Tuńczyk - przepisy. Tuńczyk z makaronem, w puszce, w sosie własnym. Co pysznego można zrobić z tuńczyka?
Przepisy z tuńczyka
Tuńczyk z ryżem, groszkiem i kukurydzą
Składniki:
ryż,
puszka tuńczyka,
kukurydza,
groszek,
oliwa,
curry,
główka cebuli,
sól,
jeśli ktoś lubi pikantnie, to można przygotować olej chili.
Wykonanie:
Ryż gotujemy w garnku, w proporcjach: szklanka ryżu na 3 szklanki wody. Można wody dać trochę mniej, wtedy ryż będzie odrobinę twardszy, ale mniej sklejony. Wodę lekko solimy. Mieszamy regularnie w celu ochrony przed przypaleniem.
Cebulę kroimy na drobną kostkę.
Pokrojoną cebulę wrzucamy na oliwę do smażenia. Należy pamiętać, żeby smażyć na niewielkim ogniu, często mieszając, aby cebula się nie spaliła.
Odsączamy groszek i kukurydzę. Tuńczyka dodamy z całą zawartością puszki.
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy tuńczyka, dusimy kilka minut, po czym wsypujemy groszek i kukurydzę. Dodajemy szczyptę curry, gdy ktoś lubi można dodać kilka kropli oleju chili.
Ryż uformowany w kulki posypujemy delikatnie przyprawą curry, w środek dajemy tuńczyka z warzywami.