2 z 16
Poprzednie
Następne
Domowe nalewki dobre na wszystko! Smakują i mają właściwości lecznicze. Przepisy najlepszych nalewek kół gospodyń wiejskich
Nalewka z czarnego bzu
Poleca Halina Miotk z KGW w Paczewie
Składniki:
3 szkl. czarnego bzu
105 liści czarnego bzu
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
1,5 l wody
0,5 l spirytusu
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki zagotowujemy razem przez 3 minuty. Odstawiamy na 24 godziny i przecedzamy przez sito.
2. Sok mieszamy ze spirytusem. Przelewamy do butelek.
3. Nalewka nadaje się od razu do spożycia, jeśli jednak trochę poleży, zyska na smaku.
Warto wiedzieć: Nalewka z czarnego bzu działa przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Łagodzi też bóle. Pomocna będzie w leczeniu przeziębień. Ma właściwości napotne i przeczyszczające.
Przepis pochodzi z książki „Tak smakuje Pomorze” wydanej przez „Dziennik Bałtycki”