Tuńczyk - przepisy. Tuńczyk z makaronem, w puszce, w sosie własnym. Co pysznego można zrobić z tuńczyka?
Przepisy z tuńczyka
Smakowity tuńczyk w kaparowym przybraniu
Składniki:
1 torebka ryżu brązowego
2 filety z tuńczyka
50 g marynowanych kaparów
150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
1 cytryna
ok. 100 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
bazylia do dekoracji
Wykonanie:
Filety z tuńczyka opłucz, dopraw solą i pieprzem.
Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą z oliwek. Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Piecz przez około 35 minut. W między czasie ugotuj ryż brązowy według przepisu podanego na opakowaniu. Sos: Drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku. Upieczonego tuńczyka, polanego sosem podaj z porcją ryżu. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią.