Jajka nie są szkodliwe dla serca, jak to kiedyś sugerowano w związku ze sporą zawartością cholesterolu. Udowodniono, że jego stężenie we krwi tylko w ok. 20 procentach zależy od diety, a reszta jest stale produkowana w wątrobie i jelitach. Poziom tego związku w osoczu zależy głównie od kondycji organizmu.
Co więcej, dzisiejsze jajka zawierają o 10 proc. mniej cholesterolu niż jeszcze 30 lat temu. Mają przy tym o 1/5 mniej tłuszczu w postaci nasyconych kwasów tłuszczowych i dostarczają o 13 procent mniej kalorii. Są przy tym bogatsze w rozpuszczalną w tłuszczach witaminę D oraz selen.
Dowiedz się więcej na temat:
Regularna konsumpcja jajek wpływa korzystnie na organizm, m.in. wspomaga metabolizm, obniża poziom glukozy na czczo i cholesterolu we krwi – parametrów, od których zależy rozwój cukrzycy i miażdżycy. Pomaga przy tym utrzymać mniejszy poziom stanu zapalnego w organizmie i niższą masę ciała. Właśnie dlatego warto jadać jajka regularnie, nie tylko od święta!
Sprawdź, jak przyrządzić je na Wielkanoc, by były pyszne i zdrowe. Zobacz top 10 pomysłów na dania z jajek!
ZOBACZ: Jak prawidłowo przechowywać jajka?