Domowe nalewki dobre na wszystko! Smakują i mają właściwości lecznicze. Przepisy najlepszych nalewek kół gospodyń wiejskich
Nalewka z czeremchy
Poleca Ewa Kwidzińska z KGW w Kamienicy Królewskiej
Składniki:
1 kg owoców czeremchy
0,5 kg cukru
1 litr spirytusu 50-procentowego
Sposób przygotowania:
1. Owoce przebieramy, myjemy i wkładamy do dużego słoja. Następnie zasypujemy je cukrem i zalewamy spirytusem.
2. Odstawiamy na 4 tygodnie w ciemne miejsce.
3. Po upływie tego czasu miksturę przecedzamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na co najmniej cztery miesiące.
Warto wiedzieć: Owoce czeremchy nadają się też do sporządzania dżemu, konfitury, marmolady, syropu, wina i soku. Można je również suszyć i używać do sporządzania naparu, czy jako składnika herbatek aromatycznych. Czeremcha ma wiele właściwości leczniczych. Nie tylko owoce, również jej liście, kwiaty i kora.
Przepis pochodzi z książki „Tak smakuje Pomorze” wydanej przez „Dziennik Bałtycki”