Resort rolnictwa: Nie ma powodów do wysokich podwyżek cen żywności
Przez ostatnie dwa miesiące żywność bardzo zdrożała. Wzrosty cen wyniosły po 7-8 proc. w marcu i w kwietniu. Ceny mięsa, warzyw i owoców rosły w tempie dwucyfrowym.
Minister rolnictwa uważa, że w czasie, kiedy wszystko wokół tanieje, nie ma uzasadnienia dla drożejącej w takim tempie żywności.
– Wystąpiłem do prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów o przeanalizowanie aktualnej struktury cen żywności, ze szczególnym uwzględnieniem rynku drobiu, wieprzowiny i warzyw – poinformował Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa i rozwoju wsi. – Poprosiłem Prezesa UOKiK, żeby sprawdził, co powoduje wzrost tych cen, jeżeli mamy dziś do czynienia z bardzo niską ceną energii elektrycznej, bardzo niskimi cenami paliw oraz brakiem wzrostu, a raczej ze spadkiem płac.
Jeżeli po dokładnej analizie okaże się, że wzrosty cen są nieuzasadnione to muszą zostać zastosowane odpowiednie kary wobec winnych. Nie wykluczam też, że jeżeli okaże się to konieczne, to zostanie wdrożony przez UOKiK mechanizm wyznaczania cen maksymalnych – dodał minister.
Ceny maksymalne – na jakie produkty?
O regulowaniu cen najważniejszych produktów mówi się od początku walki z epidemią. Tarcza antykryzysowa daje rządowi takie narzędzia. Ceny maksymalne mogłyby zostać wprowadzone dla towarów i usług „mających istotne znaczenie dla ochrony zdrowia lub bezpieczeństwa ludzi, lub kosztów utrzymania gospodarstw domowych”.
Do produktów mających znaczenie dla bezpieczeństwa i kosztów utrzymania zalicza się żywność. Według prognoz w kolejnych miesiącach ceny żywności będą rosły, m.in. z powodu suszy.
Specjalny zespół przyjrzy się wzrostom cen żywności
Już w marcu Tomasz Chróstny, prezes UOKiK, podjął decyzję o powołaniu zespołu, który przyjrzy się wzrostom cen żywności i produktów higienicznych.
– Epidemia koronawirusa to trudny czas dla nas wszystkich. Niestety, niepokój społeczny wywołany fałszywymi informacjami sprzyja też nieuczciwym działaniom przedsiębiorców. W efekcie wprowadzają oni w błąd, informując, że ich produkty chronią przed chorobą lub wielokrotnie zawyżają ceny. Docierają do nas sygnały o rażącym podwyższaniu cen niektórych produktów żywnościowych i artykułów higienicznych.
Podjąłem decyzję o powołaniu specjalnego zespołu w urzędzie, który będzie monitorował ceny. Jeśli praktyki zostaną potwierdzone, podejmiemy dalsze działania ograniczające tego typu negatywne zachowania – mówił wówczas prezes UOKiK.
O biznesie i dla biznesu
Najnowsze informacje z regionu o zagrożeniu koronawirusem!
Kto przeprowadzi kontrole cen?
W skład zespołu monitorującego ceny w sklepach internetowych wejdą pracownicy UOKIK, zaś pracownicy Inspekcji Handlowej skierowani zostaną do monitorowania cen w sklepach stacjonarnych, w tym sieciach handlowych.
Urząd nie wyklucza również interwencji z zakresu nieuczciwego wykorzystania przewagi kontraktowej w sektorze rolno-spożywczym w odniesieniu do małych i średnich firm, których umowy na dostawę produktów mogą nie być respektowane.
Nie jedz tego, kiedy bierzesz leki. Ta żywność wchodzi w int...
Wspieramy Lokalny Biznes!
POLECAMY NA STREFIE BIZNESU:
Strefa Biznesu - Co z limitami płatności gotówką?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Europosłowie o panice w UE ws. komisji ds. rosyjskich wpływów: "grillowanie rządu"
- Polska i Niemcy zacieśniają współpracę przy ochronie granic. "Razem bronimy UE"
- Mularczyk: Celem komisji ds. rosyjskich wpływów nie jest ingerowanie w wybory
- Typowy Polak według sztucznej inteligencji. Zobacz, jak AI widzi Europejczyków