Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chcą ratować pszczoły

Edyta Okoniewska
Arch. PODR
Co zrobić, by chronić pszczoły i dlaczego warto jeść miód - te i wiele innych tematów poruszono podczas konferencji w Lubaniu.

Albert Einstein powiedział, że jeśli z Ziemi zniknie pszczoła, człowiekowi pozostaną tylko cztery lata życia. Te małe stworzenia są niezwykle pożyteczne i bezwzględnie potrzebna jest im ochrona.

W Lubaniu, w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego powstało Pomorskie Centrum Pszczelarstwa. To właśnie tam zawitały tłumy osób związanych z pszczelarstwem, by wziąć udział w konferencji poświęconej temu tematowi.

Podczas spotkania przekazano Janowi Przychodzie, prezesowi Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Gdańsku symboliczny klucz do PCP w Lubaniu. Podczas konferencji zostali wyróżnieni Odznaką Honorową "Zasłużony dla Rolnictwa" ks. infułat Stanisław Grunt oraz Piotr Szwałek, Tomasz Jurek i Leszek Grudzień. Warto dodać, że liczba uczestników przerosła oczekiwania organizatorów. Szczególnym zainteresowaniem cieszył się wykład dotyczący możliwości dofinansowania dla pszczelarzy, które przybliżył Stanisław Wierycho - dyrektor ARR OT w Gdyni. O walorach zdrowotnych produktów pszczelarskich mówiła Ewa Mirkowicz, technolog żywienia z Centrum Dietetyki i Edukacji Żywieniowej.

- Konferencja ta była zwieńczeniem działań, które zmierzały do utworzenia Pomorskiego Centrum Pszczelarskiego, jako jednego z elementów ochrony pszczoły miodnej w naszym województwie - mówił Aleksander Mach, dyrektor PODR w Gdańsku. - Jedną z podstawowych funkcji, które pełni centrum, jest właśnie działalność szkoleniowa. To w tym miejscu mogą spotykać się pszczelarze i inni zainteresowani problematyką pszczelarską na różnego rodzaju pokazach i szkoleniach.

Od wielu lat na całym świecie obserwowane jest wymieranie pszczół. Dotyczy to w równej mierze pszczoły miodnej oraz pszczół dziko żyjących. Zagłada pszczół wiązałaby się z radykalnym zubożeniem wyboru potraw na naszych talerzach, z radykalną podwyżką cen pozostałej żywności. Podwyżka cen żywności to akurat jeden z mniejszych problemów. W przyrodzie występuje wiele sprzężeń zwrotnych. Jeżeli nie będzie pszczół, to istnieje spore ryzyko na to, że zniknie większość roślin, a za nimi pozostałe organizmy w łańcuchu pokarmowym, a na końcu sam człowiek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki