MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Uwaga, jajka skażone salmonellą. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega. Sprawdźcie, czy ich nie kupiliście

js
Obraz jacqueline macou z Pixabay
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed zjedzeniem jaj pochodzących z jednej z ferm w Manieczkach. Wykryto tam pałeczki salmonella enteritidis na fermie kur niosek.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał już 25 sierpnia decyzję nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie w Manieczkach, pochodzących z konkretnego kurnika oznaczonego jako K-16.

Sklepy spożywcze w całej Polsce prowadzą pilną akcję wycofywania ze sprzedaży żywności. To m.in. słodycze, wędliny, mięso, jajka, sery, a także suplementy diety. GIS nakazał natychmiastowe usunięcie z półek i chłodni produktów żywnościowych m.in. ze sklepów IKEA, Biedronka, Lidl, Auchan, Żabka, Stokrotka i innych sklepów spożywczych a nawet Empiku. Laboratoria Głównego Inspektoratu Sanitarnego potwierdziły ponad wszelką wątpliwość, że to produkty, których absolutnie nie wolno jeść. Przyczyn jest wiele: zakażenie bakteriami, szkodliwe substancje, czy zanieczyszczenie na przykład szkłem itd. Niestety wiele produktów już jest w naszych domach. Nie wolno ich jeść, bo spożycie grozi co najmniej roztrojem żołądka, a czasami i poważniejszymi powikłaniami i chorobami.Główny Inspektorat Sanitarny regularnie informuje na temat produktów, które nie spełniają obowiązujących norm i mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Najnowsze produkty znalazły się w aktualnym raporcie GIS.Tych produktów absolutnie nie wolno jeść.Sprawdź listę tych produktów.Zobacz kolejne zdjęcia produktów wycofanych ze sklepów wraz z opisami. Przesuwaj w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Nie jedz tego! Biedronka, Lidl i IKEA usuwa żywność z toksyc...

Główny Inspektorat Sanitarny przedstawia listę feralnych partii jaj.

Są to:

Oznaczenie na skorupce – 1PL 30261302 W-WYBIEG

Numery partii/ daty minimalnej trwałości:

  • nr partii: 30.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 26.08.2020
  • nr partii: 31.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 27.08.2020
  • nr partii: 01.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 28.08.2020
  • nr partii: 03.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 30.08.2020
  • nr partii: 04.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 31.08.2020
  • nr partii: 05.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 01.09.2020
  • nr partii: 06.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 02.09.2020
  • nr partii: 07.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 03.09.2020
  • nr partii: 08.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 04.09.2020
  • nr partii: 09.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 05.09.2020
  • nr partii: 10.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 06.09.2020
  • nr partii: 11.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 07.09.2020
  • nr partii: 12.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 08.09.2020
  • nr partii: 13.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 09.09.2020
  • nr partii: 14.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 10.09.2020
  • nr partii: 15.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 11.09.2020
  • nr partii: 16.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 12.09.2020
  • nr partii: 18.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 14.09.2020
  • nr partii: 20.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 16.09.2020

Jaja pakowane są po 6, 10 lub 30 sztuk.

Producent oświadczył, że wszystkie te partie jaj zostały już wycofane z obrotu, a stado z kurnika K-16 zostało poddane ubojowi sanitarnemu 28 sierpnia.

Jak się ustrzec przed zakażeniem

Nie należy jeść jaj, szczególnie na surowo, o numerach z zakwestionowanych partii.

W Polsce, od wielu lat pałeczki salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Powodują zakażenia nieżytu żołądkowo-jelitowy, charakteryzujące się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.

Zasady postępowania przy kupnie i przygotowywania posiłków z jaj

Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone. Należy je przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.

Nie przeocz

Powinno się unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.

Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
Ręce po przyrządzaniu potraw z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem, a naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami. Skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.

Nie powinno się stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznicę, jajka smażone, sadzone podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Musisz to wiedzieć

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Komary - co je wabi a co odstrasza?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Uwaga, jajka skażone salmonellą. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega. Sprawdźcie, czy ich nie kupiliście - Dziennik Zachodni

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki