Sezon na botwinkę wystartował. Dlaczego warto ją jeść? Jakie są przepisy na botwinkę? SPRAWDŹ

OPRAC.:
Maria Miliszewska
Maria Miliszewska
Sprawdźcie! >>>
Sprawdźcie! >>>123rf
Botwinka bywa niedoceniana w kuchni, a szkoda. To bardzo smaczne i wartościowe warzywo, które może nam dostarczyć wielu niezbędnych mikroelementów i witamin. Dlaczego warto jeść botwinę? Jak ją przygotować, by była smaczna? Zobaczcie!

Spis treści

Botwinka - co to za warzywo?

Botwinka, nazywana też botwiną lub boćwiną, to nic innego jak młode buraki ćwikłowe. Ponieważ są to nowalijki, można je spokojnie zjadać w całości. Pyszne są nie tylko korzenie, ale także łodygi, a nawet liście.

Młode liście buraka ćwikłowego zawierają więcej białka i soli mineralnych, niż korzenie. Korzeń z kolei zawiera białko, cukry, sole mineralne, witaminy z grupy B i witaminę C. Ma szczególnie znaczenie dietetyczne dzięki dużej zawartości błonnika, który wpływa dodatnio na trawienie oraz dzięki zawartości kwasu jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawiowego.

ZOBACZ TAKŻE: Jak zrobić jajko sadzone? Kluczem do sukcesu jest para wodna. Oto podstawowy przepis na usmażenie jajka

Sezon na botwinę - kiedy się zaczyna?

W Polsce sezon na boćwinę zaczyna się zazwyczaj w drugiej połowie kwietnia, a jego szczyt przypada na maj i czerwiec. Nie trwa więc zbyt długo, dlatego tym bardziej warto korzystać i przyrządzać botwinę na różne sposoby. Świeże warzywo jest bardzo delikatne i nie potrzebuje zbyt dużej obróbki.

Botwina - przepisy

Botwinkę można wykorzystać na wiele sposobów. Najprostszym jest zrobienie wiosennej sałatki z wykorzystaniem liści. Mają delikatniejszy smak niż same buraki i zawierają wiele cennych soli mineralnych.

  • Gotowana botwina świetnie nada się do zupy (na przykład barszczu z botwiny),
  • Botwinkę można też upiec - będzie idealnym dodatkiem warzywnym do obiadu,
  • Pokrojone łodygi lub korzenie mogą być składnikiem risotto,
  • Warto też spróbować zapiekanki z wykorzystaniem boćwiny,
  • Botwina idealnie nadaje się też do przetworów - można ją kisić lub pasteryzować i wykorzystać poza sezonem,
  • Może być również składnikiem koktajli warzywnych,
  • Dobrze nada się też jako dodatek na przykład do omleta,
  • Botwina jest również składnikiem barszczu ukraińskiego,
  • Liście botwiny można wykorzystać również do zrobienia gołąbków.

Botwina - warto ją jeść

Jak widać, możliwości wykorzystania botwiny jest wiele, dlatego warto z niej korzystać w kuchni. Jest nie tylko pyszna i delikatniejsza w smaku niż duże buraki, ale także zawiera wiele cennych minerałów oraz witamin. Smacznego!

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki