Ekologiczne gdyńskie kubki już w akcji. Można je znaleźć w pierwszych kawiarniach

red
Kupujesz napój na wynos, wypożyczasz kubek, a potem możesz oddać go w punkcie, który działa w ramach systemu i odebrać wpłaconą wcześniej kaucję. Każdy z tych kubków w jednym cyklu użytkowania zastępuje przynajmniej 1 000 swoich jednorazowych odpowiedników.

Kubki miejskie wielokrotnego użytku, wykonane zostały z polipropylenu. Zniszczony kubek miejski może zostać poddany pełnemu recyklingowi i wrócić w nasze ręce jako nowy – w ten sposób funkcjonuje w reżimie zamkniętego systemu. Zamiast kupować napój na wynos w jednorazowym pojemniku, który wyrzucimy od razu po użyciu, wypożyczamy w lokalu kubek wielokrotnego użytku. Płacimy za niego kaucję w wysokości 10 zł, którą potem odbieramy w jednym z punktów partnerskich UR CUP. Jeśli ktoś chce wypożyczyć kubek bez pokrywki, koszt zmniejsza się o połowę i wynosi jedynie 5 zł.

– Nasi mieszkańcy jako pierwsi w Polsce mają szansę korzystać z wielorazowych kubków od gdyńskiej firmy UR CUP. System ruszył na obszarze miasta: w restauracjach i punktach, które do niego przystąpiły. Gdynia jest partnerem projektu. To kolejny krok zmierzający do budowania świadomości idei zero waste i minimalizowania korzystania z opakowań jednorazowych – mówi Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji.

Jakie lokale dołączyły do systemu miejskich kubków?

  • Avocado Store & More (ul. Starowiejska 58),
  • Coffee Time (ul. Starowiejska 56),
  • Może kawy? (al. Jana Pawła II 5),
  • Tawerna Żeglarska (AKRIM, al. Jana Pawła II 5, wejście do lokalu od strony portu jachtowego),
  • Crema Caffe (ul. Świętojańska 63),
  • sklep z pamiątkami I love Gdynia (al. Jana Pawła II).

Po zwrocie kubek jest myty i wyparzany zgodnie z obowiązującymi normami. Czysty wraca do obiegu. UR CUP jest rozwiązaniem uniwersalnym, które nadaje się dla wszystkich lokali sprzedających napoje na wynos, niezależnie od ich wielkości i dziennej liczby transakcji. System będzie działać zarówno w kawiarniach, restauracjach, piekarniach, jak i mobilnych punktach sprzedaży napojów.

– W Avocado staramy się szerzyć idee ratowania środowiska, między innymi poprzez sprzedawanie żywności odpowiedzialnej ekologicznie. Kiedy zobaczyłam, że istnieje taki system jak UR CUP, który pozwala nie generować odpadów i korzystać cały czas z tych samych surowców – co tworzy obiekt zamknięty – pomyślałam, że to idealne rozwiązanie dla takich firm, jak my, które chcą być lepsze dla środowiska i prowadzić biznes w sposób, który jak najmniej szkodzi – opowiada Martyna Nawrocka, kierowniczka Avocado Store & More.

Jak dołączyć do systemu UR CUP? Wystarczy przesłać zgłoszenie za pomocą aplikacji dostępnej w App Store lub Google Play bądź mailowo na adres: [email protected].

Kryzys wieku średniego. Skąd się bierze i czy dotyka wszystkich?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie