Domowe nalewki dobre na wszystko! Smakują i mają właściwości lecznicze. Przepisy najlepszych nalewek kół gospodyń wiejskich

Bogdana Wachowska
Bogdana Wachowska
Nalewka żurawinowa (Żurawinówka po mermecku)Poleca Dagmara Mazurek z Mermetu (Stowarzyszenie Kwiaty Kociewia)Składniki:1 kg świeżych jagód żurawiny1 kg cukru1 l spirytusu1 l wodykilka goździków200 gram mioduSposób przygotowania:1. Jagody żurawiny sparzamy i nakłuwamy z dwóch stron igłą. Owoce wsypujemy do naczynia i zasypujemy 1 kg cukru. Zostawiamy pod przykryciem na 8 do 24 godzin.2. Litr spirytusu łączymy z litrem źródlanej wody i rozpuszczonym miodem. Roztworem zalewamy przesypane do gąsiora lub słoja owoce. Można również dodać goździki.3. Przez dwa miesiące nalewka powinna stać w ciemnym i ciepłym miejscu - jednak co kilka dni należy słojem czy gąsiorem potrząsać. 4. Po dwóch miesiącach nalewkę przefiltrowujemy i napełniamy buteleczki, w których powinna leżakować jeszcze minimum 1,5 roku.Warto wiedzieć: Żurawina ma wiele właściwości leczniczych. Od dawna stosowano ją w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego. Zawiera sporo kwasu benzoesowego – naturalnego konserwantu. Dzięki niemu długo zachowuje świeżość. W lodówce można ją przechowywać do sześciu tygodni, w zamrażalniku nawet rok.Przepis pochodzi z książki „Tak smakuje Pomorze” wydanej przez „Dziennik Bałtycki”
Nalewka żurawinowa (Żurawinówka po mermecku)Poleca Dagmara Mazurek z Mermetu (Stowarzyszenie Kwiaty Kociewia)Składniki:1 kg świeżych jagód żurawiny1 kg cukru1 l spirytusu1 l wodykilka goździków200 gram mioduSposób przygotowania:1. Jagody żurawiny sparzamy i nakłuwamy z dwóch stron igłą. Owoce wsypujemy do naczynia i zasypujemy 1 kg cukru. Zostawiamy pod przykryciem na 8 do 24 godzin.2. Litr spirytusu łączymy z litrem źródlanej wody i rozpuszczonym miodem. Roztworem zalewamy przesypane do gąsiora lub słoja owoce. Można również dodać goździki.3. Przez dwa miesiące nalewka powinna stać w ciemnym i ciepłym miejscu - jednak co kilka dni należy słojem czy gąsiorem potrząsać. 4. Po dwóch miesiącach nalewkę przefiltrowujemy i napełniamy buteleczki, w których powinna leżakować jeszcze minimum 1,5 roku.Warto wiedzieć: Żurawina ma wiele właściwości leczniczych. Od dawna stosowano ją w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego. Zawiera sporo kwasu benzoesowego – naturalnego konserwantu. Dzięki niemu długo zachowuje świeżość. W lodówce można ją przechowywać do sześciu tygodni, w zamrażalniku nawet rok.Przepis pochodzi z książki „Tak smakuje Pomorze” wydanej przez „Dziennik Bałtycki” Fot. Ewa Macholla
Udostępnij:
Nalewki domowe, oprócz oczywistych walorów smakowych i rozgrzewających, mają również zdrowotne właściwości. Łączą w sobie działanie alkoholu z leczniczym działaniem owoców, ziół i miodu. Jedne wzmacniają naczynia krwionośne, inne chronią przed zawałem, pomagają przy nadciśnieniu czy niedokwaśności żołądka, ale dają również przyjemność przy ich tworzeniu. Żadna sklepowa wiśniówka czy żurawinówka nie może się równać ze swojskim napitkiem wykonanym w domowym zaciszu, dlatego proponujemy kilka sprawdzonych przepisów, które zdradziły nam panie i panowie z pomorskich kół gospodyń wiejskich. Może zainspirują was do tworzenia własnych smaków.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Otyły jak...Włoch?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie