MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wilgotne muffiny z borówkami na drugie śniadanie. Moje koleżanki rozpływają się nad tymi babeczkami. Zrobisz szybciej niż w cukierni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Domowe muffiny z borówkami są bardzo szybkie do zrobienia. Ciasto wymieszasz w 10 minut, a upieczesz je w mniej niż kwadrans. Polecam ci sięgnąć po maślankę, która nadaje im puszystości i delikatności. Po prostu obłędne w smaku. Chcesz zaimponować bliskim, dodaj odrobinę pokruszonej czekolady. Przekonaj się sam, jak fantastycznie smakują do filiżanki kawy.

W skrócie

Mam dla ciebie przepis na szybkie, smaczne i tanie muffinki z borówkami. To zdecydowanie najlepsze babeczki, jakie jadłam. Aby z ciasta nie wyszedł zakalec jogurt lub maślanka powinna być używana w temperaturze pokojowej. Wystarczy wymieszać mokre składniki dodać je do suchych produktów i na koniec wymieszać z borówkami. Takie własnoręcznie zrobione muffiny z borówkami nadają się dla dzieci na podwieczorek. Niekiedy doprawiam ciasto odrobiną kardamonu i cynamonu. Choć najlepiej postawić na dobrej jakości ekstrakt waniliowy. Tymi babeczkami zaskarbisz podniebienia nawet wybrednych łasuchów.

Wilgotne muffiny z borówkami zrobisz na bazie maślanki lub jogurtu.
Wilgotne muffiny z borówkami zrobisz na bazie maślanki lub jogurtu. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne

Muffiny z borówkami – prosty przepis na deser

Liczba porcji: na 6 babeczek.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,

  • 1/2 szklanki cukru,

  • 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego,

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła,

  • 2 jajka,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • 1/2 łyżeczki soli,

  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych borówek,

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Jak zrobić muffiny z borówkami?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od wystawienia składników na kuchenny blat, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

  2. Borówki dokładnie umyj i osusz.

  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

  4. Możesz je dodatkowo przesiać przez sitko, a następnie dodać cukier.

  5. W osobnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj do nich maślankę lub jogurt naturalny, olej i ekstrakt z wanilii.

  6. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

  7. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, delikatnie mieszając.

  8. Na koniec delikatnie wmieszaj borówki.

  9. Nagrzej piekarnik do 180° Celsjusza. Formę do muffinów wyłóż papilotkami lub posmaruj masłem. Następnie napełnij foremki ciastem do 2/3 wysokości.

  10. Domowe muffiny z borówkami piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut.

  11. Gotowe muffinki są wyrośnięte, rumiane, a wetknięty w środek babeczki patyczek pozostaje suchy.

Sekret puszystych muffinek z borówkami

Pamiętaj, aby nie mieszać ciasta zbyt długo i dokładnie. Masa stanie się zbyt gęsta, a babeczki za twarde. Babeczki możesz udekorować klasyczną kruszonką lub posypać przed pieczeniem grubym cukrem kryształem. W każdej z tych wersji będzie rozpływać się w ustach.

Choć są tak dobre, że będziesz je podjadać do kawy.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź [b]Stronę Kuchni[/b] codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wilgotne muffiny z borówkami na drugie śniadanie. Moje koleżanki rozpływają się nad tymi babeczkami. Zrobisz szybciej niż w cukierni - Strona Kuchni

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki