Ekologiczne gdyńskie kubki już w akcji. Można je znaleźć w pierwszych kawiarniach

red
Udostępnij:
Kupujesz napój na wynos, wypożyczasz kubek, a potem możesz oddać go w punkcie, który działa w ramach systemu i odebrać wpłaconą wcześniej kaucję. Każdy z tych kubków w jednym cyklu użytkowania zastępuje przynajmniej 1 000 swoich jednorazowych odpowiedników.

Kubki miejskie wielokrotnego użytku, wykonane zostały z polipropylenu. Zniszczony kubek miejski może zostać poddany pełnemu recyklingowi i wrócić w nasze ręce jako nowy – w ten sposób funkcjonuje w reżimie zamkniętego systemu. Zamiast kupować napój na wynos w jednorazowym pojemniku, który wyrzucimy od razu po użyciu, wypożyczamy w lokalu kubek wielokrotnego użytku. Płacimy za niego kaucję w wysokości 10 zł, którą potem odbieramy w jednym z punktów partnerskich UR CUP. Jeśli ktoś chce wypożyczyć kubek bez pokrywki, koszt zmniejsza się o połowę i wynosi jedynie 5 zł.

– Nasi mieszkańcy jako pierwsi w Polsce mają szansę korzystać z wielorazowych kubków od gdyńskiej firmy UR CUP. System ruszył na obszarze miasta: w restauracjach i punktach, które do niego przystąpiły. Gdynia jest partnerem projektu. To kolejny krok zmierzający do budowania świadomości idei zero waste i minimalizowania korzystania z opakowań jednorazowych – mówi Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji.

Jakie lokale dołączyły do systemu miejskich kubków?

  • Avocado Store & More (ul. Starowiejska 58),
  • Coffee Time (ul. Starowiejska 56),
  • Może kawy? (al. Jana Pawła II 5),
  • Tawerna Żeglarska (AKRIM, al. Jana Pawła II 5, wejście do lokalu od strony portu jachtowego),
  • Crema Caffe (ul. Świętojańska 63),
  • sklep z pamiątkami I love Gdynia (al. Jana Pawła II).

Po zwrocie kubek jest myty i wyparzany zgodnie z obowiązującymi normami. Czysty wraca do obiegu. UR CUP jest rozwiązaniem uniwersalnym, które nadaje się dla wszystkich lokali sprzedających napoje na wynos, niezależnie od ich wielkości i dziennej liczby transakcji. System będzie działać zarówno w kawiarniach, restauracjach, piekarniach, jak i mobilnych punktach sprzedaży napojów.

– W Avocado staramy się szerzyć idee ratowania środowiska, między innymi poprzez sprzedawanie żywności odpowiedzialnej ekologicznie. Kiedy zobaczyłam, że istnieje taki system jak UR CUP, który pozwala nie generować odpadów i korzystać cały czas z tych samych surowców – co tworzy obiekt zamknięty – pomyślałam, że to idealne rozwiązanie dla takich firm, jak my, które chcą być lepsze dla środowiska i prowadzić biznes w sposób, który jak najmniej szkodzi – opowiada Martyna Nawrocka, kierowniczka Avocado Store & More.

Jak dołączyć do systemu UR CUP? Wystarczy przesłać zgłoszenie za pomocą aplikacji dostępnej w App Store lub Google Play bądź mailowo na adres: biuro@urcup.pl.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ten rok szkolny był trudny, ale lepszy od ubiegłego

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie