Kolorowe kalafiory. Czy są jadalne?
Część jadalną kalafiorów stanowi tzw. róża, będąca szczytową częścią łodygi. Róże mogą mieć różne zabarwienie.
Dotąd na rynku spotykaliśmy białe i kremowe. W sprzedaży pojawiały się także kalafiory o zabarwieniu pomarańczowym, fioletowym i jasnozielonym. Wszystkie są jadalne, a nawet- jak mówią znawcy - bardziej zaspakajają wysublimowane podniebienia smakoszy warzyw. Są bardziej delikatne.
W kwestiach smakowych niepodzielnie panują kalafiory typu Romanesco, które mają żółtozielone zabarwienie i stożkowaty kształt róż. Dodatkowo, poszczególne różyczki tworzą stożkowe wieżyczki, przypominające rafę koralową. Jest bogaty w witaminę C i błonnik pokarmowy.
Kolorowe kalafiory. Czy są zdrowe?
Kolorowe kalafiory zawierają barwniki o działaniu prozdrowotnym. I tak: zielone zawierają chlorofil, fioletowe - antocyjany, zaś pomarańczowe - znany nam beta-karoten. A jak powszechnie wiadomo barwniki roślinne posiadają właściwości przeciwutleniające, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami.
Jak zbadali analitycy żywności, zawartość witaminy C wynosi od 40 do 100 mg w 100 g kalafiorów, wyższa jest u kolorowych odmian.
Kalafiory poza witaminami dostarczają nam także minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez oraz witamin z grupy B.
Kliknij w zdjęcie, aby poznać nowe receptury!
Kolorowe kalafiory. Ile kosztują?
Kalafiory nie nadają się do długiego przechowywania, warto o tym pamiętać decydując się na ich zakup. Podczas kiedy za tradycyjny kalafior zapłacimy ok. 5 zł za sztukę, za kolorowy - trzeba już wydać więcej. Ceny na trójmiejskim rynku wahają się od 10 zł do 14 zł za główkę.
Kolorowe kalafiory. Jak je przyrządzać?
W polskiej kuchni kalafior ma bardzo szerokie zastosowania: od zup, poprzez dodatek w formie sałatki czy jako składnik zapiekanek.
Zapieczony z serem czy w masełku lub usmażony w cieście znakomicie sprawdzi się jako dodatek do mięsa albo jako osobne, pożywne danie.
Podajemy kilka fajnych - naszym zdaniem - przepisów na potrawy z kalafiora. Znaleźliśmy je na blogach kulinarnych w Internecie.
ZOBACZ TAKŻE: Pikantna rozgrzewka według Piotra Kucharskiego
Dzień Dobry TVN
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?