Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W sklepach brakuje drożdży. Jak radzą sobie z tym firmy, które je produkują?

Kacper Jurkiewicz
Kacper Jurkiewicz
W wielu sklepach brakuje drożdży, których używamy do pieczenia ciast oraz chleba
W wielu sklepach brakuje drożdży, których używamy do pieczenia ciast oraz chleba PixaBay
W sklepach od pewnego czasu zaczyna brakować drożdży. Klienci odwiedzają różne sklepy, by zdobyć chociaż paczkę. Sytuacja związana jest zarówno z trwającą pandemią, jak i zbliżającymi się świętami. Zapytaliśmy Lesaffre Polska SA, jedną z firm, która produkuje drożdże, o to jak radzą sobie w tym trudnym czasie.

W sklepach brakuje drożdży? Jak sobie z tym radzą firmy?

Na początku pandemii koronawirusa w Polsce ze sklepów znikała mąka oraz makarony. Puste półki szokowały klientów sklepów przez pierwsze dni. Później na szczęście sytuacja wróciła w miarę do normy i klienci nie muszą narzekać na braki w sklepach. Towarem deficytowym stały się jednak drożdże.

Jak radzą sobie firmy, które je produkują? Oczywiście, zauważyły one wzmożony pobyt. Zapytaliśmy o to jedną z nich.

- W związku ze wzrostem popytu na drożdże piekarskie, obserwowanym szczególnie na rynku detalicznym, pragniemy poinformować, że fabryka Lesaffre Polska SA w Wołczynie, pozostaje w pełni działań i dokłada wszelkich starań, w zakresie zaspokojenia wszystkich zamówień swoich klientów, z którymi jesteśmy w stałym kontakcie - mówi Dariusz Rompa, prezes zarządu
Lesaffre Polska SA.

Sprzedaż drożdży wzrosła szczególnie przed świętami. Wiele osób przygotowuje własne wypieki, a przy różnych ciastach drożdże są niezbędne. W trakcie pandemii sporo osób zdecydowało się także na pieczenie własnego chleba.

- Sytuacja z jaką obecnie się mierzymy, nie wynika ze zwyczajowej konsumpcji drożdży, której wysokość śledzimy regularnie, dostosowując profil naszej działalności do trendów panujących na rynku, ale związana jest z potrzebami zabezpieczeń podstawowych surowców i środków spożywczych, jakie w ostatnim czasie poczynili klienci przemysłowi i detaliczni. Wynikające z tego zwielokrotnione zamówienia są dla nas wyzwaniem, któremu jednak staramy się sprostać - informuje prezes zarządu Lesaffre Polska SA.

Jednak pomimo zwiększonych zamówień fabryka Lesaffre Polska SA stara się nadążać za potrzebami rynku.

- Wielkość produkcji fabryki w Wołczynie pozwala na zwyczajowe zaspokojenie potrzeb zarówno rynku polskiego, jak i szeregu rynków zagranicznych, obsługiwanych w naszym zakresie. Przy tej wysokości produkcji posiadamy wciąż pewne rezerwy produkcyjne, wynikające z zabezpieczenia ciągłości biznesu, które obecnie zostały uruchomione i służą nam do wsparcia obsługi zamówień bieżących - powiedział Dariusz Rompa.

Firma wprowadziła także większe opakowanie drożdży, które przyda się szczególnie osobom, które sporo wypiekają.

- W ubiegłym tygodniu podjęliśmy decyzje o wprowadzeniu do sklepów drożdży w formacie 500g, marki PERFEKTA, które dotychczas dostępne były jedynie dla piekarni, a teraz są już dostępne dla klienta detalicznego, w kilku sieciach spożywczych.

W tym intensywnym czasie przed producentami drożdży jest spore wyzwanie i ogromna ilość pracy.

- Nie ustajemy w swoich zwyczajowych działaniach na rzecz zwiększania wydajności maszyn i urządzeń, co przekłada się na możliwości produkcji większej ilości drożdży, w krótszym czasie. To fakt, że nasze moce produkcyjne są teraz mocno eksploatowane, ale nadal nasze deklaracje w stosunku do klientów, mają pokrycie w realizowanych dostawach, a stałe monitorowanie sytuacji będzie podstawą do podejmowania kolejnych działań wspierających obsługę rynku, w razie konieczności - przyznaje prezes zarządu Lesaffre Polska SA..

Wygląda na to, że jeszcze w ostatnie dni przed Wielkanocą, a także po świętach w wielu miejscach znajdziemy drożdże, które są obecnie dla wielu bardzo potrzebnym towarem.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: W sklepach brakuje drożdży. Jak radzą sobie z tym firmy, które je produkują? - Dziennik Zachodni

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki