
Aktualizacja:
1/12
przejdź do galerii
Tak jadaliśmy w dzieciństwie! Pyszny blok czekoladowy z masą z mleka w proszku. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem ©Katarzyna Puczyńska
Zobacz galerię
Przepis na blok czekoladowy
Liczba porcji: dla 10 osób,
czas przygotowania: ok. 20 minut,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:
- 200 g margaryny lub masła,
- 3 czubate łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 50 ml wody,
- 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku,
- ok. 200 g pokruszonych herbatników,
- opcjonalnie rodzynki lub ulubione orzechy,
- opcjonalnie esencja waniliowa lub cukier waniliowy (16g).
Zobacz także: Czekoladowe kulki z płatkami owsianymi bez pieczenia. Przepis na zdrowy deser do popołudniowej kawy. Wprost trudno im się oprzeć
Jak zrobić blok czekoladowy krok po kroku?
- Zacznij od przygotowania kakaowej masy. Do garnka włóż masło, kakao, cukier i wodę.
- Całość rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając. Pogotuj ok. 2 minut.
- Przelej masę do miski do miksowania i poczekaj ok 5 minut, by odrobinę przestygła.
- W tym czasie połam herbatniki na kawałki.
- Następnie włącz mikser na małe obroty i zacznij miksować masę dosypując stopniowo mleko w proszku.
- Na koniec wsyp herbatniki i wymieszaj łyżką.
- Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe!
Blok najlepiej odstawić na ok. 1,5 godziny, by masa nieco stwardniała i ładnie się kroiła. Możesz go wzbogacić dosypując oprócz herbatników także rodzynki lub orzechy.
Blok czekoladowy, deser bez czekolady
W chudych latach PRL panie domu musiały wykazać się prawdziwą zaradnością, by przygotować pyszne dania z dostępnych wówczas składników. Brakowało schabu - powstał przepis na kotlety z mortadeli czy kotlety jajeczne. Nie było prawdziwej czekolady, a jedynie wyrób czekoladopodobny - przygotowywano pyszne desery z kakao i masą z mleka w proszku. Taki tradycyjny blok czekoladowy można podarować np.: zamiast ciastka na Dzień Babci i Dziadka.
Wypróbuj także: Czekoladowe kulki raw z pistacjami na pożywną przekąskę. Przepis na prosty deser z nerkowcami i daktylami. Idealne do drugie śniadanie
Blok czekoladowy, czyli rarytas z czasów PRL. Najlepszy przepis na smakowity deser z mleka w proszku i kakao. Jak zrobić blok kryzysowy?
12
Fot. Katarzyna Puczyńska
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: