Kolorowe kalafiory pojawiły się na trójmiejskim rynku. Są bardziej wartościowe od białych? ZOBACZ, jak je przyrządzić? [przepisy]
Kolorowy stek z kalafiora z Wegan Nerd
Składniki:
1 głowa kalafiora
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka kuminu lub mieszanki curry
odrobina ostrej papryki w proszku (jak lubisz)
szczypta soli, 3 łyżki oleju, 1 łyżka wody
1-2 duże marchwie
1/2 szklanki wody lub mleka z migdałów
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
sól do smaku
1 ogórek, 1 marchew, małe jabłko
czerwona cebula, 1-2 rzodkiewki
sok z cytryny, szczypta soli
Jak to zrobić?
Z kalafiora wytnij steki o grubości 1-2 cm. Mniej piękne kawałki też upiecz! W miseczce połącz składniki na marynatę.
Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Smaruj steki z obu stron.Piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut, aż steki zmiękną i się zarumienią.
W tym czasie przygotuj puree. Marchewki obierz i drobno pokrój.
Przenieś do rondla i zalej wodą lub mlekiem migdałowym.
Gotuj na małym ogniu aż warzywo zmięknie.
Zmiksuj na puree i dopraw solą, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
Warzywa i jabłko na sałatkę posiekaj drobno lub obierz przy pomocą obieraczki do julienne. Dodaj sok z cytryny i sól. Wymieszaj.
Podawaj jak masz ochotę. Całość można posypać czarnuszką lub prażonymi nasionami lub orzechami.
za https://wegannerd.blogspot.com