie, popularnie zwanym Ekonomikiem. Odbył się tam konkurs kulinarny pod hasłem "Nowoczesna...
Felieton "Na noże i widelce". Jedzenie pod ochroną? W końcu jesteśmy tym, co jemy
Polacy kilogramami pochłaniają mięso nastrzykiwane wodą, hormonami wzrostu czy koagulantami. A tak być nie musi. Wystarczy, że politycy zrozumieją, że dotowanie...
Pierogi lub barszcz można przygotować wcześniej. Zamroź, a potem wyjmij na święta
Jak ułatwić sobie przygotowania do świąt Bożego Narodzenia? Mrożąc. Nawet najlepsze gospodynie zawczasu lepią pierogi, aby tuż przed Wigilią oszczędzić sobie...
Jak zrobić dobre placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane doczekały się swojego święta. Dzień Placków Ziemniaczanych obchodzimy 13 listopada. Jak zrobić dobre placki? Zobaczcie przepisy!
Sprawdzone przepisy na dania z gęsią
Dlaczego właśnie teraz warto sięgać po gęś? Bo tylko w listopadzie i grudniu kupimy gęś świeżą. Zobaczcie propozycje na proste i pyszne dania z gęsią w roli...
Pierogi, tuszka, smalec, pasztet. Ile kosztują produkty z gęsiny? Zaczyna się sezon
W listopadzie szczególne miejsce w menu restauracji oraz na niepodległościowych festynach zajmuje gęsina. Nogi, piersi z gęsi czy całe tuszki pojawiają się...
Jedzenie na cmentarzach. Regionalne (i nie tylko) przysmaki na Wszystkich Świętych
Wszystkich Świętych kojarzy się nam głównie ze zniczami i chryzantemami. W niektórych regionach Polski można spotkać też stoiska, na których sprzedawane jest…...
Rodzaje kasz w kuchni. Co zrobić z gryczanej, a co z jęczmiennej?
O kaszy często słyszymy, rozmawiamy, ale czy często serwujemy ją w swoim jadłospisie? Jesień wielu z nas wprawia w melancholijny, niekiedy ponury nastrój. Warto...
Pożywna i rozgrzewająca zupa z brukselki. Taką robiły nasze mamy i babcie
Zupa z brukselki to pyszna propozycja na jesienny obiad. Jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Dzięki niej w prosty sposób można przemycić – tak często...
Na jesienne i zimowe surówki oraz sałatki są w sam raz. Jak zrobić kiszone buraki?
Kiszone buraki to podstawa wielu smacznych dodatków obiadowych, ale zarazem też źródło cennych witamin i minerałów. Doskonale znają je osoby walczące z anemią,...
Wątróbka jakiej nie znacie! W połączeniu ze śliwkami jest naprawdę pyszna
Lubisz wątróbkę z cebulą i jabłkiem? W takim razie wątróbkę z cebulą i śliwkami wręcz pokochasz! Smak podrobów zostaje przełamany przez delikatną słodycz śliwek...
Mięciutkie kluseczki z sosem rozgrzeją i nasycą. Sprawdź przepis
Kopytka z sosem pieczarkowym to danie, które pobudzi kubki smakowe i umili jesienne, zimne, ponure popołudnia. Idealnie sprawdzi się na obiad w dzień, w który...
Osłodzą jesienny wieczór. Racuchy z dyni na podwieczorek na ciepło
Racuchy z dyni tak wciągają, że nie sposób odmówić sobie dokładki, a nawet dwóch. Puszyste, lekko słodkie, o delikatnie dyniowym smaku i zapachu, gdy raz je...
Mało znany w Polsce przysmak. Słynie z właściwości zdrowotnych
Kasztany jadalne są smakołykiem o wiele bardziej popularnym na południu Europy, niż w Polsce, ale i tutaj mają swoich zwolenników. Wiele osób zna je w formie...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano wczoraj w kategorii Usługi remontowe
Dodano 5 dni temu w kategorii Biuro tłumaczeń
Dodano 6 dni temu w kategorii Szkolenia BHP
Dodano tydzień temu w kategorii Nauka jazdy