Koniec z bardzo rygorystycznymi wymogami, jakie musieli spełniać właściciele sklepików szkolnych. Ministerstwo zdrowia zdecydowało się złagodzić przepisy.
- I bardzo dobrze! Bo gdyby tego nie zrobiono najpewniej byśmy splajtowali- komentuje pani Małgorzata, która prowadzi sklepik w jednym z gdańskich gimnazjów.
Rozporządzenie sklepikowe, które obowiązywało od 1 września ubiegłego roku, miało spowodować wycofanie ze szkół śmieciowego jedzenia. Wprowadzono m.in. zakaz sprzedawania drożdżówek, kawy, chipsów, słodyczy i słodkich napojów. Zakazano solenia kanapek, sałatek i potraw w stołówkach oraz słodzenia cukrem herbaty czy kompotu. W efekcie po sklepikowych półkach hulał wiatr, bo rygorystycznym wymogom, jakie spełniać musiał asortyment, trudno sprostać. A nieposolone ziemniaki czy niesłodki kompot lądowały w koszu, bo nikt tego jeść ani pić nie chciał. Sklepikarze się buntowali, uczniowie słodycze czy słone przekąski kupowali w sklepach w drodze do szkoły.
Czytaj też: Bunt wśród właścicieli sklepików szkolnych. Chcą zaskarżyć rozporządzenie ministra
Teraz i jedni i drudzy mogą odetchnąć z ulgą. Od 1 września 2016 roku zacznie obowiązywać nowe rozporządzenie w tej sprawie. Nadal ma być zdrowo, ale bez nadmiernej nadgorliwości.
Jak podaje Ministerstwo Zdrowia, w sklepikach szkolnych dopuszczone do sprzedaży będą m.in.następujące grupy środków:
- pieczywo i drożdżówki z wyłączeniem tych z ciasta głęboko mrożonego,
- kanapki,
- mleko i produkty mleczne, w tym jogurty,
- serki homogenizowane,
- płatki śniadaniowe,
- musy owocowe,
- bezcukrowe gumy do żucia,
- czekolada gorzka o zawartości min. 70 proc. miazgi kakaowej.
- Nowe regulacje zakładają, że środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych, muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia- wskazuje Milena Kruszewska, rzecznik Ministra Zdrowia. Zgodnie z nowym rozporządzeniem zupy, sosy i inne potrawy powinny być sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych. Poza tym od poniedziałku do piątku uczniom powinny być podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, a co najmniej raz w tygodniu powinna być podawana porcja ryby.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?