Majówka 2020. Grill w domu - mięso, ryby, warzywa, domowe sosy - przepisy na dania z patelni grillowej

Red.
Kojarzące się z majówką i plenerem pyszności możesz przygotować także w domu. Wystarczy mieć patelnię grillową
Kojarzące się z majówką i plenerem pyszności możesz przygotować także w domu. Wystarczy mieć patelnię grillową 123rf
Udostępnij:
Choć w tym roku nie tylko majówkowe spotkania, ale i grillowanie na świeżym powietrzu zostały ograniczone, pamiętajmy, że pyszne dania możemy przygotować w domu. Do wyboru mamy smakowite mięsa, ryby, a także świeże warzywa. Jak to zrobić? Wystarczy patelnia grillowa. Takie rozwiązanie przyda się nie tylko w maju, ale także w letnie i deszczowe dni.

Patelnia grillowa

Na co koniecznie musimy zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni model?
- Kompletując sprzęt do grillowania, pamiętajmy o kilku elementach. Przede wszystkim znajdujące się na dnie patelni grillowej wypustki powinny być wysokie. To właśnie między nimi gromadzi się tłuszcz wyciekający w trakcie smażenia. Dzięki temu nie wsiąknie on z powrotem w potrawę. Grubość ścianek też ma znaczenie dla równomiernego rozgrzewania patelni i utrzymywania wysokiej temperatury. Równie ważna jest tzw. wylewka. Pozwoli łatwo odlać tłuszcz po grillowaniu bez obawy o pochlapanie blatu czy kuchni. Wybór takiej patelni sprawi, że dania będą wyglądać i smakować tak, jak przygotowane na ogrodowym grillu – wyjaśnia Grzegorz Kozieł, ekspert Zwieger.

Aromatyczne mięso z grilla

Wiele osób nie wyobraża sobie udanego grilla bez mięsa. Przy wyborze praktycznie nie ma ograniczeń - grillować możemy przeróżne rodzaje.

Kurczak lub indyk w sosie miodowo-musztardowym
Drób to klasyka, z której możemy z powodzeniem skorzystać. Skrzydełka, udka lub filety - wybór jest ogromny. Pozwólmy sobie jednak na przełamanie znanych smaków. Ciekawą alternatywą jest drób w sosie miodowo-musztardowym. Do jego przygotowania potrzebne są:

  • miód
  • francuska musztarda
  • cytryna

Nacieramy sosem mięso drobiowe, odstawiamy na kilkanaście minut i grillujemy na specjalnie przeznaczonej do tego patelni.

Po grillowaniu pozostawmy jeszcze kurczaka lub indyka na patelni przez 5 minut na wyłączonej kuchence. Dzięki temu będzie on bardziej soczysty w środku i zyska doskonały smak.

Polędwica w marynacie ziołowej
Podczas grillowania, oprócz kiełbasek czy kaszanki, sprawdzą się jeszcze mniej oczywiste mięsa, jak polędwica wołowa. Przyrządzone z niej steki z pewnością podbiją podniebienia wszystkich domowników. Jej sekretem jest ziołowa marynata.
Składnik marynaty:

  • siekany drobno tymianek
  • rozmaryn
  • czosnek
  • suszone liście laurowe

Nożem miażdżymy ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Wystarczy wymieszać wszystko z oliwą i marynata jest już gotowa. Pamiętajmy także, że podczas smażenia steków z polędwicy możemy tylko raz obrócić je na drugą stronę. Wówczas nie będą w niczym odbiegać od tych podawanych w restauracjach.

Ryby idealne na ruszt

W przypadku ryb warto wiedzieć, które najlepiej sprawdzą się podczas domowego grillowania. Doskonale nadają się do tego tuńczyk i łosoś. Mają znacznie mniej ości, co ułatwia ich przygotowanie. Dobrym wyborem będzie też pstrąg. Te właśnie ryby zawierają najwięcej niezbędnych nam nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Do grillowania warto również użyć patelni z nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu z łatwością zdejmiemy z niej ryby.

Zawsze należy pamiętać o tym, aby ryby były świeże. Mrożonki to nie jest dobry wybór, chociażby ze względu na dużą zawartość wody.

Charakterystyczny smak ryby warto podkreślić odpowiednimi przyprawami, których zwykle nie potrzeba wiele. Świetnie sprawdzają się klasyczne składniki:

  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • szałwia
  • koperek
  • tymianek lub bazylia
  • papryka lub czosnek

Warzywa z grilla z sosami

Zadbajmy o to, aby na stole nie zabrakło potraw z warzyw. W pierwszej kolejności wybierzmy świeże bakłażany, cukinię, marchewkę lub paprykę. Są łatwo dostępne, pełne witamin i można je przyrządzić na wiele sposobów. Pokrojone w plastry lub słupki kładziemy na grillowej patelni. Dodajmy do nich też odrobinę oliwy – warzywa nabiorą wyjątkowego smaku.

Pamiętajmy o tym, że warzywa nie potrzebują zbyt wiele czasu. Wystarczy im około 5 do 10 minut, aby stały się idealne do podania.

Tak przygotowane podajmy z sosami. Możemy skorzystać ze sprawdzonego zestawu: jogurtu i ulubionych, świeżych ziół, lub postawić na oryginalne połączenia. Apetyczna, pomidorowo-paprykowa salsa lub sos chrzanowo-majonezowy z pewnością zasmakują wszystkim domownikom.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
Michalina

Ja polecam paprykę nadzianą, do środka kaszotto łowicza, na parę min przed zdjęciem z grilla posypać serem. Syci i smakuje :-)

Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie