Jadłodzielnia Orunia powstała dzięki budżetowi obywatelskiemu
Jadłodzielnia Orunia zlokalizowana jest koło siedziby Stacji Orunia Gdańskiego Archipelagu Kultury przy ulicy Dworcowej. Powstała dzięki wygranej w budżecie obywatelskim. Pieniądze z tego źródła to 150 tysięcy złotych.
- Bardzo dziękuję za tę inicjatywę w gdańskim Budżecie Obywatelskim i za głosy oddane na ten projekt. To jest dobry przykład do naśladowania, Liczę na to, że znajdzie się spora grupa osób, która tę lodówkę będzie wypełniać - mówiła Aleksandra Dulkiewicz, prezydentka Gdańska.
Podkreślała, aby pamiętać o zasadach działania jadłodzielni. Nie należy przynosić jedzenia, które nadaje się już do wyrzucenia. Do lodówki społecznej powinna trafiać pełnowartościowa żywność.
Lodówka społeczna. Każdy może dzielić się z każdym
Zasada działania lodówek społecznych polega na tym, że każdy może dzielić się z każdym. Nie trzeba wypełniać żadnych dokumentów i nikt nie sprawdza dochodów.
Agnieszka Bartków, radna dzielnicy Orunia i inicjatorka projektu jeszcze raz podziękowała za wszystkie głosy oddane na ten projekt.
- To jest pierwsza miejska jadłodzielnia. Liczę na to, że już gdy wypracujemy ogólne standardy, to tych lodówek pojawi się więcej, przynajmniej jedna w każdej dzielnicy. Zależy mi, aby powstała aplikacja, dzięki której będzie można uzyskać informacje, co w lodówce jest albo co się zaraz pojawi - powiedziała Agnieszka Bartków.
Edukacja stanowi kluczowy element skutecznej walki z marnowaniem żywności. Dlatego też w ramach projektu, Regionalne Centrum Wolontariatu w Gdańsku, które jest jego koordynatorem, realizuje akcje edukacyjne w szkołach, kształcąc dzieci i młodzież na temat konieczności dbania o środowisko i solidarnego dzielenia się jedzeniem.
Żyjemy w czasach konsumpcjonizmu. Kupujemy zdecydowanie więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść. Ta inicjatywa jest przeciwwagą, odpowiedzią na takie zachowania – mówił Dawid Jastrzębski, prezes Gdańskiego Centrum Wolontariatu.
- Cieszę, że ta lodówka stanęła pod GAK. Staramy się być zieloną instytucją kultury. Uczymy naszych mieszkańców, uczestników zajęć, jak przechowywać jedzenie. Myślę, że chętnie się nim podzielimy. Mam nadzieję, że zero waste w naszej dzielnicy będzie dotyczyć nie tylko żywności i będziemy organizować wymianę np. ubrań, książek, zabawek - stwierdziła Monika Dylewska-Libera, dyrektorka GAK.
W Gdańsku działa już kilka lodówek społecznych
W Gdańsku z powodzeniem funkcjonuje kilka lodówek społecznych, działających na tej samej lub podobnej zasadzie. Tworzone są głównie przez organizacje religijne lub z inicjatyw prywatnych. Pierwszą społeczną lodówkę w Gdańsku uruchomili dominikanie i stanęła ona przy Kościele Św. Mikołaja. To miejsce jest dostępne przez całą dobę, zarówno dla osób dostarczających jedzenie, jak i dla tych, którzy go potrzebują. Inne lodówki społeczne znajdują się w dzielnicach:
- Piecki – Migowo: "JadłoDzielnica" przy wejściu do parafii Kościoła Miłosierdzia Bożego przy ul. Myśliwskiej 25,
- Dolny Wrzeszcz: "Dolnowrzeszczańska Lodówka Społeczna" na terenie parafii pw. Świętego Krzyża przy ul. Mickiewicza 11,
- Oliwa: "#ZupaNaOliwie" lodówka społeczna przy siedzibie Rady Dzielnicy Oliwa przy ul. J. Rybińskiego 10.
Inne sposoby walki z marnowaniem żywności
Inną formą walki z marnowaniem jedzenia jest korzystanie ze sklepów społecznych. W odróżnieniu od lodówek, są one w dużej mierze dedykowane osobom w potrzebie. Można tam oddać produkty oryginalnie, hermetycznie zamknięte, z ważną datą przydatności do spożycia. W Gdańsku funkcjonują dwa sklepy społeczne. Jeden mieści się przy ul. Aksamitnej 4 w centrum Gdańska, drugi przy ul. Wolności 52 w Nowym Porcie. Prowadzi je Bank Żywności w Trójmieście.
Jak na co dzień przestać marnować jedzenie
Zakład Utylizacyjny w Gdańsku stworzył poradnik na temat przeciwdziałania marnowaniu jedzenia w codziennym życiu. „Niemarnik” – poradnik zero waste podaje 12 sposobów, jak efektywnie zmienić swoje codzienne nawyki:
- Zawsze planuj swoje posiłki,
- Rób listy zakupów,
- Nie chodź głodna/głodny na zakupy.
- Dokładnie przeanalizuj swoje potrzeby. Sprawdź, co masz w lodówce, zanim wyjdziesz na zakupy,
- Kupuj produkty luzem, być może nie potrzebujesz aż 5 cytryn do jednej herbaty,
- Gotuj tyle, ile jesteś w stanie zjeść,
- Produkty z krótkim terminem przydatności do spożycia ustaw z przodu na półce w lodówce,
- Zostań mistrzem mrożonek,
- Jeśli nie masz jakiegoś produktu, a potrzebujesz tylko odrobinę, pomyśl czy możesz użyć czegoś w zamian, co akurat jest w Twojej szafce czy lodówce,
- W weekend zrób przegląd lodówki i stwórz potrawę z wszystkich resztek,
- Zgłębiaj wiedzę jak prawidłowo i zdrowo przechowywać żywność,
- Podpisuj słoiki i opakowania, do których przesypujesz przyprawy czy żywność.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?