Od września 2016 do szkolnych sklepików mogą wrócić drożdżówki i kawa

Ewelina OleksyZaktualizowano 
Janusz Wojtkiewicz
Minister zdrowia podpisał nowe rozporządzenie ws. sklepików szkolnych. Przepisy łagodzą restrykcje wprowadzone przez poprzedni rząd.

Koniec z bardzo rygorystycznymi wymogami, jakie musieli spełniać właściciele sklepików szkolnych. Ministerstwo zdrowia zdecydowało się złagodzić przepisy.

- I bardzo dobrze! Bo gdyby tego nie zrobiono najpewniej byśmy splajtowali- komentuje pani Małgorzata, która prowadzi sklepik w jednym z gdańskich gimnazjów.

Rozporządzenie sklepikowe, które obowiązywało od 1 września ubiegłego roku, miało spowodować wycofanie ze szkół śmieciowego jedzenia. Wprowadzono m.in. zakaz sprzedawania drożdżówek, kawy, chipsów, słodyczy i słodkich napojów. Zakazano solenia kanapek, sałatek i potraw w stołówkach oraz słodzenia cukrem herbaty czy kompotu. W efekcie po sklepikowych półkach hulał wiatr, bo rygorystycznym wymogom, jakie spełniać musiał asortyment, trudno sprostać. A nieposolone ziemniaki czy niesłodki kompot lądowały w koszu, bo nikt tego jeść ani pić nie chciał. Sklepikarze się buntowali, uczniowie słodycze czy słone przekąski kupowali w sklepach w drodze do szkoły.

Czytaj też: Bunt wśród właścicieli sklepików szkolnych. Chcą zaskarżyć rozporządzenie ministra

Teraz i jedni i drudzy mogą odetchnąć z ulgą. Od 1 września 2016 roku zacznie obowiązywać nowe rozporządzenie w tej sprawie. Nadal ma być zdrowo, ale bez nadmiernej nadgorliwości.

Jak podaje Ministerstwo Zdrowia, w sklepikach szkolnych dopuszczone do sprzedaży będą m.in.następujące grupy środków:

  • pieczywo i drożdżówki z wyłączeniem tych z ciasta głęboko mrożonego,
  • kanapki,
  • mleko i produkty mleczne, w tym jogurty,
  • serki homogenizowane,
  • płatki śniadaniowe,
  • musy owocowe,
  • bezcukrowe gumy do żucia,
  • czekolada gorzka o zawartości min. 70 proc. miazgi kakaowej.

- Nowe regulacje zakładają, że środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych, muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia- wskazuje Milena Kruszewska, rzecznik Ministra Zdrowia. Zgodnie z nowym rozporządzeniem zupy, sosy i inne potrawy powinny być sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych. Poza tym od poniedziałku do piątku uczniom powinny być podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, a co najmniej raz w tygodniu powinna być podawana porcja ryby.

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie