Zupa rybna z dorsza na obiad. Tak jedzą w Norwegii. Tradycyjny przepis z dodatkiem łososia

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zupa rybna w Norwegii jadana jest w różnych wersjach. Często przygotowuje się ją np. z łososiem.
Zupa rybna w Norwegii jadana jest w różnych wersjach. Często przygotowuje się ją np. z łososiem. Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Zupa rybna z dorsza to danie pełne warzyw z dodatkiem śmietany. Przepis na zupę rybną pochodzi z Norwegii, gdzie najczęściej zabiela się ją mlekiem lub zwiększa kaloryczność przez dodanie masła. Domowa zupa rybna z łososiem i dorszem może być podana na uroczystości rodzinne lub Boże Narodzenie. Zobacz, jak zrobić pyszną zupę z dorszem.

W skrócie

Przepis na zupę rybną z dorszem i łososiem zaczerpnęliśmy z książki „Tradycje kulinarne Norwegii” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Autorka podpowiedziała, że w kraju bogatym w ryby taka zupa podawana jest najczęściej z płaskim chlebem (flatbrød, który jest rodzajem podpłomyka. Zobacz przepis na rozgrzewającą zupę rybną na bazie dorsza.

Sprawdź także: Przepis na smażonego karpia

Zupa rybna z dorsza i łososia – Fiskesuppe. Przepis na jesień i zimę

czas przygotowania: około 40 minut,
liczba porcji: dla 4-6 osób.

Składniki:

  • 1 l bulionu rybnego,
  • 180 ml śmietany 18% tł.,
  • 500 g surowego łososia (filet bez skóry),
  • 300 g surowego dorsza (filet bez skóry),
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • 1 mały seler,
  • szczypiorek,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz ziarnisty,
  • ziele angielskie.

Jak zrobić zupę rybną z dorszem?

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę i selera myjemy i obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę.
  2. Bulion doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do niego warzywa.
  3. Gotujemy 15 minut. Ryby kroimy na większe kawałki i wrzucamy do gotującego się bulionu.
  4. Gotujemy ryby 10 minut na średnim ogniu, po czym dodajemy przyprawy: sól i po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
  5. Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy kolejne 5 minut.
  6. Zupę rozlewamy do miseczek. Posypujemy natką pietruszki i posiekanym szczypiorkiem.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, autorki książki „Tradycje kulinarne Norwegii” i bloga Kuchniokracja.

Czytaj także: Norwegia ma charakterystyczny smak. Na stołach króluje dorsz i baranina. Rozmowa z ekspertką o kuchni norweskiej

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Zupa rybna z dorsza na obiad. Tak jedzą w Norwegii. Tradycyjny przepis z dodatkiem łososia - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie