„Ruchanki” najchętniej wybieraną potrawą kaszubską

sura
Zakończyła się kolejna edycja Tygodnia Kuchni Kaszubskiej w Kościerzynie, przygotowana wspólnie przez Miasto i część kościerskich restauratorów.

Pomimo niesprzyjających warunków atmosferycznych tegoroczna edycja cieszyła się dużym powodzeniem, restauratorzy przygotowali specjalną ofertę promującą kaszubskie specjały i ufundowali też dla swoich gości wyjątkowo atrakcyjne nagrody.
Wszyscy, którzy w dniach 11-21 sierpnia odwiedzali kościerskie restauracje i skosztowali kaszubskich specjałów, mogli wypełnić na miejscu kupony konkursowe i wskazać wybraną przez siebie potrawę. W tym roku już po raz trzeci z rzędu największym powodzeniem wśród klientów restauracji cieszyły się „Ruchanki”. Tuż za nimi prym wiódł chleb ze smalcem oraz schab z kurkami.

Ruchanki - pod tą wesołą nazwą kryją się pyszne racuchy. Nie zwyczajne, tylko robione z żytniego ciasta chlebowego. Nazwa pochodzi od kaszubskiego słowa "wyruchan ", czyli wyrośnięte i wyrobione. Tradycja smażenia "ruchanek" sięga osiemnastego wieku. Do dziś starzy, rdzenni Kaszubi pamiętają jak ich babcie czy mamy, w trakcie pieczenia chleba w piecu chlebowym smażyły placki z resztek ciasta, które zostało w dzieży. Albo też, kiedy zabrakło chleba na śniadanie, wyjmowały z dzieży, w której rosło ciasto, małe porcje i smażyły je w tłuszczu na patelni. Usmażone racuszki jadano gorące, posypane cukrem. Przygotowanie "ruchanek" nie jest zbyt skomplikowane. Do ich wyrobu, potrzebujemy:
-3,5 szklanki mąki żytniej -500 ml mleka lub wody -40 g drożdży -olej do smażenia -sól -cukier.

Ciasto należy zagnieść. Jeżeli nie mamy zakwasu, wówczas drożdże trzeba rozmieszać w letnim mleku, dodać trochę mąki i cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać mąkę i mleko/wodę. Dobrze wszystko połączyć. Pozostawić na około 6 godz. do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej kłaść łyżką stołową ciasto, piec po obu stronach na złoty kolor. Upieczone placuszki posypujemy cukrem.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie