Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomorze: Przyznano 10 certyfikatów "Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie". Sprawdź, kto je otrzymał!

Janina Stefanowska
Dziesięcioro nowych członków przystąpiło we do sieci "Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie". Aby zamieścić przy wejściu do firmy czy restauracji charakterystyczny znaczek z białą kucharską czapką i widelcem, trzeba spełnić kilka warunków. Starający się o certyfikat musi mieć w ofercie gastronomicznej lub handlowej produkty albo potrawy powstające na terenie Pomorza, z rodzimych produktów, według dawnych przepisów.

- Jako pierwsi w ochronie swoich produktów rolniczych wystąpili Szwedzi już w 1995 roku - mówi Kazimierz Sumisławski, dyrektor Departamentu Środowiska i Rolnictwa Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku.- Powstała sieć producentów i restauratorów, dzięki czemu producent miał zbyt, a restaurator - pewność wysokiej jakości lokalnego surowca.

Do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego należy już 30 regionów z Europy i 8 województw z Polski, w tym pomorskie. W pomorskiej sieci znalazły się 43 podmioty gospodarcze, a od wtorku certyfikat na rok 10 członków: Restauracja Gościniec Słupski z Bydlina, gm. Ustka, Restauracja Inspiracja z Przyjaźni, gm. Żukowo, restauracja Metamorfoza z Gdańska, Pasieka "Rodzina Kaweckich z Dzierzgonia, gospodarstwo agroturystyczne Kociewiak ze Szteklina w gm. Lubichowo, gospodarstwo agroturystyczne Gościna z Kalisk Kościerskich, Masarnia-Rzeźnia Jan Sychta z Miechucina gm. Chmielno, gospodarstwo rolne Łukasz Mucha z Rakowca, gm. Gniew, gospodarstwo rolne Marian Cieśliński z Więckowych, gm. Skarszewy, gospodarstwo rolne Kaszubska Koza z Robaczkowa, gm. Karsin.

O nadanie certyfikatu "Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie" mogą starać się przedsiębiorstwa działające w takich branżach jak rolnictwo, ogrodnictwo, gospodarstwa rybackie, przetwórstwo żywności, restauracje, inne punkty gastronomiczne i hotelarskie, sprzedaż hurtowa i detaliczna. Wystarczy być osobą prowadzącą gospodarstwo rolne, być właścicielem sadu, małej masarni czy serowarni. Można mieć restaurację, zajazd czy karczmę, małą hurtownię spożywczą lub lokalny sklepik, by biegać się o symbol dobrej jakości. Należy zgłosić swój wniosek do Departamentu Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego z z dopiskiem Sieć Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie.

Zarejestruj się i czytaj wybrane artykuły Dziennika Bałtyckiego www.dziennikbaltycki.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki