Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkie kiszenie w Słupsku. Z Fundacją Progresja seniorzy w słoiki pakowali warzywa oraz... kwiaty stokrotek i rzepaku | ZDJĘCIA

Piotr Niemkiewicz
Piotr Niemkiewicz
Wielkie kiszenie w Słupsku z Fundacją Progresja
Wielkie kiszenie w Słupsku z Fundacją Progresja Fot. Marcin Kisielewski
Kulinarny Słupsk tym razem skupiał się na kiszeniu. Na zajęciach z kiszenia pojawili się przedstawiciele kilku pokoleń, a w słoiki powędrowały m.in. warzywa oraz kwiaty stokrotki i rzepaku. - W Słupsku kiszenie idzie na całego od przedszkola do seniora - z humorem komentuje Marcin Kisielewski. Jak smakują kiszonki ze Słupska?

Kiszenie w Słupsku. W akcji Kisiciele - absolwenci Mechanika w Słupsku

Misja Kisicieli - absolwentów i uczniów Zespołu Szkół Mechanicznych i Logistycznych ze Słupska - trwa. Tym razem kulinarni fascynaci zorganizowali warsztaty z kiszenia z fundacją Progresja w Słupsku. Wcześniej odwiedzili m.in. parafię św. Faustyny Kowalskiej w Słupsku czy Przedszkole Miejskie Nr 11 Calineczka w Słupsku.

- W Słupsku kiszenie idzie na całego od przedszkola do seniora - z humorem komentuje Marcin Kisielewski.

W powietrzu zrobiło się aromatycznie, a na stołach niezwykle kolorowo, gdy pod nóż seniorek poszły kolorowe warzywa, które w ciągu kilkunastu dni przerodzić się mają w pyszne i przede wszystkim zdrowe przekąski. Panie musiały najpierw obrać i pokroić warzywa na mniejsze części, aby potem poukładać je w słoikach.

- Seniorki uczestniczyły w warsztatach z kiszenia, podczas których nauczyły się przygotować pyszne i zdrowe przetwory. Nie były to zwykłe kiszonki z ogórków i kapusty - relacjonuje Marcin Kisielewski. - Były najróżniejsze warzywa i owoce, były też stokrotki i kwiaty rzepaku.

Na stołach - oprócz kwiatów - królowały oczywiście warzywa. Marchewka, jabłko, papryka... A jadalne kwiaty były bardzo oryginalną odmianą.

- Parę godzin krojenia, obierania i układania pomysłowych słoików potrafi zmęczyć, ale radość jest przy tym wielka - mówi Marcin Kisielewski.

Uczestnicy kulinarnych warsztatów mocno zaangażowali się w tworzenie pięknych słoików, a efekty były naprawdę oszałamiające. Także za sprawą bardzo oryginalnych składników.

Jak relacjonuje organizator, pełne kolorów słoiki zalane solanką prezentowały się naprawdę świetnie.

- Gdzieniegdzie ze słoików śmieją się kolorowe stokrotki - komentuje Marcin Kisielewski.

W warsztatach pomagali oczywiście Kisiciele, absolwenci Zespołu Szkół Mechanicznych i Logistycznych w Słupsku.

ZOBACZ TEŻ: Mięso z fok w ofercie restauracji z Jastarni. Naukowcy uważają, że to skandaliczny pomysł

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki