Zakwas chlebowy. Co to jest zakwas? Jak zrobić dobry zakwas? [PRZEPIS, PORADNIK]

mad
Jak przygotować zakwas do chleba? Zobaczcie! To wcale nie jest trudne.
Jak przygotować zakwas do chleba? Zobaczcie! To wcale nie jest trudne. fot. pixabay
Zakwas na chleb to nic innego jak… mieszanina mąki i wody! Odpowiednio przygotowany (co wcale nie jest trudne!) posłuży do wypieku pysznego domowego chleba! Zobaczcie jak zrobić dobry zakwas w warunkach domowych!

Zakwas do chleba – jak zrobić? To proste!
Chleb pieczony na zakwasie jest przede wszystkim zdrowy! Długo utrzymuje świeżość i pulchność. Wartości prozdrowotne pieczywa pieczonego na zakwasie, opartego o naturalne procesy fermentacji, potwierdzają badania w wielu instytucjach naukowych na świecie. Zakwas możemy z powodzeniem przygotować w domu.

Na początek przygotować słoik. Do słoika wsypać tyle samo mąki żytniej i przegotowanej wody, np. 4 łyżki mąki i 4 łyżki wody. Wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką) i odstawić w ciepłe miejsce. Najlepiej hodować zakwas w temperaturze 20-25 stopni. Uważać na przeciągi! W niżej temperaturze proces fermentacji będzie się wydłużał.
Na drugi dzień trzeba zakwas „dokarmić”. W tym celu do tej „papki” należy dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody. Wymieszać i ostawić. Czynność powtarzać przez pięć dni. Po około trzech dniach na wierzchu powinny pojawić się pęcherzyki powietrza i będzie czuć coraz wyraźniej „kwaśny” zapach. Tak ma być! Po pięciu dniach zakwas na chleb jest gotowy!

Jak zrobić chleb na takim zakwasie?
Składniki na chleb (dzień pierwszy)

  • 45 dag zakwasu
  • 75 dag mąki pszennej
  • 750 ml wody
  • kminek

Składniki na chleb (dzień drugi)

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki żytniej
  • 120 ml wody
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 kostki drożdży
  • do wyboru – słonecznik, czarnuszka, sezam

Wykonanie
W pierwszy dzień wziąć 45 dag zakwasu, 75 dag mąki pszennej, 750 ml wody, kminek. Zamieszać, odstawić na 12 godzin. Następnego dnia dodać 50 dag mąki pszennej, 25 dag mąki żytnej oraz ok. 120 ml wody, 2 łyżki soli, pół kostki drożdży i – do wyboru – ziarna słonecznika, czarnuszki lub sezamu. Wyrobić mikserem, przełożyć do trzech brytfanek wysmarowanych tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny. Górę spryskać wodą, żeby skóra była chrupiąca. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 170. Piec ok. 50 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Zakwas chlebowy. Co to jest zakwas? Jak zrobić dobry zakwas? [PRZEPIS, PORADNIK] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie