Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kolorowe kalafiory pojawiły się na trójmiejskim rynku. Są bardziej wartościowe od białych? ZOBACZ, jak je przyrządzić? [przepisy]

gp
Kolorowy stek z kalafiora z  Wegan Nerd  Składniki:1 głowa kalafiora1 łyżka kurkumy1 łyżeczka kuminu lub mieszanki curryodrobina ostrej papryki w proszku (jak lubisz)szczypta soli, 3 łyżki oleju, 1 łyżka wody1-2 duże marchwie1/2 szklanki wody lub mleka z migdałów1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczysól do smaku1 ogórek, 1 marchew, małe jabłkoczerwona cebula, 1-2 rzodkiewkisok z cytryny, szczypta soliJak to zrobić?Z kalafiora wytnij steki o grubości 1-2 cm. Mniej piękne kawałki też upiecz! W miseczce połącz składniki na marynatę.Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Smaruj steki z obu stron.Piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut, aż steki zmiękną i się zarumienią. W tym czasie przygotuj puree. Marchewki obierz i drobno pokrój. Przenieś do rondla i zalej wodą lub mlekiem migdałowym.Gotuj na małym ogniu aż warzywo zmięknie. Zmiksuj na puree i dopraw solą, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.Warzywa i jabłko na sałatkę posiekaj drobno lub obierz przy pomocą obieraczki do julienne. Dodaj sok z cytryny i sól. Wymieszaj. Podawaj jak masz ochotę. Całość można posypać czarnuszką lub prażonymi nasionami lub orzechami.za https://wegannerd.blogspot.com
Kolorowy stek z kalafiora z Wegan Nerd Składniki:1 głowa kalafiora1 łyżka kurkumy1 łyżeczka kuminu lub mieszanki curryodrobina ostrej papryki w proszku (jak lubisz)szczypta soli, 3 łyżki oleju, 1 łyżka wody1-2 duże marchwie1/2 szklanki wody lub mleka z migdałów1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczysól do smaku1 ogórek, 1 marchew, małe jabłkoczerwona cebula, 1-2 rzodkiewkisok z cytryny, szczypta soliJak to zrobić?Z kalafiora wytnij steki o grubości 1-2 cm. Mniej piękne kawałki też upiecz! W miseczce połącz składniki na marynatę.Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Smaruj steki z obu stron.Piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut, aż steki zmiękną i się zarumienią. W tym czasie przygotuj puree. Marchewki obierz i drobno pokrój. Przenieś do rondla i zalej wodą lub mlekiem migdałowym.Gotuj na małym ogniu aż warzywo zmięknie. Zmiksuj na puree i dopraw solą, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.Warzywa i jabłko na sałatkę posiekaj drobno lub obierz przy pomocą obieraczki do julienne. Dodaj sok z cytryny i sól. Wymieszaj. Podawaj jak masz ochotę. Całość można posypać czarnuszką lub prażonymi nasionami lub orzechami.za https://wegannerd.blogspot.com Grażyna Pietrzak
Dość powszechnie znane i cenione w naszej kuchni kalafiory zyskały barwną "szatę". A wszystko za sprawą sprowadzonych z Włoch nowych odmian.

Kolorowe kalafiory. Czy są jadalne?

Część jadalną kalafiorów stanowi tzw. róża, będąca szczytową częścią łodygi. Róże mogą mieć różne zabarwienie.
Dotąd na rynku spotykaliśmy białe i kremowe. W sprzedaży pojawiały się także kalafiory o zabarwieniu pomarańczowym, fioletowym i jasnozielonym. Wszystkie są jadalne, a nawet- jak mówią znawcy - bardziej zaspakajają wysublimowane podniebienia smakoszy warzyw. Są bardziej delikatne.

W kwestiach smakowych niepodzielnie panują kalafiory typu Romanesco, które mają 
żółtozielone zabarwienie i stożkowaty kształt róż. Dodatkowo, poszczególne różyczki tworzą stożkowe wieżyczki, przypominające rafę koralową. Jest bogaty w witaminę C i błonnik pokarmowy.

Kolorowe kalafiory. Czy są zdrowe?

Kolorowe kalafiory zawierają barwniki o działaniu prozdrowotnym. I tak: zielone zawierają chlorofil, fioletowe - antocyjany, zaś pomarańczowe - znany nam beta-karoten. A jak powszechnie wiadomo barwniki roślinne posiadają właściwości przeciwutleniające, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami.

Jak zbadali analitycy żywności, zawartość witaminy C wynosi od 40 do 100 mg w 100 g kalafiorów, wyższa jest u kolorowych odmian.

Kalafiory poza witaminami dostarczają nam także minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez oraz witamin z grupy B.

Kliknij w zdjęcie, aby poznać nowe receptury!

Kolorowy stek z kalafiora z  Wegan Nerd  Składniki:1 głowa kalafiora1 łyżka kurkumy1 łyżeczka kuminu lub mieszanki curryodrobina ostrej papryki w proszku (jak lubisz)szczypta soli, 3 łyżki oleju, 1 łyżka wody1-2 duże marchwie1/2 szklanki wody lub mleka z migdałów1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczysól do smaku1 ogórek, 1 marchew, małe jabłkoczerwona cebula, 1-2 rzodkiewkisok z cytryny, szczypta soliJak to zrobić?Z kalafiora wytnij steki o grubości 1-2 cm. Mniej piękne kawałki też upiecz! W miseczce połącz składniki na marynatę.Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Smaruj steki z obu stron.Piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut, aż steki zmiękną i się zarumienią. W tym czasie przygotuj puree. Marchewki obierz i drobno pokrój. Przenieś do rondla i zalej wodą lub mlekiem migdałowym.Gotuj na małym ogniu aż warzywo zmięknie. Zmiksuj na puree i dopraw solą, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.Warzywa i jabłko na sałatkę posiekaj drobno lub obierz przy pomocą obieraczki do julienne. Dodaj sok z cytryny i sól. Wymieszaj. Podawaj jak masz ochotę. Całość można posypać czarnuszką lub prażonymi nasionami lub orzechami.za https://wegannerd.blogspot.com

Kolorowe kalafiory pojawiły się na trójmiejskim rynku. Są ba...

Kolorowe kalafiory. Ile kosztują?

Kalafiory nie nadają się do długiego przechowywania, warto o tym pamiętać decydując się na ich zakup. Podczas kiedy za tradycyjny kalafior zapłacimy ok. 5 zł za sztukę, za kolorowy - trzeba już wydać więcej. Ceny na trójmiejskim rynku wahają się od 10 zł do 14 zł za główkę.

Kolorowe kalafiory. Jak je przyrządzać?

W polskiej kuchni kalafior ma bardzo szerokie zastosowania: od zup, poprzez dodatek w formie sałatki czy jako składnik zapiekanek.
Zapieczony z serem czy w masełku lub usmażony w cieście znakomicie sprawdzi się jako dodatek do mięsa albo jako osobne, pożywne danie.

Podajemy kilka fajnych - naszym zdaniem - przepisów na potrawy z kalafiora. Znaleźliśmy je na blogach kulinarnych w Internecie.

ZOBACZ TAKŻE: Pikantna rozgrzewka według Piotra Kucharskiego

Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki