18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gdańsk będzie miał swój szlak kulinarny

Kazimierz Netka
Kazimierz Netka
W Gdańsku zainaugurowano działanie szlaku kulinarnego. Wśród specjałów znalazł się m.in. pstrąg w sosie majonezowym czy gdańska zupa rakowa.

Przygotowania do otwarcia tego szlaku trwały kilka lat, a wyprzedziły owo wydarzenie festiwale kulinarne „Gdańskie Smaki”, podczas których wykreowano dania, które są oferowane na tym szlaku. Kapituła będzie kontrolować, czy reguły są dotrzymywane, jeśli chodzi o przyrządzanie dań według starych, gdańskich receptur. Kontrolowani będą też dostawcy surowców, a także przyrządzający dania.

Inicjatorami są: Grzegorz Szulz, menedżer restauracji „Ristorante Pomodoro”, a pomysłodawcą Bogdan Kwapisiewicz, prezes Kapituły Kulinarnej Gdańskie Smaki. Spotkanie inaugurujące funkcjonowanie tej propozycji dla turystów, oficjalne otwarcie tego szlaku odbyło się w restauracji „Ristorante Pomodoro” znajdującej się w Ratuszu Staromiejskim w Gdańsku. Kolejnym ogniwem jest restauracja Zappio. Na stałe ma być 4 - 6 lokali gastronomicznych, charakteryzujących się między innymi gotyckim wystrojem wnętrz.

- Pragniemy zainteresować tą inicjatywą Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego oraz Urząd Miejski w Gdańsku - mówi Bogdan Kwapisiewicz, prezes Kapituły Kulinarnej Gdańskie Smaki. - Po to, by w następnym okresie unijnego finansowania móc starać się z sukcesem o uzyskanie pieniędzy na promocję, by wykreować regionalne produkty turystyki kulinarnej.

Gdańskie specjały, które oferowane będą „na szlaku”, serwowane są w Gdańsku także na tegorocznym Festiwalu Kulinarnym „Gdańskie Smaki”, który potrwa do 18 sierpnia.

- Pozostaje problem powiadamiania o liczbie konsumentów, zainteresowanych gdańskimi specjałami - mówił Grzegorz Szulz, menedżer restauracji „Ristorante Pomodoro”. - 3 - 4 osoby możemy obsłużyć, ale jeżeli chciałaby do nas przyjechać wycieczka na gdańskie dania, to potrzebowalibyśmy informacji z kilkudniowym wyprzedzeniem, by zaopatrzyć się w wystarczającą ilość surowców.

Jakie dania będą serwowane? Wśród propozycji znalazły się: pstrąg w sosie majonezowym, gdańska zupa rakowa, klopsiki wołowe w oparach kaparów, piersi kurczaka w agresywnej bryzie agrestu, gdańskie kluski z musknięciem muszkatu - według przepisów z 1858 roku. Na zakończenie deser - lody Calypso.

[email protected]

Treści, za które warto zapłacić!
REPORTAŻE, WYWIADY, CIEKAWOSTKI


Zobacz nasze Magazyny: REJSY, HISTORIA, NA WEEKEND

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki