Najpopularniejsze dania z Meksyku idealne w karnawale. Nie tylko tortilla i fasola. Poznaj kuchnię meksykańską według Taste Atlas

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pierwsze miejsce w rankingu najpopularniejszych dań meksykańskich według Taste Atlas przypadło tacos. Małe tortille nadziewane są świeżymi warzywami, ziołami lub smażonym mięsem.
Pierwsze miejsce w rankingu najpopularniejszych dań meksykańskich według Taste Atlas przypadło tacos. Małe tortille nadziewane są świeżymi warzywami, ziołami lub smażonym mięsem. 123rf.com/shaiith
Kuchnia meksykańska jest wypadkową kuchni rdzennych Indian i wpływów misjonarzy z Europy. Współcześnie widać też nawiązania do kuchni amerykańskiej, szczególnie blisko granicy z Teksasem. Trwa karnawał, a w związku z tym mamy więcej okazji do spotkań z bliskimi i znajomymi. W związku z tym przyjrzeliśmy się najpopularniejszym daniom wybranym przez czytelników serwisu Taste Atlas – kulinarnego przewodnika po kuchniach świata. Zobacz, co zaserwować na karnawałowej domówce.

W skrócie

W 2018 roku chorwacki dziennikarz Matija Babić stworzył serwis Taste Atlas. Na stronie internetowej publikowane są rankingi zbierające w jednym miejscu potrawy, restauracje i kuchnie świata. Jeden z kilku zestawień poświęcony jest kuchni meksykańskiej. Zachęcamy do przyrządzenia polskich i meksykańskich przekąsek na karnawał.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć TOP 10 najpopularniejszych dań z Meksyku

TOP 10 najpopularniejszych dań z Meksyku

Według serwisu Taste Atlas smakosze kuchni meksykańskiej najchętniej sięgają po następujące dania:

  • Tortas – rodzaj meksykańskich kanapek nadziewanych fasolą, awokado, szynka i sera queso,
  • Mole – sos z papryczek chili wykonywanych w charakterystycznym moździerzu. Mole można zrobić z wytrawnej gorzkiej czekolady, orzechów lub sosu pomidorowego,
  • Quesadilla – zapiekana i nadziewana serem tortilla. Inne składniki w daniu są opcjonalne,
  • Burrito – czyli placki nadziewane mięsem mielonym, fasolą czerwoną, sosem pomidorowym, ryżem i serem,
  • Guacamole – sos przygotowywany z awokado, liści świeżej kolendry, soku z limonki i cebuli,
  • Tamal – ciasto kukurydziane z nadzieniem słodkim lub pikantnym gotowane na parze i zawijane w liście bananowca,
  • Fajitas – stek wołowy marynowany sokiem z limonki podawany z warzywami i plackiem tortilli,
  • Nachos – trójkątne chipsy wykonane z kukurydzianej tortilli podawane z sosem serowym i ostrą papryczką,
  • Tortilla – placki z mąki pszennej lub mąki kukurydzianej typu masa harina,
  • Tacos – tortilla napełniania wołowiną, wieprzowiną lub kawałkami ryby albo krewetkami.

Jakie są potrawy meksykańskie?

Kuchnia wywodząca się z Meksyku bazuje na roślinach strączkowych np.: fasoli czerwonej i soczewicy, a także kukurydzy i różnych rodzajach papryk (w tym ostrej papryczki chili). Do tego kuchnia meksykańska w oryginalny sposób łączy np.: uprażone orzeszki ziemne z cynamonem albo tworzy sos chili z mango.

Miłośnicy rosołu mogą sięgnąć po caldo de pollo. Rodzaj pożywnej zupy z kurczaka doprawionej kolendrą i ostrą papryczką. Kolejnym charakterystycznym daniem jest huevos rancheros (można to dosłownie przetłumaczyć jako młodzi rolnicy), jajka sadzone przygotowuje się na pulpie z pomidorów z czerwoną fasolą i podaje na tortilli. W Meksyku popularne są też smażone plantany, które są rodzaje bananów. Ważną potrawą kuchni meksykańskiej jest także chili con carne przyrządzane z wołowiną, przecierem pomidorowym i czerwoną fasolą.

Wypróbuj także: Przepis na pastę z awokado i jajek

Desery z Meksyku

Będąc w Meksyku, na deser można sięgnąć po gorącą czekoladę lub conchas, czyli rodzaj słodkich, drożdżowych ciastek formowanych na kształt muszelek. Warto zwrócić uwagę na cocadas, czyli słodkie kulki zrobione z miąższu świeżego kokosa. Intrygujący kształt mają korzenne ciasteczka marranitos wykrawane w kształt świnek. Ciasto aromatyzowane jest imbirem.

Pierwsze miejsce w rankingu najpopularniejszych dań meksykańskich według Taste Atlas przypadło tacos. Małe tortille nadziewane są świeżymi warzywami, ziołami lub smażonym mięsem.

Najpopularniejsze dania z Meksyku idealne w karnawale. Nie t...

Zobacz także ciekawostki o innych kuchniach świata ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Gerlach

Gerlach Natur Nk320 Deska 30X24Cm

64,57 zł

kup najtaniej

Victorinox

Victorinox Uniwersalna obieraczka (7.6079.1)

18,00 zł

kup najtaniej

Microplane

Microplane krajalnica do czosnku 48914E

80,00 zł

kup najtaniej

Ravi

Ravi Chlebak Z Drewna Kauczukowego

84,77 zł

kup najtaniej

Mondex

BASIC Maselnica 19,5x10xh9cm

25,07 zł

kup najtaniej

Zwilling

Zwilling Fresh&Save (368040030)

177,68 zł

kup najtaniej

Oxo

OXO Good Grips 20081

36,90 zł

kup najtaniej

Domotti

Domotti Maselniczka (10727516)

14,89 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Najpopularniejsze dania z Meksyku idealne w karnawale. Nie tylko tortilla i fasola. Poznaj kuchnię meksykańską według Taste Atlas - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie