Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tuńczyk - przepisy. Tuńczyk z makaronem, w puszce, w sosie własnym. Co pysznego można zrobić z tuńczyka?

as
Tuńczyk ma bardzo smaczne mięso bogate w witaminy A i D. Nadaje się idealnie nie tylko jako dodatek, ale również jako danie główne. W Polsce najpopularniejszy jest tuńczyk w puszce: w oleju lub w sosie własnym. Jakie dania można przygotować z tuńczyka? Ile kosztuje tuńczyk i ile ma kalorii? Sprawdź przepisy na tuńczyka z makaronem i inne dania z tą pyszną rybą.

Tuńczyk przepisy

Z tuńczyka możemy przygotować mnóstwo ciekawych dań. Możemy go podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. W zależności od przyrządzenia nadaje się na każdy posiłek.

Sałatka z tuńczykiem

Jednym z najprostszych dań jakie możemy przygotować z tuńczykiem jest sałatka. Sprawdźcie nasz przepis na meksykańską sałatkę z tuńczykiem.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM-przepis

Meksykańska sałatka z tuńczykiemSkładniki:    1 awokado    1 limonka    2 puszki tuńczyka (może być w oleju lub w sosie własnym)    200 g pomidorów koktajlowych
Meksykańska sałatka z tuńczykiem

Składniki:

1 awokado
1 limonka
2 puszki tuńczyka (może być w oleju lub w sosie własnym)
200 g pomidorów koktajlowych
50 g roszponki

Wykonanie:


Umyć i pokroić w kostkę pomidory. Skórkę limonki zetrzeć na tarce, a z limonki wycisnąć sok. Obrać awokado, wyjąć pestkę, miąższ pokroić w plastry i skropić sokiem z limonki. Tuńczyka wymieszać z pomidorami i awokado. Całość ozdobić roszponką i posypać startą na tarce skórką limonki. Rio Mare

Tuńczyk z makaronem

Piotr Ceranowicz to uczestnik 3. edycji programu Top Chef. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”. Poleca pełnoziarniste wstążki z tuńczykiem.

TUŃCZYK Z MAKARONEM-przepis

Pełnoziarnisty makaron wstążki z tuńczykiem Składniki:    400 g makaronu wstążki pełnoziarnistego    800 g dojrzałych pomidorów    100 g cebuli 3 ząbki
Pełnoziarnisty makaron wstążki z tuńczykiem

Składniki:
400 g makaronu wstążki pełnoziarnistego
800 g dojrzałych pomidorów
100 g cebuli 3 ząbki czosnku
250 g tuńczyka w sosie własnym
200 ml śmietany
10 g natki pietruszki
10 g koperku
10 g bazylii
sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami producenta. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć razem z pokrojonymi w paski pomidorami.

Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i zalać wszystko śmietaną. Kiedy sos zgęstnieje do konsystencji kwaśnej śmietany, dodać do niego tuńczyka i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przepis: Piotr Ceranowicz

Tuńczyk z ryżem

Tuńczyk znakomicie pasuje do ryżu. Można przygotować sałatkę z tuńczykiem i ryżem lub obiad. Nasza propozycja to szybki przepis na ryż z tuńczykiem, groszkiem i kukurydzą. Danie szybko się przygotowuje, a składniki wcale nie są drogie.

TUŃCZYK Z RYŻEM- przepis

Tuńczyk z ryżem, groszkiem i kukurydząSkładniki:ryż, puszka tuńczyka, kukurydza, groszek, oliwa, curry, główka cebuli, sól, jeśli ktoś lubi pikantnie,
Tuńczyk z ryżem, groszkiem i kukurydzą

Składniki:

ryż,
puszka tuńczyka,
kukurydza,
groszek,
oliwa,
curry,
główka cebuli,
sól,
jeśli ktoś lubi pikantnie, to można przygotować olej chili.

Wykonanie:

Ryż gotujemy w garnku, w proporcjach: szklanka ryżu na 3 szklanki wody. Można wody dać trochę mniej, wtedy ryż będzie odrobinę twardszy, ale mniej sklejony. Wodę lekko solimy. Mieszamy regularnie w celu ochrony przed przypaleniem.
Cebulę kroimy na drobną kostkę.
Pokrojoną cebulę wrzucamy na oliwę do smażenia. Należy pamiętać, żeby smażyć na niewielkim ogniu, często mieszając, aby cebula się nie spaliła.
Odsączamy groszek i kukurydzę. Tuńczyka dodamy z całą zawartością puszki.
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy tuńczyka, dusimy kilka minut, po czym wsypujemy groszek i kukurydzę. Dodajemy szczyptę curry, gdy ktoś lubi można dodać kilka kropli oleju chili.
Ryż uformowany w kulki posypujemy delikatnie przyprawą curry, w środek dajemy tuńczyka z warzywami.



Robert Wojteczek

Tuńczyk przepis

Smakowity tuńczyk w kaparowym przybraniu to znakomity przepis na kolację z przyjaciółmi. Przygotowanie jest bardzo proste. Zobaczcie sami!

