Chleb pod lupą. Żytni, pszenny, razowy - który jest najlepszy? Na diecie nie rezygnuj z pieczywa - jedz zdrowe kanapki

OPRAC.:
Kamila Kubik
Kamila Kubik
Chleb pieczony na zakwasie ma wiele właściwości zdrowotnych
Chleb pieczony na zakwasie ma wiele właściwości zdrowotnych fot. materiały prasowe
Jest ważnym elementem codziennej diety, znakomitym źródłem węglowodanów złożonych, witamin, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Ale który rodzaj chleba jest najlepszy: żytni, pszenny, razowy? Wypiekany na drożdżach czy na zakwasie? Na szczęście nie ma jednego zwycięzcy. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, jakich składników potrzebuje nasz organizm, a to zmienia się wraz z wiekiem, trybem życia, stanem zdrowia czy porą roku. Teraz, kiedy nadeszły już jesienne chłody, warto zadbać o to, aby w naszej diecie nie zabrakło pieczywa, które pozytywnie wpływa na system immunologiczny i poprawia nastrój.

Zanim kupisz, czytaj etykiety

Niezależnie od tego, jaki rodzaj chleba wybieramy, zwróćmy uwagę na to, co jest napisane na etykiecie. Czasami wystarczy tylko szybki rzut oka, aby ocenić jej długość: im krótsza tym lepsza.

Dobre pieczywo ma krótki skład: mąka, zakwas lub drożdże, sól. Jeśli dodatki, to takie, które możemy zobaczyć „gołym okiem” w wypieku, czyli na przykład pestki lub ziarna.

- Pamiętajmy, że jeśli na pieczywie nie ma etykiety ani nie znajduje się ona przy stoisku, to jako klienci mamy prawo upomnieć się o informacje dot. składu chleba, a sprzedawca lub producent musi nam tę wiedzę przekazać – mówi dyrektor sklepów piekarni Asprod Agnieszka Dominiak.

Najbezpieczniejszym więc wyborem będzie kupienie chleba ze sprawdzonej piekarni. Wtedy możemy być pewni, że taki bochenek jest doskonałym źródłem dobrych, złożonych węglowodanów, które są powoli trawione i dostarczają nam energii na dłużej. Np. pieczywo razowe charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, stąd nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy we krwi i dzięki temu jesteśmy dłużej syci. Każdy prawdziwy chleb z ziarnami pomaga uzupełnić naszą dietę w witaminy z grupy B, które wpływają korzystnie na układ nerwowy i poprawiają nastrój, co jest szczególnie ważne jesienią.

Jakie pieczywo wybrać

Na zakwasie

  • Nie ulega wątpliwości, że chleb na zakwasie odznacza się potwierdzonymi właściwościami prozdrowotnymi.
  • Wypieczone tą metodą pieczywo wspiera nasz system odpornościowy, dzięki korzystnemu wpływowi zakwasu na rozwój bakterii probiotycznych.
  • Charakteryzuje się również wysoką zawartością cennego kwasu foliowego - zawiera średnio o 1/5 więcej tego składnika niż inne rodzaje chleba.
  • Eliminuje z organizmu związki kancerogenne, m.in. azotany i pleśnie.

Na drożdżach

  • Pieczywo ma łagodniejszy smak, przez to chętniej jest wybierane przez dzieci.
  • Jest łagodniejsze dla żołądka i może być bezpiecznie spożywane przez osoby na diecie lekkostrawnej czy też osoby starsze.
  • Drożdże również są źródłem wielu cennych mikroelementów takich jak żelazo, cynk, wapń czy potas; zawierają biotynę, zwaną popularnie witaminą B7, która wpływa korzystnie na stan włosów i skóry.

Chleb na diecie?

Wiele osób przechodząc na dietę, niesłusznie eliminuje z niej pieczywo, jako jeden z najbardziej kalorycznych składników. Jednak w ten sposób ogranicza spożycie potrzebnych, złożonych węglowodanów oraz błonnika.
- Najczęściej nie sam chleb tuczy, ale dodatki, które z nim spożywamy – tłumaczy Katarzyna Piotrowska, dietetyk. - Dwie kanapki z pieczywa razowego z masłem, pomidorem i jajkiem to jedynie 240kcal, dużo więcej może mieć słodzona kawa ze śmietanką, ale także te same kanapki z dodatkiem łyżki majonezu: już ok. 400 kcal.

Aby skomponować pełnowartościową kanapkę, która przysłuży się naszej sylwetce, najkorzystniej jest dodać do niej białko, czyli na przykład plaster wędzonej ryby, dobrej jakości wędlinę bądź ugotowane jajko. Wskazane jest także nieco tłuszczu, zatem masło lub awokado doskonale spełnią się w tej roli oraz dowolne warzywa, które dodatkowo zapewnią porcję witamin.

Kupujmy lokalne pieczywo: mamy wtedy gwarancję świeżości i smaku, a także w ten sposób wspieramy rozwój przedsiębiorczości w regionie. Dodatkowo, dzięki krótszemu łańcuchowi dostaw, transport lokalnych wyrobów jest również bardziej przyjazny dla środowiska.

Spis Powszechny 2021: są pierwsze kary za odmowę spisania się

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie