Karp. Jeden z najbardziej niedocenianych polskich produktów. Dlaczego warto go jeść przez cały rok?

Maciej Badowski
Maciej Badowski

Wideo

Udostępnij:
Karp hodowany jest tradycyjnie w polskich stawach od 800 lat. Przez wielu traktowana jako ryba sezonowa. Zdaniem ekspertów karp jest niedoceniany przez konsumentów, a np. zawiera ponad dwukrotnie więcej kolagenu niż popularny w Polsce w ostatnich latach łosoś.

Jak tłumaczy w rozmowie z Agencją Informacyjną Polska Press dr hab. inż. Joanna Tkaczewska z Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, ryby zawierają wiele składników odżywczych, a przede wszystkim są źródłem pełnowartościowego białka oraz tłuszczów, w tym wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych.

- Tłuszcz ryb, w przeciwieństwie do tłuszczu zwierząt ciepłokrwistych jest składnikiem zalecanym w naszej diecie, dlatego, że zabiera te najcenniejsze żywieniowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą służyć w profilaktyce wielu chorób- wyjaśnia i dodaje, że jeżeli chodzi o spożywanie ryb, to trend jest korzystny, natomiast na pewno większość z nas nie spełnia zaleceń mówiących o tym, że powinniśmy jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. - Według ankiet przeprowadzonych w naszym kraju, najczęściej jemy ryby tylko w piątek, jako postne danie, a to zdecydowanie za mało, ponieważ trzeba korzystać z bogactwa składników odżywczych, które proponują nam produkty rybne- wylicza.

Z kolei Paweł Wielgosz, prezes zarządu Organizacji Producentów Polski Karp w rozmowie z AIP przyznaje, że co roku, blisko tysiąc małych i średniej wielkości rodzinnych gospodarstw rybackich dostarcza na krajowy rynek 20 tysięcy kilogramów karpi. - W Unii Europejskiej jesteśmy potentatem, jeżeli chodzi o hodowlę karpia- mówi i dodaje, że Polacy chętnie spożywają karpie, jest to jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce aczkolwiek wybierana sezonowo. - Magia karpia polega na ty, że jak go nie kupimy, czy w gospodarstwie rybackim czy w sklepie, to jest ryba świeża. Karp nie musi pokonywać tysięcy kilometrów, żeby do nas trafić- tłumaczy.

Osoby, które lubią kiwi, cenią w nich ten słodko- kwaśny smak. Natomiast ci, którzy oczekują czegoś więcej, powinni sięgnąć właśnie po mini kiwi.

Mini kiwi. Owoc hodowany w Polsce staje się coraz popularnie...

Tkaczewska zwraca uwagę na fakt, że karp jest polskim produktem, który jest niedoceniany przez konsumentów. - Natomiast tak samo, jak inne ryby cechuje się bardzo wysokimi wartościami odżywczymi. Posiada także takie składniki, które trudno znaleźć w innych gatunkach ryb. Przykładem takiego składnika jest kolagen, który korzystnie wpływa na stan naszej skóry, chrząstek oraz stawów. Karp zawiera ponad dwukrotnie więcej kolagenu niż popularny w Polsce w ostatnich latach łosoś- dodaje.

Ponadto karp jako ryba słodko wodna jest mniej narażona na pobieranie ze swojego środowiska składników szkodliwych dla naszego organizmu, takich jak np. dioksyny czy metale ciężkie. - Hodowcy przez cały cykl produkcyjny mają kontrolę nad tym co ta ryba je, skarmi9ają je najczęściej ekologicznymi zbożami, dlatego jest bardzo małe prawdopodobieństwo, że będzie kumulowała w swoim organizmie szkodliwe składniki. Ryby słodkowodne, w tym karp, na pewno są dużo bezpieczniejsze od dużych ryb morskich- przekonuje ekspertka.

Jak wybrać dobrą rybę w klepie?

- Jeżeli kupujemy karpia w sklepie i jest on uśmiercony, to zwróćmy uwagę na jego skórę, która powinna być lśniąca, jakby mokra. Mięso powinno być jędrne, po naciśnięciu palcem, powinno sprężyście powrócić do swojego pierwotnego kształtu. Oczy powinny być wypukłe, lśniące, ponieważ zapadnięte i suche oczy świadczą o utracie wody, co z kolei oznacza, że taka ryba już dłużej „leży”- dodaje w rozmowie z nami dr Michał Nowak, ichtiolog.

Karpie najczęściej łowi się przez spuszczenie całej wody ze stawów, a następnie następuje zagarnięcie dużą siecią zwaną włokiem. Później przenoszone są do zbiorników z wodą, która jest natlenowana, a stamtąd przewozi się do miejsca docelowego. - Staramy się o to, żeby stawy były w takiej kulturze utrzymane, żeby ten odłów przebiegał sprawnie z jak najmniejszym wysiłkiem zarówno dla personelu ale przede wszystkim dla ryb- tłumaczy.

Materiał oryginalny: Karp. Jeden z najbardziej niedocenianych polskich produktów. Dlaczego warto go jeść przez cały rok? - Polska Times

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
I am making a good salary from home $1500-$2500/week , which is amazing, under a year earlier I was jobless in a horrible economy. I offer thanks toward God each day I was blessed with these instructions and now it's my duty to pay it forward and share it with Everyone, Here is website where i started this.................

HERE -------->> Www.Salary23.Com۵

The Word (" ۵ ") is not with web address...
Dodaj ogłoszenie