SMAKOWITY TUŃCZYK W KAPAROWYM PRZYBRANIU- przepis

Smakowity tuńczyk w kaparowym przybraniuSkładniki:    1 torebka ryżu brązowego    2 filety z tuńczyka    50 g marynowanych kaparów    150 ml śmietany
Smakowity tuńczyk w kaparowym przybraniu

Składniki:

1 torebka ryżu brązowego
2 filety z tuńczyka
50 g marynowanych kaparów
150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
1 cytryna
ok. 100 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
bazylia do dekoracji

Wykonanie:

Filety z tuńczyka opłucz, dopraw solą i pieprzem.
Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą z oliwek. Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Piecz przez około 35 minut. W między czasie ugotuj ryż brązowy według przepisu podanego na opakowaniu. Sos: Drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku. Upieczonego tuńczyka, polanego sosem podaj z porcją ryżu. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią. Britta

Tuńczyk w puszce

Polacy wybierają głównie tuńczyka w puszce. Możemy kupić tuńczyka w kawałkach lub rozdrobnionego. W sklepach dostępny jest tuńczyk w oleju i w wodzie.

Zazwyczaj do tuńczyka w puszce dodawany jest olej sojowy, słonecznikowy lub rzepakowy. Najzdrowszy jest olej rzepakowy.
Oczywiście dla osób dbających o linię najlepszy będzie olej w wodzie, gdyż zawiera mniej kalorii.

Powszechnie wiadomo, że tuńczyk, podobnie jak inne ryby, kumuluje rtęć. Zatem nie powinno się go jadać częściej niż 3 razy w tygodniu. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinno ograniczyć spożywanie tuńczyka do maksymalnie dwóch razy w tygodniu.

W sklepach możemy również znaleźć różnego rodzaju sałatki z tuńczykiem, jednak zazwyczaj zawartość samego tuńczyka w nich jest bardzo mała i dodawane są do nich cukier i substancje zagęszczające.

Najlepiej kupować tuńczyka w kawałku, wtedy mamy pewność, że nie stracił swoich właściwości odżywczych.

Możemy kupić tuńczyka w kawałkach lub rozdrobnionego. W sklepach dostępny jest tuńczyk w oleju i w wodzie.
Możemy kupić tuńczyka w kawałkach lub rozdrobnionego. W sklepach dostępny jest tuńczyk w oleju i w wodzie. freeimages.com

Tuńczyk- ile kosztuje?

W supermarketach w Polsce puszcza tuńczyka kosztuje około 5 zł. Cena tuńczyka w oleju i w wodzie czy w sosie własnym jest zazwyczaj taka sama.

Jeśli chodzi o cenę świeżego tuńczyka to jest ona dosyć wysoka. Za stek z tuńczyka zapłacimy od 50 do 70 zł za kilogram. Polędwica z tuńczyka to koszt 50-80 zł za kilogram.

Tuńczyk-ile kalorii?

W 100 g tuńczyka w oleju jest ok. 200 kcal. Tuńczyka w wodzie – ok. 110 kcal. Świeży tuńczyk ma około 130 kalorii.

Tuńczyk błękitnopłetwy

Tuńczyk błękitnopłetwy to najpopularniejszy w Polsce gatunek tuńczyka. Zwany jest inaczej: pospolitym, błękitnym, zwykłym czy północnym. Tuńczyk błękitnopłetwy jest największym gatunkiem tuńczyka – osiąga do 700 kg. Mięso tuńczyka błękitnopłetwego jest pośród wszystkich innych gatunków tuńczyków najbardziej cenione przez smakoszy.

W 2018 roku 405-kilogramowego tuńczyka zlicytowano na targu rybnym w Tokio za ponad 300 tysięcy dolarów. Cena za kilogram tuńczyka sprzedanego na aukcji wyniosła w przeliczeniu 798 dolarów. Wylicytowana kwota jest o połowę niższa niż rekord ubiegłorocznej aukcji. Nabywcą gigantycznej ryby jest Hiroshi Onodera, właściciel sieci restauracji "Ginza Onodera" zwany przez miejscowych "królem tuńczyka".

Tuńczyk stek

Aby przyrządzić pyszny i soczysty stek z tuńczyka trzeba wybrać odpowiednie mięso i pamiętać o kilku zasadach. Podstawą dobrego i smacznego steka jest mięso. Musi być świeże, kupione najlepiej u sprawdzonego sprzedawcy. Istotnym elementem przepisu na stek jest też czas smażenia.

Stek z tuńczyka najlepiej smażyć na patelni grillowej, żeliwnej lub ceramicznej. Do smażenia użyj oleju słonecznikowego lub rzepakowego, ewentualnie smaż na maśle klarowanym. Nigdy nie smaż steków na oliwie extra virgin lub na zwykłym maśle!

Idealne dodatki do steka stanowić będą wszelkie sałatki z zielonej sałaty, rukoli, oliwek, pomidorków koktajlowych, fety lub mozzarelli oraz octu balsamicznego. Steki można jeść z ryżem lub frytkami.

Przepisy z tuńczyka
freeimages.com

Zobacz też:

Jaglanka, owsianka, koktajle. Zdrowy start w 2018 roku. Poznaj sprawdzone przepisy blogerek kulinarnych [WIDEO]
Zupa pomidorowa w wersji fit (PROSTY PRZEPIS)
Wegański pasztet z dyni i soczewicy [PRZEPIS]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki