Blok czekoladowy, czyli rarytas z czasów PRL. Najlepszy...

    Blok czekoladowy, czyli rarytas z czasów PRL. Najlepszy przepis na smakowity deser z mleka w proszku i kakao. Jak zrobić blok kryzysowy?

    Zdjęcie autora materiału

    Aktualizacja:

    Strona Kuchni

    Tak jadaliśmy w dzieciństwie! Pyszny blok czekoladowy z masą z mleka w proszku. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami
    1/12
    przejdź do galerii

    Tak jadaliśmy w dzieciństwie! Pyszny blok czekoladowy z masą z mleka w proszku. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem ©Katarzyna Puczyńska

    Blok czekoladowy, zwany również blokiem kryzysowym, dziś nieco zapomniany, cieszył się ogromną popularnością w czasach PRL. Masa z kakao i mleka w proszku skutecznie zaspokajała apetyt na trudno dostępną w wówczas prawdziwą czekoladę. Mamy dla was najlepszy przepis na blok czekoladowy z notatnika kulinarnego naszych mam i babć. Wypróbuj i zobacz, jak zrobić ten pyszny deser krok po kroku.
    Kulinarnym hitem lat PRL był pyszny deser nazywany hucznie blokiem czekoladowym. Taki deser przygotowywano z margaryny, kakao, cukru i mleka w proszku. Do tego dodawano pokruszone herbatniki, a na święta – bakalie, np. rodzynki lub orzechy. Gotową masę przekładano do podłużnej blaszki, a gdy całość zastygła, krojono deser na duże kawałki. Mamy dla ciebie przepis na ten pyszny smakołyk, który jest bardzo łatwy i szybki do wykonania. Tak przygotowywały go nasze mamy i babcie.

    Zobacz w galerii, jak zrobić blok czekoladowy krok po kroku. Kliknij w przycisk!

    Zobacz galerię

    Przepis na blok czekoladowy


    Liczba porcji: dla 10 osób,
    czas przygotowania: ok. 20 minut,
    poziom trudności: łatwy.


    Życzymy smacznego!
    Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska



    Składniki:
    • 200 g margaryny lub masła,
    • 3 czubate łyżki kakao,
    • 1 szklanka cukru pudru,
    • 50 ml wody,
    • 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku,
    • ok. 200 g pokruszonych herbatników,
    • opcjonalnie rodzynki lub ulubione orzechy,
    • opcjonalnie esencja waniliowa lub cukier waniliowy (16g).


    Zobacz także: Czekoladowe kulki z płatkami owsianymi bez pieczenia. Przepis na zdrowy deser do popołudniowej kawy. Wprost trudno im się oprzeć

    Jak zrobić blok czekoladowy krok po kroku?

    1. Zacznij od przygotowania kakaowej masy. Do garnka włóż masło, kakao, cukier i wodę.
    2. Całość rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając. Pogotuj ok. 2 minut.
    3. Przelej masę do miski do miksowania i poczekaj ok 5 minut, by odrobinę przestygła.
    4. W tym czasie połam herbatniki na kawałki.
    5. Następnie włącz mikser na małe obroty i zacznij miksować masę dosypując stopniowo mleko w proszku.
    6. Na koniec wsyp herbatniki i wymieszaj łyżką.
    7. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe!



    Blok najlepiej odstawić na ok. 1,5 godziny, by masa nieco stwardniała i ładnie się kroiła. Możesz go wzbogacić dosypując oprócz herbatników także rodzynki lub orzechy.

    Blok czekoladowy, deser bez czekolady



    W chudych latach PRL panie domu musiały wykazać się prawdziwą zaradnością, by przygotować pyszne dania z dostępnych wówczas składników. Brakowało schabu - powstał przepis na kotlety z mortadeli czy kotlety jajeczne. Nie było prawdziwej czekolady, a jedynie wyrób czekoladopodobny - przygotowywano pyszne desery z kakao i masą z mleka w proszku. Taki tradycyjny blok czekoladowy można podarować np.: zamiast ciastka na Dzień Babci i Dziadka.

    Wypróbuj także: Czekoladowe kulki raw z pistacjami na pożywną przekąskę. Przepis na prosty deser z nerkowcami i daktylami. Idealne do drugie śniadanie





    Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

    Czytaj treści premium w Dzienniku Bałtyckim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo